Hva er odontofobi? Hva forårsaker det?
De flestes favorittsyssel er å gå til tannlegen, men noen mennesker har store bekymringer når det gjelder å gå til tannlegen. Odontofobi er en tilstand der folk blir ekstremt engstelige bare de tenker på å gå til tannlegen eller når de faktisk har time. Denne frykten kan være forårsaket av en rekke faktorer, inkludert tidligere traumatiske opplevelser, men den kan også være forårsaket av en følelse av tap av kontroll. Noen mennesker er redde for blod, smerte eller rett og slett forlegenhet.
Denne overveldende frykten er en av de vanligste spesifikke fobiene.
Hva er symptomene på odontofobi?
Med de fleste ting, reagerer alle med odontofobi litt forskjellig, men generelt kan symptomene variere fra milde til ekstreme. Her er noen av dem:
- Frysninger.
- Svimmelhet.
- Overdreven svette.
- Hjertebank.
- Kvalme.
- Kortpustethet.
- Skjelving eller risting.
- Mageproblemer eller fordøyelsesbesvær.
Noen mennesker gråter eller mister søvn før en tannlegetime.
Hva er forskjellen mellom odontofobi (tannlegeskrekk) og frykt for tannlegen?
Det er en klar forskjell mellom de to, men ingen er hyggelig.
Alvorlig frykt for tannbehandling betegner følelser av nød, som ennå kan kontrolleres og håndteres, pluss at disse følelsene ikke er ekstremt intense. Personer som har tannlegeangst er bekymret for ubehag eller spenninger hos tannlegen, men de vil mest sannsynlig fortsette å oppsøke tannlegen for behandling.
Odontofobi er derimot en alvorlig frykt som ikke står i forhold til situasjonen. Personer med odontofobi vil unngå å gå til tannlegen selv når de har smerter, til og med uhåndterbare smerter. Problemet er så alvorlig at det kan føre til svært dårlig tannhelse og redusert munnhygiene
Hvordan kan du vite om du lider av odontofobi?
Du liker kanskje ikke å gå til tannlegen, men det kan være odontofobi hvis du;
- Begynn å bli bekymret selv når du tenker på å besøke tannlegen din.
- Du unngår å gå til tannlegen selv om du har smerter eller akuttbehandling er nødvendig.
- Angstnivået ditt er ekstremt økt, men det samsvarer ikke med den faktiske faren.
- Den varer i minst seks måneder
Hvem kan ha odontofobi? Hvor vanlig er det?
Over en tredjedel av den voksne befolkningen har noen grad av frykt for tannlegen. I i-land lider omtrent 3% av voksne av odontofobi og nekter å besøke tannlegen. Det er mer sannsynlig at kvinner enn menn har det. Ifølge undersøkelser lider omtrent 3 av menn og nesten 5% av kvinner av odontofobi.
Kan du bli kvitt tannlegeskrekk? Hvis ja, hvordan?
Det finnes metoder tilgjengelig for å hjelpe deg med å overvinne din frykt. En av de mest utbredte behandlingene er eksponeringsterapi, der en mental helseekspert utsetter deg for omstendigheter og bilder som kan utløse symptomene dine. Denne eksponeringen finner sted i et overvåket miljø hvor du kan jobbe gjennom reaksjonene dine.
I løpet av terapien lærer du hvordan du puster riktig og slapper av musklene dine. Alt gjennomføres gradvis slik at du føler deg mer og mer komfortabel.
Andre metoder inkluderer aromaterapi, rådgivning, distraksjon med musikk eller VR-briller, anestesi og til og med hypnoterapi.
Hvordan kan tannleger håndtere en pasient med odontofobi?
Tannleger er oppmerksomme på pasienter med odontofobi og har flere strategier for å behandle tilstanden. Bortsett fra det medisinske aspektet, snakker de til pasienten på en beroligende måte og forklarer hva som kommer til å skje hvert trinn i prosessen. Gjennom hele avtalen gir de også positiv forsterkning og berømmer pasienten.
Nyttige tips for deg som lider av tannlegeskrekk.
De fungerer kanskje ikke fra alle, men det kan være nyttig hvis du prøver å følge:
- Snakk åpent om frykten din.
- Avtal et signal slik at tannlegen vet når du trenger en liten pause.
- Ta med deg distraksjoner som favorittmusikk eller til og med film.
- Prøv å meditere for å roe deg ned før du besøker tannlegen.