Kjeveortopedi er en gren av tannhelsetjenesten som spesialiserer seg på å korrigere tannstillingsfeil og bittproblemer. Kjeveortopedi kan bidra til å forbedre utseendet, funksjonen og helsen til tennene og munnen.
Vi skal se nærmere på hva kjeveortopedi er, hva en kjeveortoped gjør, hvilke typer tannregulering som finnes, og hvordan du kan få et vakkert og jevnt smil, bedre bittfunksjon og færre munnhelseproblemer ved hjelp av moderne teknikker og metoder. Tannregulering og kjeveortopedi er nemlig ikke hva det en gang var, og teknologien har kommet langt.
Hva er en kjeveortoped?
En kjeveortoped er ikke bare en vanlig tannlege som har gjennomgått den fem års lange mastergraden i odontologi, bedre kjent som tannlegeutdanningen. Etter dette må den som vil bli kjeveortoped ha minst to års yrkeserfaring som allmenntannlege, før de kan søke på spesialistutdanningen innen kjeveortopedi. Dette er et fulltidsstudium som varer i ytterligere tre år. Altså er veien til å bli kjeveortoped ti år lang.
En kjeveortoped har derfor mer kunnskap og erfaring med å diagnostisere, planlegge og utføre behandlinger som involverer tannregulering. En kjeveortoped kan også håndtere mer komplekse og utfordrende tilfeller som krever kirurgisk inngrep eller samarbeid med andre spesialister.
Selv om de fleste allmenntannleger kan sette enkelte typer tannregulering, har de langt fra den samme kompetansebredden. Derfor vil man som regel bli henvist til en kjeveortoped ved behov for mer avansert eller spesifikk behandling.
Hva er tannregulering?
Tannregulering er et fellesnavn for ulike typer apparaturer som brukes til å flytte eller justere tennene i munnen. Formålet med tannregulering er å oppnå et harmonisk og balansert bitt, der tennene passer godt sammen og gir et pent smil. Tannregulering kan også bidra til å forebygge eller behandle problemer som tannråte, tannkjøttsykdommer, slitasje, pusteproblemer, talevansker eller smerter i kjeven, spesielt om disse problemene har oppstått som følge av feil tannstilling.
Hvilke typer tannregulering finnes i Oslo?
Hos reguleringstannlege i Oslo kan du få en rekke typer regulering, avhengig av dine behov og ønsker.
Det finnes blant annet:
- Fast regulering: Dette er den mest vanlige typen tannregulering, og den vi tenker på som den “klassiske reguleringen”. Den består av metall- eller keramiske braketter som limes på tennene, og en metalltråd som festes til brakettene med små gummibånd. Fast apparatur gir god kontroll over tannbevegelsen, og kan brukes til å korrigere de fleste typer bittfeil. Fast apparatur må justeres regelmessig av kjeveortopeden, og krever god munnhygiene for å unngå plakkoppbygning og misfarging.
- Avtagbar regulering: Dette er regulering som kan tas ut av munnen ved behov, for eksempel ved måltider eller pussing av tenner. Avtagbar regulering kan være laget av plast, metall eller gummi, og kan ha ulike former og funksjoner. De gir mindre kontroll over tannbevegelsen enn den klassiske reguleringen, og brukes ofte i kombinasjon med fast tannregulering, eller som etterbehandling.
- Invisalign: Dette er en moderne form for tannregulering som består av en serie med skreddersydde plastskinner som passer over tennene. Skinnene er nesten usynlige når de er på plass, og kan tas ut ved behov. Invisalign eller andre gjennomsiktige alternativer gir god estetikk og komfort, men er ikke egnet for alle typer bittfeil. De krever også god disiplin fra pasientens side, da skinnene må brukes minst 22 timer per dag og byttes ut ofte.
Hvor mye koster tannregulering i Oslo?
Mange foreldre lurer på hva slags støtte de kan få fra Helfo til barnets tannregulering. For at behandlingen skal være støtteberettiget, må den starte før pasienten fyller 20 år. Den må også ha en medisinsk begrunnelse, ikke bare være kosmetisk, ifølge Helsenorge.no
Kjeveortopeden din må ha avtale med Helfo om direkte oppgjør. Da går støtten rett fra Helfo til kjeveortopeden, og du betaler kun egenandelen.
Pris på tannregulering i Oslo
Den mest vanlige typen regulering er med fastmonterte metallsporer på tennenes forside. Prisen ligger oftest på 20.000 – 40.000 kroner.
Er feilstillingen enkel å rette opp, kan prisen komme helt ned i 15.000 kroner. Mens mer kompliserte tilfeller havner i øvre sjikt.
Hvor mye koster Invisalign
Her starter prisen på rundt 20.000 kroner for enkle tilfeller. Mens mer kompliserte behandlinger kan koste opp mot 60.000 kroner. For moderat kompliserte tilstander ligger prisen vanligvis et sted mellom 30.000 og 40.000 kroner.
Som du ser varierer prisene på tannregulering mye. Snakk med tannlegen din om hva som passer best for deg og ditt behov. Lykke til!
Tannregulering for voksne i Oslo
For voksne er hovedregelen at man må betale selv. Men noen grupper kan likevel få støtte, for eksempel ved:
- Tanntap på grunn av periodontitt
- Medfødt mangel på tannanlegg
- Tannskader etter yrkesskader eller ulykker
Tannregulering for barn
Når bør man vurdere tannregulering for barn? Det er ingen fast aldersgrense for når et barn kan begynne med tannregulering, men det anbefales å ta en konsultasjon hos en kjeveortoped når de første permanente tennene bryter frem, som regel rundt 6-7 års alderen.
Dette er fordi noen bittfeil kan være lettere å korrigere mens barnet fortsatt vokser og utvikler seg. En tidlig konsultasjon kan også bidra til å forebygge eller redusere behovet for senere behandling.
Fordeler med tidlig behandling:
- Å stimulere eller styre kjeveveksten og skape plass til permanente tenner.
- Å forbedre ansiktsbalansen og symmetrien.
- Å redusere risikoen for traumer eller skader på fremstående tenner.
- Å forenkle senere behandling og forkorte behandlingstiden.
- Å øke barnets selvtillit
Hvordan forberede et barn for tannregulering
Det er viktig å være positiv og støttende når du skal forberede barn på å få tannregulering, slik at de ikke opplever det som noe skremmende eller ubehagelig.
Noen tips for å forberede et barn for tannregulering er:
- Forklar hva tannregulering er og hvorfor det er nødvendig på en enkel og forståelig måte.
- Vis barnet bilder eller videoer av andre barn som har eller har hatt tannregulering, og la dem stille spørsmål eller uttrykke sine følelser.
- La barnet velge farge på gummibåndene eller skinnene hvis mulig, slik at de føler seg mer involvert og motivert.
- Gi barnet masse ros og oppmuntring underveis, og minn dem på de positive resultatene de vil oppnå.
Kan voksne få tannregulering?
Er det for sent å få tannregulering som voksen? Nei! Det er aldri for sent å få tannregulering som voksen, så lenge tennene og tannkjøttet er friske og sterke. Tannregulering kan gi voksne mange av de samme fordelene som barn, både estetisk og funksjonelt. I tillegg kan voksne ha mer motivasjon og engasjement i behandlingen, da de ofte har et klart mål og ønske om å forbedre sitt smil.
Fordeler og utfordringer med tannregulering for voksne:
Tannregulering for voksne kan ha flere fordeler, som for eksempel:
- Et mer attraktivt og ungdommelig utseende.
- økt selvfølelse og livskvalitet.
- Redusert risiko for tannproblemer som hull, betennelse, slitasje eller tap av tenner.
Tannregulering for voksne kan også ha noen utfordringer, som for eksempel:
- Det tar lengre tid enn hos barn, da kjeven ikke lenger vokser eller endrer seg.
- Det krever mer forsiktighet og hygiene, da voksne oftere har fyllinger, kroner, implantater som kan påvirkes av tannregulering.
Populære alternativer for voksne:
Mange voksne foretrekker diskrete eller usynlige former for tannregulering, som ikke påvirker deres utseende eller komfort i stor grad.
Noen populære alternativer for voksne er:
- Invisalign eller andre gjennomsiktige alternativer: Som nevnt tidligere, er dette en type tannregulering som består av klare plastskinner som passer over tennene. De er nesten usynlige når de er på plass, og kan tas ut ved behov. De passer godt for voksne som ønsker en estetisk og praktisk løsning, men de er ikke egnet for alle typer av bittfeil.
- Incognito-regulering: Dette er en type fast apparatur som består av braketter og tråder som festes på innsiden av tennene og derfor ikke synes fra utsiden.