Hva er en kjeveortoped?

En kjeveortoped er en spesialisert tannlege som behandler pasienter med feil posisjonering av tennene. Faget kjeveortopedi har derfor fokus på tannstilling, bitt og vekst, med tanke på både funksjon og estetikk.

Hva er feilbitt?

Det vil si at tennene avviker fra normal tannstilling. Eksempelvis kan det være barn med tenner som ikke utvikler seg korrekt. Ordinær behandling gjøres ved hjelp av tannregulering.

Hva kan forårsake feilbitt?

Det kan være mange årsaker til at man ender opp med feilbitt. Tommelsuging er blant de vanligste handlingene som kan resultere i deformasjon av tennene. Derfor bør man prøve å unngå denne uvanen, slik at man kan unngå eventuelle senskader.

Hva kan kan en kjeveortoped hjelpe deg med?

En kjeveortoped, også kjent som reguleringstannlege, kan hjelpe deg som har et eller flere problemer relatert til tannstilling. Noen av disse er:

  • Overbitt
  • Underbitt
  • Kryssbitt
  • Hull mellom tennene
  • Skjeve tenner
  • Smal kjeve
  • Utstående tenner

Utbedring av tannstilling kan på sikt løse problemer i forbindelse med tale, matinntak, i tillegg til å være helsegunstig for både tenner og tannkjøtt.

Hva koster kjeveortopedisk behandling?

Refusjon dekkes i de fleste tilfeller av Helfo, unntak er dersom behandling kun er estetisk. Får man dekket behandling via Helfo betaler man egenandelen selv. Få mer informasjon om refusjon på Helfo sine nettsider. Få oversikt over våre priser på denne siden.

Når kan kjevebehandlingen starte?

Behandlingen kan starte fra barnet er mellom 12 og 13 år. I denne perioden er voksentennene fullt utviklet. I noen tilfeller starter behandlingen på et senere tidspunkt, dersom tannproblemene ikke er like åpenbare ved ung alder. Har barnet spalter i leppe og gane, kan de få behandling tidligere. Hør gjerne med oss om tannbehandling.

Diagnose og behandling av feilbitt

En kjeveortoped vil vurdere tilstanden og predikere hvordan tennene sannsynligvis vil utvikle seg uten behandling. Før behandling vil våre tannleger kartlegge din tann- og helsehistorie, utføre en klinisk undersøkelse, ta røntgen og lage gipsmodeller av tennene. Deretter følger en behandlingsplan. Normal behandlingstid er mellom 1,5 og 2 år, men varierer etter bittavvik. Eksempel på behandling er fast tannregulering.

Tannregulering forside – ordinær tannregulering

Kjeveortopeden limer reguleringsklosser på tennene, tennene vil da bevege seg korrekt ved hjelp av metalltråder på forsiden. Alternativt kan avtagbare plater benyttes.

Tannregulering bakside – usynlig tannregulering

Til forskjell fra tannregulering på tennenes fremside, plasseres klossene og strengene på baksiden. Dette er ofte en reguleringstype som velges av voksne pasienter, da reguleringen ikke er like synlig. Deretter følger de samme prinsipp som førstnevnte behandlingstype.

Reguleringsskinner – gjennomsiktig tannregulering

Ved hjelp av reguleringsskinner kan man rette opp tannstillingen ved hjelp av en nesten usynlig skinne, i gjennomsiktig plast. Skinnene er prosessert ved hjelp av 3D-teknologi, og kan brukes omtrent hele tiden. Unntak er ved matkonsum og pussing av tennene. Skinnen byttes ut hver 14. dag, og behandlingstid varer ca. ett år.

Plate

For å forebygge tann- og kjevestillingsfeil er normal behandling å benytte avtagbare plater. Dette gjelder særlig barn og ungdom, hvor kjeven får hjelp til å vokse i riktig retning. Anbefalt bruk er 10 timer i døgnet. Strenger benyttes ved større bittfeil.

Tannregulering i Oslo.

Les mer om tannregulering for voksne her.

Les mer om tannregulering for barn her.

Vi har prisgunstige tannbehandlinger, og åpningstider utenom arbeidstid. Våre lokaler ligger sentralt i Oslo, i Akersgata 16.

Bestill kjevebehandling hos oss i dag. Du kan også nå oss på 21 06 66 66.

Tilbake til forsiden. Vi tilbyr kjeveortopedi i Bergen, Trondheim.