Har du en liten krabat som nærmer seg tiden for det aller første tannlegebesøket? Lurer du på når tiden er inne for et besøk hos tannlege i Trondheim med minstemann? Vi skal se nærmere på hva du kan forvente, hvordan du best forbereder ditt barn og ikke minst: litt om hvordan du opprettholder god munnhelse for smårollingene frem til første undersøkelse. God tann- og munnhelse kan nemlig starte allerede fra første dag.

Når skal barnet mitt ha første besøk hos tannlege?

I Norge får alle barn gratis tannlege. Vanligvis blir barna kalt inn til sin første kontroll hos tannlege i Trondheim når de blir tre år. Men visste du at barnas tenner også blir vurdert av helsesøster ved toårskontrollen?

Hvis det oppdages noe som krever behandling, blir barnet henvist til en tannlegekontroll selv om de ikke har fylt tre år, slik at man kan ta tak i problemene så tidlig som mulig. Det handler ikke minst om at du som forelder kan få gode råd, slik at barna får beholde friske og sunne melketenner frem til de skal ut av seg selv.

Slik forbereder du barnet på første tannlegebesøk

Hvordan vi foreldre snakker om tannlegen kan påvirke deres innstilling også. Mange voksne lider av tannlegeskrekk, og denne kan man overføre til barnet allerede før første besøk.

Derfor er det viktig at foreldre fokuserer på det positive med tannlegen. Fortell barna litt om hva de kan forvente – som at tannlegen vil lyse på tennene og se seg rundt i munnen med et lite speil.

La barna forstå at tannlegen er en venn som hjelper dem med å holde tennene sterke og sunne. Målet er alltid å gjøre tannlegebesøket til en trivelig opplevelse som gjør at både barn og foreldre føler seg godt tatt vare på.

Første besøk hos tannlege i Trondheim: Dette kan du forvente

Den første tannlegekontrollen for smårollingene handler først og fremst om å undersøke barnets tenner og munnhule. At barna får en positiv opplevelse hos tannlegen er ofte det som avgjør hvordan fremtidige besøk blir.

Når en tannlege i Trondheim tar seg god tid til å bli kjent med barnet og gjør dette første besøket hyggelig for barnet, blir også fremtidige besøk og behandlinger enklere. Kontrollen inkluderer gjerne tøntgenbilder og sjekk av hull, tannkjøttproblemer og andre tilstander.

En viktig del av dette første besøket er også at du og barnet ditt får gode råd om munnhygiene og kosthold. Det er nemlig ikke alltid enkelt å få barna til å forstå viktigheten av en grundig tannpuss og tanntråd fra en så ung alder, så gode råd og lang erfaring er gull verdt, og kan ikke minst gjøre rutinen enklere og morsom for både deg og barnet.

Tannhelse før og mellom besøket hos tannlegen

Det er mellom de forskjellige tannlegebesøkene at den viktigste jobben gjøres. Fra første tann bryter frem kan du begynne å pusse forsiktig med en myk tannbørste laget for barn. Ikke bruk mer tannkrem enn størrelsen på et knappenålshode i begynnelsen, og puss morgen og kveld. Du kan også la barnet få pusse litt selv – dette kan gjøre tannpussingen mer spennende!

Gode tips for sunne barnetenner

  • Begynn å pusse så snart de får sin første tann. Bruk en myk tannbørste for barn og et knappenålshode med tannkrem for barn.
  • Ta med barna til tannlege i Trondheim for kontroll regelmessig.
  • Begrens inntaket av søte og syrlige matvarer og drikker. Ikke gi de godteri mellom måltidene. Gi barna vann eller melk, ikke juice eller brus.
  • Lær barna gode vaner fra første stund, slik som å pusse tennene to ganger om dagen og bruk av tanntråd.
  • Oppmuntre barna til å ta ansvar for egen munnhelse. La de ta eierskap over denne viktige rutinen etterhvert som de blir eldre, f.eks. ved å la barnet velge sin egen tannbørste og tannkrem.

Som tannlege i Trondheim er det først og fremst viktig for oss at barna dine får et hyggelig og trygt første besøk. Det handler om god veiledning til foreldre og barn, å skape en trygg opplevelse for den minste, og selvsagt: sørge for at barna har god munnhelse gjennom hele barndommen.

    Kontaktskjema    CAPTCHA