Hull i tennene oppstår når syre løser opp den beskyttende emaljen, ofte som et følge av bakteriell infeksjon i tannen. Dersom du ikke er påpasselig med god munnhygiene, vil bakterienes avfallsstoffer lage små hulrom. Det er derfor viktig at disse hulrommene blir renset regelmessig, slik at du unngår karies.

Hvorfor får vi hull i tennene?

Spiser du mye sukkerholdig mat, har dårlig munnhygiene, munntørrhet eller gamle fyllinger? Da kan du være i risiko for å få ett eller flere hull i tennene. Sukker omdannes til syre som kan bidra til å etse bort emaljen, som igjen gjør at tennene blir dårlig beskyttet mot ekstern påvirkning.

Konsekvenser av karies

Har du hull i tennene, men venter for lenge, kan du oppleve at tannen blir myk. I verste fall kan tannen råtne bort hvis du ikke bestiller behandling i tide. Dersom karies går til tannens nerve kan du få tannbyll eller tannverk. For å unngå betennelse i kjevebenet, er ofte løsningen å rotfylle tannen.

Hvem får hull i tennene?

Normalt sett er det vanligere med hull i tennene hos barn, da barns melketenner har tynnere emalje enn de permanente. Er du dårlig på å opprettholde god munnhygiene, kan hull oppstå også senere i livet.

Hvordan kan jeg vite at jeg har hull?

Utvikling av karies er en langsom prosess, som man ikke nødvendigvis legger like godt merke til. Enkelte får symptomer som ising i tennene ved inntak av noe varmt eller kaldt, andre kan ha hull helt uten å merke noen symptomer. Vi anbefaler at du alltid går regelmessig til tannlege, slik at man kan ta tak i problemet før det blir store og kostbare skader.

Her kan du lese mer om tegn på hull i tennene.

Dette kan du gjøre for å forebygge karies

Det er mange tiltak du kan gjøre selv for å unngå hull i tennene. Noen av disse er:

  • Regelmessig og god tannrens
  • Bytt tannbørste hver 3. måned
  • Bruk munnvann med fluor
  • Unngå mye sukkerholdige drikke- og matvarer
  • Jevnlig tannkontroll hos tannlege

Behandling av hull i tennene i Oslo

Hull i tennene behandles ulikt, basert på tannens helsetilstand. De mest vanligste behandlingsformene er:

Les også: Fylling av tann ved hull.

Når du kommer til behandling hos oss hjelper vi deg med å kartlegge tennenes tilstand, og korrekt behandling for deg videre.

Vi holder til sentralt i Oslo sentrum, i Akersgata 16. Vi har åpent på kveldstid og på lørdager.

Timebestilling for trekking av tenner | Telefonnummer 21 06 66 66.