Bør man unngå tannlegen, eller visse former for tannbehandling når man er gravid? Det er dessverre mange gravide som unngår å oppsøke tannlegen under svangerskapet, og venter til etter fødsel før de bestiller en tannlegetime. Her vil vi svare på noen av de vanligste bekymringene man har som gravid i forhold til tannbehandling, og hva man bør ta ekstra hensyn til under svangerskapet.

Svakere tannkjøtt og tannkjøttbetennelse

Som gravid kan du oppleve at du er ekstra utsatt for tannkjøttbetennelse, og at du kan lettere begynne å blø når du eksempelvis pusser tennene. Årsaken til betennelsen er hormonene under graviditeten, hvor immunforsvaret kan reagere annerledes på virus og bakterier. Vi anbefaler alle gravide som mistenker at de har tannkjøttbetennelsene, å være ekstra nøye med regelmessig og god tannhygiene i denne perioden.

Røntgen under svangerskapet

Mange gravide kan være ukomfortabel når det er snakk om røntgenbilder. Som hovedregel vil våre tannleger vente med dette til etter svangerskap, eller tidligst etter første trimester. Dersom vi utfører røntgen under svangerskapet, sørger vi for at du som gravid blir bekledd iet stort blyforkle mot røntgenstråler.

Bedøvelse under svangerskapet

Normalt bruker ikke våre tannleger bedøvelse før etter svangerskapet, dersom bedøvelse likevel er nødvendig, sørger vi for at du får en meget skånsom variant. Bedøvelsen er derfor ikke skadelig for fosteret, og kan også brukes av ammende. Husk at du alltid kan høre med oss dersom du har spørsmål om bedøvelse eller røntgen under svangerskapet.

Unngå tannfylling

En hovedregel fra Sosial- og helsedirektoratet er at gravide unngår all tannfylling i svangerskapet. Eurodent forholder seg til disse retningslinjene.

Oppkast og kosthold

Mange gravide kan oppleve å være kvalme i løpet av graviditeten, særlig de første tre månedene. Oppkast kan bidra til å svekke emaljen på tennene, og du som gravid bør være ekstra påpasselig på å skylle tennene etter at du har kastet opp. Du bør unngå å pusse tennene med en gang etter oppkast, slik at ikke tannbørsten sliter på de syreskadde tennene. Vent gjerne 30 minutter, så kan du pusse tennene som normalt.

Elektrisk tannbørste kan være et godt alternativ dersom man får brekninger av vanlig tannbørste, når man pusser bakerst i munnen. Disse rengjør godt, og tar mindre plass en enn et normalt tannbørstehode.

Som gravid kan nye lyster oppstå. Som hovedregel bør du holde deg unna søte produkter, da du kan øke risiko for hull i tennene. Videre anbefaler vi at du regelmessig bruker fluor i form av skyllevann eller tabletter, samt bruk av fluortannkrem. Grundig tannpuss og bruk av tanntråd to ganger om dagen, vil bidra til god tannhelse.

Ikke unngå vanlig tannbehandling

Normal behandling av tennene kan stort sett utføres som normalt, selv om man er gravid. Vi anbefaler at nødvendig tannbehandling legges til andre trimester, men hør gjerne med oss dersom det er behov for behandling på et tidligere tidspunkt. Akuttbehandling og smertelindring kan vi bistå med under hele graviditeten.

Har du spørsmål eller ønsker å bestille tannlegetime? Ta kontakt med oss her. Opplys gjerne om  at du er gravid, slik at vi kan ta ekstra hensyn når vi planlegger din behandling hos oss.