Betennelse i rotfylt tann? Eller verk og vondt i rotfylt tann med krone? Hvordan i all verden kan det hende at det er problemer etter rotfylling? Dessverre har mange av oss kjent på kroppen at en tann som tidligere fikk en rotfylling plutselig begynner å verke, og blir infisert på nytt. Selv om dette kan være både smertefullt og ubehagelig, finnes det måter å overvinne denne ubehagelige opplevelsen. I denne artikkelen gir vi deg veiledning om hva du gjør hvis du opplever betennelse i rotfylt tann og problemer etter rotfylling.

Hvordan kan det forekomme betennelse i rotfylt tann?

Det åpenbare spørsmålet oppstår: Hvordan kan det oppstå betennelse i en død tann? Hvordan utvikler det seg en betennelse når alle nerver har blitt fjernet, flere år tidligere? Svaret er noe åpenbart, men likevel alarmerende; Bakteriene som lever i munnen vår begynner å invadere den behandlede tannen slik at det til og med gjør vondt i rotfylt tann med krone. Det kan oppstå når fyllingen begynner å slites ut, blir lekk og lar bakterier komme inn. Med andre ord: Tannråte muliggjør uønskede organismer i tannen. I noen tilfeller er det skjulte kanaler tannlegen ikke fanget opp, eller sprekker på roten som er usynlig for det blotte øye – så prosedyren var ufullstendig.

rotfylling

Hva er symptomene på reinfisert rotfylling?

Så hvordan kjenner du igjen rotfyllingssymptomer (betennelse i død tann), at du opplever en reinfisert rotfylling? Nådeløs smerte i den behandlede tannen er utvilsomt det vanligste symptomet, men det er flere tydelige tegn som indikerer et behov for å besøke tannlegen din. Økt følsomhet i området og hovent tannkjøtt går hånd i hånd med smerten, men for å gjøre ting verre, blir pusten dårlig og tannen din kan bli misfarget. I noen tilfeller opplever folk tenner som beveger seg, løsnede tenner eller merkelig smak i munnen. Hvis det blir verre, kan det til og med påvirke kjertlene og skape smerter i hele ansiktet. Dette er ikke noe du vil leve med permanent, ikke sant?

Hva er farene ved reinfiserte rotfylte tenner?

Når noen ikke klarer å gjøre noe med en mulig reinfisert rotfylling, kan problemer spre seg utover selve tannen og forårsake alvorlige helseproblemer. Det kan spre seg til kjeven, ansiktet og kan til og med komme i blodet. Man bør aldri la en tilstand som dette forbli ubehandlet, for å unngå spredning av infeksjon.

Hvordan kan vi behandle betente tenner?

Den gode nyheten er at reinfeksjon og rotfylling symptomer kan behandles. Og tannen din kan reddes, hvis du handler i tide. De fleste tannleger vil prøve å redde tannen din for å unngå implantater. Prosedyren er svært lik den opprinnelige rotkanalbehandlingen, ved hjelp av lokalbedøvelse, boring, rengjøring av det berørte området og utskifting av det gamle fyllingsmaterialet med nytt. Noen ganger er det nødvendig med litt ekstra utskjæring.

De fleste infeksjoner kan behandles, og tilstanden kan reverseres. Den mest indre delen av tennene dine har et mykt, svampete materiale kalt pulpa som omgir den indre nerven og er ansvarlig for blodtilførselen til tennene. Når noen bakterier når pulpaen, forårsaker det en infeksjon og resulterer i hevelse. Dette er delvis ansvarlig for smerten du opplever. Hvis det bare er mildt betent, anses det som reversibelt og tannen din kan reddes.

Vi snakker om irreversibel infeksjon når pulpaen er for påvirket slik at bakterier kan spre seg mer fritt. Forferdelig tanke, men dette betyr at du vil ha en gradvis døende tann. Så nå vil tannlegen din gjøre sitt beste for å redde enda en død tann, men i noen tilfeller kan dette føre til at den må trekkes.

Hvor mye koster det? Hva påvirker prisen?

Kostnaden for å behandle en reinfisert rotkanal kan påvirkes av mange faktorer. Fortenner er generelt mindre dyrt, mens behandling av jeksler er dyrere. I tilfeller der tannråten er alvorlig, må du ha en krone satt inn på toppen av tannen. Dette er et syntetisk stoff som holdes på plass med lim. Det bidrar til å bevare tannens estetikk. Det er også ekstra kostnader å vurdere, inkludert røntgen, akuttimer hos tannlegen og smertelindrende medisiner for å nevne noen.

Finnes det noen alternative behandlinger?

Kanskje unødvendig å si, i den avanserte verdenen tannlegebehandling nå er, er det andre alternativer for å behandle en reinfisert rotfylling.

  • Immediat plassering av tannkrone på pulpa vil behandle eksponert vital pulpa med tannmateriale for å fremme tannbein (dentin) reparasjon, og for å opprettholde vital pulpa.
  • Under ny endodontisk behandling gjenåpnes tannen og fyllingsmaterialene som ble plassert i rotkanalen under den første prosedyren blir fjernet. Etter at infeksjonen er fjernet, er det at en midlertidig fylling og en krone kommer på plass.
  • Når en tann ikke kan spares, må den trekkes. Dette er siste utvei. Men selv da kan man velge mellom tannimplantater, broer eller proteser.

Hvordan kan vi sørge for at tennene ikke blir infisert igjen?

Generelt kan du redusere risikoen for reinfeksjon, og smertefull betennelse, ved å opprettholde en god rutine for munnhygiene. Puss tennene, og bruk tanntråd regelmessig. Det spiller også en viss rolle hvilken diett du har. Sørg for at du drikker mye vann. Rengjør tungen din, noe mange har en tendens til å overse. Og viktigst av alt, sørg for at du ikke hopper over dine jevnlige kontroller hos tannlegen.

Bestill time hos Eurodent i dag eller kontakt oss for mer informasjon.

Vanlige spørsmål

Kan tannbetennelse forsvinne?

Nei, uten tannbehandling vil ikke betennelsen forsvinne. Det kan virke som om smerten er mindre intens, noe som gir deg en illusjon av selvhelbredelse, men du må alltid søke profesjonell hjelp hvis du har en betennelse i munnen.

Hvor lenge kan du føle smerter etter en rotkanal?

Du vil oppleve mild smerte etter en rotkanal, dette er vanlig og midlertidig. Etter et par dager, og antatt at du opprettholder god munnhygiene, forsvinner smerten. Hvis smerten vedvarer, bør du gå til tannlegen din for å se hva problemet kan være.

    Kontaktskjema    CAPTCHA