Å ha god tannhelse er viktig for de fleste av oss. Men uansett hvor flink du er til å pusse tenner, bruke tanntråd og unngå produkter som skader tennene, kan uhell og tannhelseproblemer som krever tannlegevakt oppstå. Da er det greit å vite når du bør virkelig bør oppsøke tannlegevakten, og når det kan gå greit å vente på en vanlig time.
Her er sju grunner til at du bør oppsøke tannlegevakt i Oslo med en gang:
1. Kraftig tannverk
Tannverk kan være et tegn på alvorlig infeksjon som kan spre seg til andre deler av kroppen. Hvis du har feber, hevelse eller pus i munnen, må du få behandling så fort som mulig. Det samme gjelder hvis smerten er kraftig og ikke forsvinner ved bruk av reseptfrie legemidler som Paracet eller Ibux.
2. Blødning i munnen
Blødning fra munnen kan skyldes skade, betennelse eller sykdom i tannkjøttet eller slimhinnen. Mange blør fra tannkjøttet når de pusser tennene, og da er det som regel på grunn av betennelse. Rask behandling kan forhindre at problemet forverrer seg og fører til tanntap. Blødning kan også skyldes andre årsaker, så det er best å sjekke dette hos tannlegen så raskt som mulig. Om blødningen ikke stopper av seg selv etter litt tid, bør du oppsøke tannlegevakt i Bergen.
3. Tanntap
Mistet en tann? Da har du et åpent sår i munnen som kan bli infisert. I tillegg kan det påvirke tyggefunksjonen, taleevnen og utseendet ditt. Hvis du har tannen, bør du oppbevare den under tungen eller i et glass melk og ta den med til tannlegevakten. Det kan være mulig å sette den på plass igjen.
4. Skader på fyllinger, kroner og broer
Skadet en fylling, krone eller bro? Da kan du risikere å få hull, smerter eller infeksjon i den skadede tannen. Du bør også unngå å spise på den siden av munnen for å forhindre ytterligere skade. Fordi skader på fyllinger kan føre til at bakterier kommer til der de ikke skal, bør du oppsøke tannlegevakten for å fikse problemet så raskt som mulig.
5. Knekte tenner
Knekt en bit av en tann? Da har du også et åpent sår i munnen som kan bli infisert. I tillegg kan det være smertefullt og skjemmende. Hvis du har biten, bør du oppbevare den under tungen, i melk eller saltvann og ta den med til tannlegevakten. Det kan være mulig å lime den fast igjen.
6. Byll i munnen
Fått en byll i munnen? Da har du en ansamling av puss som skyldes en infeksjon i en tannrot eller et område i kjeven. Det kan være veldig smertefullt og føre til hevelse, rødhet og feber. Du bør ikke prøve å sprekke byllen selv, da det kan gjøre infeksjonen verre. Du bør heller kontakte tannlegevakten for å få antibiotika og eventuelt drenasje av byllen.
7. Slag mot munnen
Fått et slag mot munnen? Da kan du ha skadet tenner, kjeveben, lepper eller tunge. Du bør sjekke om det er noen synlige skader, blødninger eller hevelser i munnen. Hvis det er det, bør du rense såret med vann og legge på et rent kompress eller gasbind. Hvis det er mistanke om brudd i kjeven må du oppsøke legevakt, mens synlige skader på tennene betyr tur for akutt tannbehandling.