Alt du trenger å vite om gingivitt

Gingivitt er en vanlig tannkjøttsykdom som rammer de aller fleste i løpet av livet. I motsetning til periodontitt kan gingivitt behandles med god tannhygiene.

Gingivitt kan oppstå akutt, men finnes også i kronisk form. En slik tannkjøttbetennelse oppstår lett, men forsvinner samtidig like enkelt.

Symptomer på gingivitt

Friskt tannkjøtt har en lyserød farge, og ligger stramt inntil tennene. Når gingivitt oppstår, får tannkjøttet en mørkere rødfarge. Det vil også bli hovent og føles ømt når man tar på det eller pusser tennene. Et annet vanlig symptom er at det blør fra tannkjøttet når du pusser tennene eller bruker tanntråd.

Les mer: Er det lenge siden du har vært hos tannlegen? 

Hva er årsakene til gingivitt?

Gingivitt oppstår når plakk blir liggende på tennene som følge av at matrester ligger langs tannkjøttkanten. Det er bakterier som bygger seg opp og produserer syrer som angriper tennene. Alle kan få gingivitt i korte eller lengre perioder i løpet av livet.

Noen faktorer øker sjansen for å få tannkjøttbetennelse:

  • Røyking
  • Enkelte medikamenter
  • Diabetes
  • Dårlig munnhygiene
  • Hormonelle endringer, som for eksempel under graviditet
  • Genetisk anlegg
  • Tørr munn
  • Hyppige sukkerholdige måltider

Les mer: Tannhelse for eldre

Hvordan behandles gingivitt?

Det aller viktigste du selv kan gjøre for å behandle gingivitt, er å opprettholde en god munnhygiene og bruke tannbørste, tanntråd, tannpirker og spesialbørster som kommer til mellom tennene. Elektrisk tannbørste kan ofte være mer effektiv, og kan anbefales. Kombinert med årlig besøk hos tannlege eller tannpleier hvor man fjerner tannstein, vil betennelsen kunne gå tilbake av seg selv.

Dersom betennelsen får utvikle seg, vil tannlegebehandling være nødvendig. Tannlegen foretar en grundig rens, og i noen tilfeller skjærer man bort betent vev. Der egenbehandling ikke har ønsket virkning, kan antibiotika ha en god effekt.

Hva kan jeg gjøre for å forebygge gingivitt?

Så lenge du opprettholder god, daglig munnhygiene er det mindre sjanse for at gingivitt oppstår. Det viktigste du gjør er:

  • Børst tennene to ganger om dagen for å fjerne plakk
  • Bruk tanntråd før tannpuss
  • Bruk et godt munnskyllevann etter tanntråd

Ved bruk av tanntråd kan du ofte oppleve at tannkjøttet blør, dette er helt ufarlig og vil avta i takt med at betennelsen forsvinner. Ikke la dette skremme deg fra å bruke tanntråd regelmessig.

Hva kan gingivitt føre til?

Gingivitt kan, om det ikke behandles, føre til periodontitt. Periodontitt er en betennelse som går dypere ned i tannkjøttvevet, og som fører til tap av støtte- og beinvev rundt tennene. Det fører til lommer i bløtvevet og sprekker mellom tannkjøttet og tannroten. I verste fall kan periodontitt føre til at tennene løsner og det kan gi smerte og ubehag.

Slik kan Eurodents tannleger hjelpe

Selv om gingivitt enkelt kan behandles hjemme, er det viktig å oppsøke tannlege ved de første symptomene. Tannlegen gjør en god evaluering, og kan gi deg tips og råd, samt påse at din måte å pusse tennene på er tilstrekkelig. Vi hjelper deg med tips til egenbehandling og legger en plan for videre behandling om det skulle behøves.

Har du mistanke om at du har gingivitt? Bestill time hos en av Eurodents klinikker i dag for en grundig sjekk og rens.

    Kontaktskjema







    CAPTCHA