Visdomstenner

Visdomstenner bryter normalt sett frem for deg som er mellom 18 og 24 år. Det er ikke alltid like god plass til visdomstennene, da de er lokalisert helt bakerst i kjeven, og de kan være vanskelige å rengjøre da de er delvis dekket med tannkjøtt. Les gjerne mer om visdomstenner på denne siden, og hva du kan forvente deg dersom du skal trekke en eller flere visdomstenner. 

Ising eller børsteskader

Har du problemer med ising i tennene? I løpet av et langt liv er det normalt å oppleve perioder hvor du i større grad kan plages av ising i tennene. Ising i tennene gjenkjennes av overfølsomme tenner, blant annet hvis du drikker noe kaldt eller syrlig. Det kan også oppstå når du eksempelvis børster tennene. Les mer om hva som forårsaker ising i tennene, og hvordan de best kan behandles for en bedre hverdag.

Syreskader

Syreskader på tennene er dessverre et økende problem, som i alle hovedsak skyldes endringer innenfor mat og drikke. Stort inntak av juice, brus og andre syreholdige produkter kan slite på emaljen, og redusere tannhelsen. Syreskader er permanente tannskader, og det er derfor viktig med gode vaner livet ut.

Tanngnissing

Tanngnissing plages om lag fem prosent av befolkningen, og er å anse som relativt normalt. De fleste er ikke klar over problemet selv, da gnissingen hovedsakelig skjer mens man sover. Gnissing på dagtid kan også forekomme, eksempelvis hos de som fokuserer intensivt på en arbeidsoppgave. Bli bedre kjent med hvilke tegn du skal se etter dersom du gnisser tennene, og hvordan en tannlege kan hjelpe deg med å behandle tanngnissingen.

Tannfraktur – tynne sprekker i tannen

En tannfraktur er en sprekkdannelse som fører til at en del eller deler av tannen knekker og faller ut. Fraktur i tannen kan skyldes en svekket fylling, som over tid kan danne tynne sprekker når man tygger. Dersom man opplever at deler av tannen har falt av, bør man bestille tannlegetime fortløpende slik at problemet kan utbedres snarest.

Knekt tann? Vi gir deg rådene.

Infraksjoner – ufullstendige sprekkdannelser i tannen

Infraksjon er sprekkdannelser i tannen, før du opplever at tannen knekker. Tilstanden oppstår ofte i forbindelse med deg som har store amalgamfyllinger.

Renhold av tenner

Regelmessig renhold av tennene vil sørge for at du unngår de vanligste tannproblemene. Finn ut mer om hvorfor det er så viktig med gode tannpleierutiner, og få tips og råd til rengjøring og kosthold her. Skulle du ha spørsmål til gode renholdsrutiner, kan du alltids høre med våre tannleger når du er hos oss for behandling.

Dårlig ånde

Har du dårlig ånde? Dårlig ånde kan skyldes bakterier som bryter ned matrester i munnhulen. Ofte kjenner du ikke lukten selv, og det kan være gunstig å ta en test på de bakerste tennene for å identifisere eventuell dårlig munnlukt. Les mer om hvordan du kan identifisere dårlig ånde og hva du kan gjøre for å forbedre den her.

Munntørrhet

Tørr munn skyldes ofte for lite produksjon hos spyttkjertlene. Produksjonen av spytt kan påvirkes av ulike medisiner, blant annet medisiner beregnet på de som har depresjon, høyt blodtrykk, astma og allergi.

Røyking

Røyking kan påvirke din munnhelse, og det er gjerne sammenheng med hvor mye du røyker og kroppens helsetilstand. Når vi snakker om tenner er det i all hovedsak misfarging som er den mest synlige konsekvensen av røyking, i tillegg til periodontitt.

Snus

I likhet med røyking, kan også snus være skadelig for dine tenner. Nikotinet tas opp gjennom slimhinnene, og kan bidra til å irritere og fortykke disse over tid. Ofte kan vi se at tannkjøttet trekker seg tilbake for de som snuser regelmessig.

Amalgam

Det er i dag totalforbudt mot amalgamfylling, som et tiltak for å unngå bruk av kvikksølv. Materialet inneholder ofte kvikksølv, tinn, kopper, sink og sølv. Som fyllingsmateriale har amalgam blitt brukt i over 100 år, og er generelt kjent for sine gode og holdbare egenskaper. Det er ikke foruten grunn til at amalgam har vært populært brukt, da det er et billig og holdbart materiale som er enkelt å legge. Tannleger i Eurodent benytter kun porselen- eller komposittfylling i dag. Les mer om fylling eller om amalgam her.

Tannlegeskrekk

Det er få som liker å gå til tannlegen. De fleste assosierer et tannlegebesøke med noe ubehagelig, likevel klarer de fleste å gjennomføre en behandling. Lider du av tannlegeskrekk (odontofobi) er saken en annen. Les mer om hvordan vi kan hjelpe deg som en alvorlig grad av tannlegeskrekk.

Ta kontakt med Eurodent dersom du har problemer med tennene, eller skulle ha spørsmål til våre tannbehandlinger!Telefonnummer: 21 06 66 66.