Mangler du en tann? I dag har du en rekke alternativer når det kommer til tannerstatning! I denne artikkelen går vi gjennom de fire vanligste løsningene: implantat, bro, helprotese og delprotese.

Det kan være mange grunner til at man mangler en eller flere tenner. Kanskje har du fått slått ut tannen i en ulykke, eller mistet tannen av andre grunner. Uansett hva som er årsaken, så er det viktig å gå til tannlegen for å få tannerstatning. Mangel på tenner kan nemlig føre til andre problemer, som:

  • Kariesangrep
  • Infeksjoner i tannkjøttet
  • At andre tenner flytter på seg
  • Smerter i tyggemuskulaturen
  • Nedbryting av kjeveben
Hva er en tannkrone og når trenger man en?

Ønsker du faste eller avtagbare tenner?

Når det kommer til tannerstatning, kan du velge om du ønsker faste eller avtagbare tenner. Som begrepet tilsier, sitter faste løsninger fast i munnen og kan brukes på samme måte som dine naturlige tenner. Avtagbare løsninger kan tas ut ved behov. Begge typer tannerstatning har sine fordeler og ulemper, og her får du en oversikt over hvilke alternativer du kan velge mellom.

Vi i Eurodent tilbyr både faste og avtagbare tannerstatninger, og hjelper deg gjerne med å erstatte en eller flere manglende tenner. Kontakt oss her.

Faste tenner: implantat og bro

Alt du trenger å vite om tannimplantat

De to vanligste erstatningsmetodene ved en manglende tann er tannimplantat og tannbro. En tannbro består av flere sammenhengende tannkroner. Tannbroen festes i de tennene som gjenstår på begge sidene av tannluken, og disse må derfor slipes. Dette er derfor et godt valg dersom de tilstøtende tennene er ødelagte.

Velger du tannimplantat, får du en ny tann bestående av en titanskrue med tannkrone på toppen. Implantatet settes inn med et lite kirurgisk inngrep, utført i lokalbedøvelse. Fordeler med å velge dette er at resten av tennene dine skånes for sliping, samt at kjevebeinet stimuleres. Du kan også få et helt nytt tannsett bestående av implantater

Her kan du lese mer om forskjellene mellom tannimplantat og tannbro.

Avtagbare tenner: proteser eller gebiss

Gebiss, eller protese, består av en plate med kunstige tenner. Noe av det som gjør dette til en praktisk løsning er at du kan ta det ut og sette det inn som det passer deg.

Slik forebygger du tannkjøttsykdom

Helprotesen gir deg 14 nye tenner – og med et helsett bestående av to proteser får du totalt 28 nye tenner. Dette egner seg dermed godt for den som mangler alle tennene. En helprotese festes på lim i underkjeven, eller med vakuum i overkjeven.

En delprotese kan være en god løsning dersom du mangler flere enn én tann, men ikke alle. Denne typen gebiss festes gjerne til de resterende tennene med metallklemmer. Eurodent tilbyr også Valplast-proteser som er laget av mykt plast og er uten metallklemmer. Disse er fleksible og mer behagelige i bruk. Dessuten finnes det delproteser på metallskjelett, støpt til langvarig bruk. Dette er det mest ergonomiske og robuste alternativet.

Få nye tenner som ser naturlige ut

Med dagens moderne teknologi kan tannerstatning gi deg et svært naturlig resultat. Ofte kan man ikke se at de nye tennene ikke er dine egne! Tannlegen vil sørge for å lage implantater og proteser som passer perfekt til din munn.

Ikke minst er det viktig at tennene har riktig farge for at de ikke skal se falske ut. Ved å skanne fargen på tennene dine vil tannteknikeren få et presist bilde. Du vil riktignok også ha en finger med i spillet, da du vil få en fargeskala du kan velge ut fra.

Hva er prisen på ulike typer tannerstatninger?

Prisen er et viktig element i valg av tannerstatningsmetode. Tannimplantat har normalt en høyere pris, sammenlignet med andre løsninger. Det rimeligste alternativet er ofte avtagbare tenner, i form av tradisjonelt gebiss.

Oppfyller du HELFO sine kriterier, kan du få dekket en del av utgiftene dine. Eurodents klinikker i Norge har direkteoppgjør med HELFO. Også våre tannleger og spesialister i Budapest er godkjent av HELFO, og du kan søke om refusjon etter behandling her.

Vi kan hjelpe deg med valget!

Oppsummert så har du en rekke valgmuligheter når det kommer til dine nye tenner. Alle har forskjellige behov – det som passer for én pasient, er ikke alltid riktig for en annen. 

Vi i Eurodent er spesialister på erstatning av manglende tenner. Når du kommer til oss for en konsultasjon, kan vi hjelpe deg med å vurdere hvilken tannerstatning som er best for deg. 

Bestill din tannlegetime her eller ta kontakt for en hyggelig prat.

 

    Kontaktskjema    CAPTCHA