Tannimplantater har revolusjonert måten vi behandler tapte tenner på, og tilbyr en varig og estetisk tiltalende løsning for manglende tenner.
Men som med enhver medisinsk prosedyre, er det viktig å være klar over mulige komplikasjoner og forstå hvordan man kan unngå dem.
Vi skal se nærmere på alle aspekter ved tannimplantater, og spesielt hvilke komplikasjoner som kan oppstå og hvordan man kan forebygge disse.
Hvordan fungerer tannimplantater?
Men før vi går inn på disse komplikasjonene, er det viktig å forstå hvordan et tannimplantat faktisk fungerer.
Tannimplantater består av en titanskrue som er designet for å erstatte tannrøtter. Denne skuen støtter protesen – den kunstige tannen – som festes på skruen.
Prosessen involverer et kirurgisk inngrep, hvor implantatet settes inn i kjevebenet. Deretter trenger skruen tid til å integrere seg med beinet, i en prosess kjent som osseointegrasjon.
Etter helbredelsesprosessen, som kan ta flere måneder, festes en tilpasset krone på implantatet, noe som gir en naturlig utseende og funksjonell tann.
Fordeler med tannimplantater
Tannimplantater har mange fordeler, inkludert forbedret estetikk, tale og tyggefunksjon for deg som har mistet en eller flere tenner.
De bidrar også til å opprettholde ansiktsstrukturen ved å forhindre beinresorpsjon, der kjevebenet sakte men sikkert mister masse og styrke. Dette kan skje når man mangler tenner, og utvikler seg over tid.
I tillegg har tannimplantater en høy suksessrate på over 95%.
Tannimplantat: komplikasjoner og smerter
Til tross for deres høye suksessrate, kan komplikasjoner oppstå. Det er viktig å merke seg at de fleste av disse er sjeldne, og kan forhindres med riktig pleie og hygiene.
1. Infeksjoner og smerter: Infeksjoner kan oppstå etter operasjonen, vanligvis som følge av dårlig munnhygiene, kirurgisk traume og overbelastning. Infeksjonen kan føre til smerter, puss, blødning, beintap og i verste fall, implantatsvikt. For å forhindre dette, bør pasientene følge legens råd om munnhygiene nøye. Unngå røyking og tobakk. Regelmessige tannlegebesøk er også viktig for å oppdage og behandle eventuelle infeksjoner tidlig.
2. Nerve- eller blodåreskade: Dette er en svært sjelden, men alvorlig komplikasjon, som kan oppstå hvis implantatet plasseres for nær en nerve eller blodåre. Dette kan forårsake nummenhet, prikking eller smerte i leppene, tungen, tennene eller tannkjøttet. Det kan også forårsake blødning eller hevelse i området. Tannlegen bruker avansert bildeteknikk, som CT-scanning, for å unngå dette.
3. Implantatsvikt: Selv om titan generelt er svært biokompatibelt, kan noen mennesker ha en allergisk reaksjon, eller kroppen kan avvise implantatet.
4. Sinusproblemer: Implantater i overkjeven kan noen ganger trenge inn i bihulene, noe som kan føre til kroniske bihulebetennelser. For å unngå dette kan tannlegen utføre en prosedyre kalt bihuleløft, som skaper mer plass til implantatet.
5. Beintap rundt implantatet: Dette kan oppstå på grunn av tannkjøttsykdom, eller hvis implantatet ikke er plassert ordentlig. God munnhygiene og regelmessige tannlegebesøk kan bidra til å forebygge og behandle denne tilstanden. Grundige og gode undersøkelser i forkant av prosedyren er også avgjørende, ettersom ikke alle kan få tannimplantat som følge av nettopp denne typen lidelse.
Hvor vanlige er komplikasjoner etter tannimplantat?
Generelt er de alvorlige komplikasjonene rundt tannimplantat sjeldne.
Ifølge forskning har bare 5-10% av pasientene opplevd komplikasjoner etter tannimplantatprosedyrer.
De vanligste komplikasjonene er infeksjoner og bein tap rundt implantatet, men disse kan forebygges med god munnhygiene og regelmessige tannlegebesøk.
Valg av tannimplantater fremfor andre løsninger
Valget mellom tannimplantater og andre tannerstatninger, avhenger av flere faktorer, inkludert pasientens generelle helse, plasseringen og antall manglende tenner, kvaliteten på kjevebenet og personlige preferanser.
Tannimplantater tilbyr en mer permanent og naturlig utseende løsning, men prosedyren er mer inngripende og tar lenger tid. I tillegg er det nødvendig at pasienten har tilstrekkelig med kjevebein og er fri for tannkjøttsykdommer, noe som utelukker at enkelte pasienter kan få denne behandlingen.
Her er noen fordeler med tannimplantater:
- De er holdbare. Tannimplantater er laget av titan og kan vare lenge.
- De forebygger beintap. Tannimplantater kan bidra til å forhindre beintap som oppstår etter at du mister en tann. Når du mister en tann, blir ikke kjevebenet belastet i den delen av munnen. Over tid bryter kroppen ned og absorberer noe av beinvevet.
- De ser og føles naturlige ut. Et tannimplantat etterligner utseendet og følelsen av en naturlig tann. Tannimplantater lar deg snakke og tygge uten problemer eller ubehag.
- De hjelper nabotennene. Når du mangler en tann, kan de omkringliggende tennene bevege seg og forårsake problemer med bittet og tyggeevnen. Tannimplantater kan holde de tilstøtende tennene på plass og forhindre at de blir skjeve eller flytter på seg.
- De bidrar til god ansiktsstruktur. Når du mister tenner kan ansiktet ditt synke inn og se eldre ut. Tannimplantater kan bidra til å opprettholde ansiktsstrukturen.
- De gir deg bittkraften tilbake. Tannimplantater lar deg bite med mer kraft enn proteser, som kan gli eller falle ut når du spiser hard mat.
- De forbedrer livskvaliteten. Tannimplantater kan øke selvtilliten din, gjøre deg mer komfortabel i sosiale situasjoner og forbedre din generelle helse.
Snakk med tannlegen din
Tannimplantater er en effektiv og varig løsning for tannerstatning. Selv om det kan forekomme komplikasjoner, er de sjeldne og kan forebygges med riktig pleie og hygiene, samt valg av en dyktig tannlege som spesialiserer seg på feltet.
Om du er i tvil bør du alltid snakke med tannlegen om risikoer og alternativer.
Det er også viktig å huske at suksessgraden i stor grad avhenger av pasientens vilje til å opprettholde god munnhygiene og at regelmessige tannlegebesøk er viktig for å opprettholde god tannhelse, også etter at du har fått et eller flere implantater.