Det er noe de fleste av oss opplever i løpet av livet. Tennene blir misfarget, gule eller mister sin hvite glans og påvirker både utseende og selvtilliten vår. Men hva gjør man hvis tennene blir misfarget? Og hva kan man gjøre for å unngå misfarging tenner?
Tennene er en viktig del av utseende vårt. Selvsagt ønsker vi alle et hvitt og friskt smil – og dersom du plages med misfargede tenner finnes det flere løsninger, enten du vil gjøre det selv hjemme, gå til tannlegen for å bleke tennene trygt og effektivt, eller ganske enkelt lære mer om hvordan du kan forebygge misfarging fra å oppstå i utgangspunktet.
To typer misfaring av tennene
Misfarging av tennene kan deles inn i to typer: overfladisk og dyp.
Overfladisk misfarging skyldes belegg på tennene som kan fjernes med godt renhold og en profesjonell tannrens. Dyp misfarging skyldes endringer i tannens struktur eller farge som må fjernes med bleking.
Det er mange ting som påvirker fargen på tennene våres. Misfarging kan oppstå på grunn av slitasje, mat og drikke, røyking eller snusbruk, ulike medisiner, sykdommer og skader på emaljen. Hva som har ført til misfargingen vil også ha noe å si på hvordan du best kan fjerne den, slik at du får det kritthvite smilet tilbake.
Slik unngår du misfarging tenner?
Vi vet at tannlegen alltid gjentar dette –men det er det en god grunn til: god tannhygiene og jevnlig oppfølging hos tannpleier kan gjøre underverker for å forebygge og fjerne misfarging på tennene.
Visse medisiner slik som corsodyl kan også føre til misfarging av tenner.
I tillegg er det enkelte mat- og drikkevarer som fører til gule eller brune tenner, slik som kaffe, te, brus, rødvin, juice – men så lenge du er flink til å pusse tennene er dette som regel bare overfladisk misfarging.
Dermed kan den som regel fjernes ved hjelp av en grundig rens hos tannpleier, kombinert med stålkontroll på tannpusserutinen, selvsagt.
Langvarig inntak av syreholdig drikke, slik som brus og energidrikke, kan føre til dypere misfarging over tid, som dermed kan kreve bleking. Her er det også viktig å passe på tannpussen: du skal alltid vente minst en time før du pusser tennene, etter at du har drukket energidrikker.
Alder kan også føre til misfarging fordi emaljen på tennene slites ned, slik at det gule laget under emaljen kommer til syne. Dette kan løses med tannbleking.
Her er noen gode tips for tannhygiene på mesternivå:
- Puss alltid tennene godt morgen og kveld. Bruk helst elektrisk tannbørste, og ikke glem tanntråden mellom tennene!
- Ikke puss for hardt. Mange gjør dette, og det fører til slitasje på emaljen og misfargede tenner.
- Slutt med snus og røyk. Dette er to verstinger som garantert gir deg misfargede tenner.
- Mat med mye sterke farger eller syrer, slik som blåbær, kan føre til overfladisk misfarging.
- Gå til tannpleier for en grundig rens med jevne mellomrom. Smilet ditt vil takke deg.
Bleking av tenner
Om du ønsker å bleke tennene for å fjerne misfarging har du flere alternativer. Mange ønsker å gjøre dette hjemme, men da bør du være forberedt på at prosessen tar mye lenger tid enn hos tannlegen.
Resultatene kan være like gode, men fordi tannlegen kan bruke sterkere blekemidler og samtidig sørge for at tannkjøttet ditt er godt beskyttet, er det ofte både mer behagelig og raskere gjennomført i tannlegestolen.
Lover tannkremen for mye?
Dette er et av de spørsmålene vi hører ofte. Tannkremprodusenter lover det utroligste, fra hvitere tenner med en gang til effektiv fjerning av misfarging fra røyk, kaffe og te på null komma niks. Men er det hold i disse påstandene?
Først og fremst er det viktig å påpeke at tannkremer ikke kan bleke tennene. Det er fordi det krever blekemiddel, og i Norge er det forbudt å selge produkter med over 0,1% hydrogenperoksid i butikkene.
I motsetning bruker tannleger opptil 6% hydrogenperoksid i sine blekemidler – og disse produktene er både spesialtilpasset og regulert slik at behandlingen er trygg og smertefri for deg.
Dermed får du ingen blekende effekt fra tannkremen, selv om den kan inneholde slipemiddel eller kjemikalier som bidrar til å fjerne misfarging på annet vis. Dette er ikke nødvendigvis positivt, ettersom slipemidler kan føre til skader på emaljen din.
Tannbleking starter med rens
Ofte vil det være behov for å rense tennene grundig først, for å fjerne eventuell overfladisk misfarging.
God rens av tennene utføres med Airflow, som er en skånsom og effektiv metode der en blanding av vann, luft og pulver sprøytes på tennene.
Airflow fjerner overfladisk misfarging som skyldes mat, drikke, tobakk eller dårlig renhold. Tennene føles friske og rene etterpå, og blir sannsynligvis også lysere.
Slik fungerer tannbleking
Deretter kan tennene blekes. Blekemiddelet inneholder hydrogenperoksid, som trenger inn i emaljen og dentinet (det gule laget under emaljen) og bryter ned fargestoffene som gir misfarging. Tannbleking kan gjøres hjemme med spesialtilpassede skinner og blekemiddel, eller hos tannlegen, der man i tillegg til sterkere blekemidler også forsterker effekten med spesiallys.
Før du kan gjennomføre bleking er det viktig at tannlegen forsikrer seg om tannhelsen din. Du skal ikke ha hull eller andre skader på tennene når de blekes, og dessuten bør eventuelle tannskader repareres uansett – så gjør dette først.
Tannlegeassistert bleking hjemme
I tillegg til tannbleking hos tannlegen, er det også mulig å gjennomføre bleking hjemme ved hjelp av spesialtilpassende skinner. Disse fyller du med blekemiddel selv.
Hjemmebleking kan ta 2 – 3 uker, i motsetning til den nesten umiddelbare effekten hos tannlegen. Ofte kan hjemmebleking også brukes som etterbehandling etter at tannbleking er utført på klinikken.
Både hos tannlegen og hjemme kan du merke litt ising i tennene under og etter blekeprosessen. Dette er helt normalt og går over av seg selv.
Når bleking ikke fungerer
I noen tilfeller kan tannen være så skadet eller permanent farget at bleking ikke holder. I så fall vil tannlegen vurdere skallfasetter. Dette er tynne skall av porselen som limes på tennene, slik at misfargingen skjules. Dette er en irreversibel behandling, ettersom noe av emaljen må slipes bort for å sette på skallfasettene.