Derfor er fluor bra for tennene

Du har fått høre det helt siden du var barn; du må pusse tennene to ganger om dagen og du må ta fluortabletten din før du legger deg.

Siden 50-tallet har fluor blitt anbefalt som en del av daglig munnhygiene, og vi anbefaler det fortsatt på det sterkeste. Hvorfor er det slik, og hvordan hjelper fluor tennene dine?

Fluorid, ikke fluor

Vi kaller det fluortannkrem, men egentlig burde navnet ha vært fluoridtannkrem. Tannkremen vi bruker inneholder nemlig fluorid, et stoff som siden 50-tallet har blitt anbefalt som en del av den daglige munnhygienen.

Fluorid har blitt forsket mye på siden den tid, og i de siste 30 årene har det hersket bred enighet om at små doser av fluorid er veldig bra for tennene. I Europa bruker vi ikke mer enn 0,15 gram fluorid til 100 gram tannkrem, og dette er tilstrekkelig for daglig rengjøring av tennene. 

Godt for emaljen

Akkurat hvorfor fluorid er så bra for tennene har lenge vært usikkert. Men det ser ut til at grunnen ligger i dens effekt på det som beskytter tennene; emaljen. Emaljen er det beskyttende belegget som dekker tennene. Du kan se på emaljen som et slags immunforsvar for tennene. Når den svekkes, blir tennene lettere utsatt for karies og andre problemer.

Når tennene dine utsettes for syreangrep fra matrester, brus og lignende, forvitrer emaljen da kalsiumet i emaljen tæres bort. Fluorid ser ut til å fungere som et slags lim for kalsium, og klistrer seg fast i kalsiumpartikler på emaljeoverfalten. Dette limer partiklene fast på tannoverflaten, noe som gjør at færre kalsiumpartikler rives bort når tennene er under syreangrep.

Lær barna å bruke fluor tidlig

Når vi vet at måten fluor fungerer på er ved å forhindre at emaljen forverres, blir det klart at man må begynne med fluor i ung alder for å bevare mest mulig av den gode tannhelsen man er født med. Begynn med en liten mengde fluortannkrem så fort barnet begynner å innta fast føde, og øk mengden til en størrelse som tilsvarer barnets lillefingernegl ved 6-års alderen.

Som voksen bør man bruke fluortannkrem minst to ganger daglig. Ved å begynne tidlig med gode rutiner for tannhelse, og fortsette med disse utover i livet, vil man sørge for å ha et langt liv med gode tenner. Dersom du har begynnende hull, vil tannlegen ofte anbefale deg fluorskyll også i voksen alder, da den ofte kan stoppe hullene eller hindre dem fra å utvikle seg. 

Noen gode råd til bruken av fluor

  • Puss tennene to ganger daglig med fluortannkrem
  • Lær barna å pusse tennene grundig med fluor fra ung alder av
  • Ikke bruk munnskyllevann rett etter tannpuss, da fjerner man gunstige tannkremrester
  • Bruk fluortabletter ved behov; spør tannlegen din
  • Unngå å spise en time etter tannpuss for å la fluoren virke lengst mulig

Bestill tannlegetime online her, eller ring vårt sentralbord på 44268800.

    Kontaktskjema    CAPTCHA