første besøk

Husker du selv første tannlegebesøk? Var du spent eller redd? Mange foreldre i Bergen lurer på hvordan de kan forberede barna sine på første tannlegebesøk. Hvor finner man den beste tannlege i Bergen for å introdusere barna til tannlegen for aller første gang? Hvor tidlig bør man dra på det første besøket, og hva kan man forvente?

Det er lurt å dra tidlig

Vi anbefaler at du tar med barnet på det første besøket hos tannlege i Bergen så tidlig som mulig, og helst med en gang de første tennene kommer. Jo tidligere ungen blir vant til tannlegen, desto tryggere blir besøkene etter hvert. Målet er at de skal glede seg til turen! Samtidig som både du og barnet får gode råd om munnhelse og forebygging av skader som kan oppstå i barndommen.

Det første besøket gir foreldre mulighet til å lære hvordan de skal ta vare på barnets tenner riktig, og gir barn mulighet til å bli komfortable med tannlegemiljøet i en tidlig alder.

Hva skjer under første tannlegebesøk?

Ved det første besøket hos en tannlege i Bergen vil tannlegen undersøke babyens munn for å sjekke at alt vokser og utvikler seg som det skal, og se etter karies, tungebånd og tegn på skader.

Tannlegen vil fortelle deg om alt du trenger å vite for å holde barnets tenner friske, inkludert:

Hvilken type tannkrem og tannbørste du bør bruke

Teknikker for pussing og rengjøring mellom tennene

Hvordan lindre ubehag ved tannskifting

Hvilke matvarer og drikker som forårsaker karies

Svar på spørsmål om smokk og fingersuging

Undersøkelsen og rengjøringen tar bare noen få minutter, men mesteparten av tiden går med til å gjøre barnet komfortabelt og opplyse foreldrene.

Finn den beste tannlegen i Bergen for barnets

Velge en tannlege i Bergen

Det første steget er å finne en barnetannlege til barnet ditt. Barnetannleger har gjerne ekstra opplæring som gjør at de kan jobbe med barnas utvikling og atferd, vite hvordan de skal håndtere barn slik at de føler seg trygge, og samtidig jobbe med de unike behovene som småbarnstenner kan ha.

De fleste barnetannleger vil legge til rette for et morsomt miljø med leker, klistremerker, TV, spill, godterismak på tannkrem og ansatte som liker å jobbe med barn. Når barn har det gøy, får de tillit til tannlegen og de ansatte, og vil ofte glede seg til timene og se frem til den neste.

Slik forbereder du deg til første besøk

Små barn gjør det ofte best på morgenen når de er uthvilte og fulle av energi. Unngå å sette opp timer sent på dagen eller nær barnets sovetid, når barn kan være trette eller grinete.

Spør om det er mulig for deg og barnet å komme på kontoret på forhånd, for en omvisning og å møte tannlegen før selve undersøkelsen.

Hvis barnet ditt har spesielle behov, diskuter dette med den som setter opp timen. Tannlegen vil ofte ha litt ekstra tid satt av til dette.

Hvis det er noe spesielt som holder barnet ditt rolig og fornøyd (en sang de liker å høre, en video de liker å se på eller ganske enkelt en farge de liker), fortell det til tannlegen så de kan prøve å innlemme det i besøket.

Forbered barnet

Når du har satt opp en time, begynn å forberede barnet på besøket. Barn lærer best når de har det gøy. Ingen grunn til å være redd – det gjør ikke vondt!  Du kan øve på å gi det myke dyret deres en undersøkelse med et lekespeil. La dem ta med favorittleken sin, så kan den også få en tannlegesjekk. Da er barnet i godt selskap.

Når du snakker med barnet ditt om det kommende tannlegebesøket, kan du forsikre dem om at det ikke er noen sprøyter involvert under første besøk, og at tannlegen bare vil undersøke og pusse tennene deres og snakke med dem om hvordan de holder tennene friske. Forklar at tannlegen selvsagt vil la de få se alle verktøyene som blir brukt først.

Gi masse ros etterpå, og kanskje til og med en liten premie, som en tur i parken eller lekebutikken?

Vær tålmodig

Det er også viktig å ha rimelige forventninger til barnet ditt. Under besøket kan noen barn villig åpne munnen og nyte opplevelsen, mens andre ikke vil, akkurat som noen ikke liker å klippe håret eller bruke bilbelte.

Heldigvis blir besøkene enklere og mer hyggelige for hver gang man forbereder seg og holder seg til regelmessige kontroller (vanligvis hver 6. måned).

Mange barn som kanskje er redde eller engstelige i begynnelsen, kan bli pasienter som elsker å dra til tannlegen når de har vært der noen ganger.

Forvent oppfølgingsbesøk

Når du har fullført det første besøket, er det på tide å begynne å forberede barnet på det andre besøket! Diskuter besøket med barnet ditt og minn dem på de positive tingene som skjedde, som:

 • Det var ingen sprøyter
 • Ingenting gjorde vondt
 • Tannkremen smakte godt
 • Tannbørsten kilte
 • Tannlegen telte alle tennene dine og nå vet vi hvor mange tenner du har
 • Du fikk premier og en ny tannbørste til slutt
 • Neste gang vi drar dit, får vi disse morsomme premiene igjen!

Akutt tannlege i Bergen for barn

Noen ganger er det behov for akutte besøk hos tannlegen, selv om den offentlige tannlegen kanskje er stengt. Da er det godt å vite at du kan søke om refusjon for barn som har behov for akutt tannlege, også hos private klinikker. Dette er noe vi ofte får spørsmål om. Om det oppstår behov for akutt tannlegehjelp for barnet ditt, må du aldri nøle med å dra til nærmeste akutt tannlege i Bergen – rask hjelp kan redde tenner.

Beste tannlege i Bergen

Vi håper dette var til hjelp for å forberede både store og små på det aller første tannlegebesøket. Hos oss finner du noen av de beste tannlegene i Bergen, så ikke nøl med å kontakte oss om du har spørsmål om barnas eller egen tannhelse.

  Kontaktskjema  CAPTCHA