Derfor må du erstatte en manglende tann

Mange som mister eller får slått ut en tann tenker at det ikke er nødvendig å erstatte tannen dersom den ikke synes. Det kan føre til flere problemer du helt sikkert ikke er klar over. Her nevner vi noen av tingene som er viktig å vite om, slik at du kommer deg til tannlegen i tide.

Manglende tann kan føre til kariesangrep og tannløsning

En tann består av en krone og en eller flere røtter. Røttene er skjult av tannkjøttet og kjevebenet. Når du mister en tann, mister du også tyggemuligheten for den motstående tannen. Når tannen ikke lenger har en tann den presses mot, vil den kunne vokse ut av kjevebenet og bli lenger. Dette fører blant annet til et større mellomrom hvor matrester og plakk fester seg og er vanskelig å fjerne. Dette kan føre til hull i tennene og betennelse eller infeksjon i tannkjøttet.

Tennene kan flytte på seg

Tannen som ikke lenger har en annen tann å støte mot kan også begynne å flytte på seg, som kan skape en lomme i tannkjøttet. På fagspråket kalles dette en periodontal lomme. Her er det umulig å rengjøre riktig, til tross for god tannhygiene, og kan føre til betennelser og karies.

Tennene kan også flytte såpass mye på seg at smilet ditt vil kunne endre seg.

Gir problemer med å spise og snakke

Tennenes fremste funksjon er å hjelpe oss med å tygge mat og snakke tydelig. Når du mangler en eller flere tenner blir det vanskelig å spise mat, og det kan gi en rar følelse når du snakker. Det kan føre til at du ikke klarer å uttale visse lyder eller ord.

Problemer med tyggemuskulatur og kjeveledd

Manglende tenner kan føre til problemer med de musklene som gjør at du kan tygge og bevege kjeven din. Smerter i tyggemuskulaturen kan gi smerter i kjeve og ansikt, klikke- eller skrapelyder fra kjeven, hodepine, svimmelhet og endret bevegelighet i over- og underkjeve. Underkjeven blir ofte mindre bevegelig, mens overkjeven blir overbevegelig og kan gå ut av ledd.

Kjevebenet kan brytes ned

Når du mangler en tann blir ikke tannkjøttet og kjevebenet tilstrekkelig stimulert, som i verste fall kan føre til at kjevebenet begynner å smuldre opp. Kjevebenet er viktig å ha intakt dersom man skal ha implantater, fordi det er der man fester skruen som holder den nye tannen på plass. Det er derfor svært viktig å erstatte tannen i tide, slik at du unngår konsekvenser som dette.

Slik kan du erstatte en manglende tann

Dersom du mangler én eller flere tenner har du to alternativer: implantat eller tannbro. En tannbro er en rad av «sammenhengende kroner» som festes til nabotennene. Et tannimplantat er en titanskrue som settes inn i kjevebenet for å erstatte én eller flere manglende tenner. Fordelen ved å velge implantat fremfor bro, er at man slipper å slipe nabotennene. En tannbro passer derimot godt dersom de tilstøtende tennene allerede har, eller trenger kroner. En bro krever nemlig at tilstøtende tenner krones, noe man vil unngå dersom tennene er helt friske.

Les mer om de ulike alternativene her: Tannimplantat og tannbro. Mangler du tenner? Bestill en time i dag for å erstatte din manglende tann.

    Kontaktskjema    CAPTCHA