Derfor skal du bruke tanntråd

Tannpuss er essensielt for å bevare en god tannhelse, og man skal pusse tennene minst to ganger daglig. Hver runde med tannpussing skal vare i om lag 2–3 minutter og bør skje etter måltider for å sørge for at matrester fjernes fra tennene. Om du er god til å pusse tennene er dette kjempebra, men selv etter grundig tannpuss vil det være matrester og plakk igjen mellom tennene dine der børsten ikke kommer til. Dette fører til kariesangrep og betennelse i tannkjøttet.

Tanntråd forebygger tannkjøttproblemer

Hver dag dannes det plakk på tennene våre som inneholder masse bakterier. Disse bakteriene lever og formerer seg ved hjelp av næringsstoffene i maten vi spiser og i spyttet vårt. Når bakteriene omsetter sukker fra mat, dannes det syrer som kan gi hull i tennene.

Tannpuss alene er ikke nok for å holde plakken borte. Tanntråd må brukes for å forebygge og forhindre dannelsen av plakk mellom tennene. Hvis plakken ikke fjernes, vil den herde og bli til tannstein. Tannstein vil igjen legge til rette for mer plakk, som fører til enda mer tannstein.

Syreangrep som følge av plakk vil svekke tennenes emalje. Svekket emalje gjør tennene mer utsatt for karies, og de vil kunne brekke ved harde støt.

Emaljen beskytter også tannbenet. Hvis den er nedslitt vil det kunne føre til ising i tennene. I tillegg til dette blir tennene lettere misfarget av å mangle beskyttelsen fra emaljen.

Problemer man kan få av å ha matrester mellom tennene:

Matrester og plakk som blir liggende igjen rundt tennene og i trange mellomrom kan forårsake tannhelseproblemer som

 • gingivitt (tannkjøttbetennelse)
 • periodontitt (forvitring av støttevev og beinvev rundt tennene)
 • tannråte
 • svekkelse av emaljen
 • karies
 • misfarging av tennene
 • dårlig ånde

Problemer med tannkjøttet vil merkes ved at du er rød og hoven, og at du ofte blør fra munnen når du pusser tennene, og særlig ved bruk av tanntråd. Smerte, hevelse, rødhet og blødning er vanlige tegn på betennelse.

Løsningen er enkel, men den må gjennomføres: bruk tanntråd hver dag!

Etterstreber du optimal tannhelse, må du bruke tanntråd – hver eneste dag. Det holder ikke å bruke tanntråd uken før og uken etter du har vært hos tannlegen. Bruk av tanntråd er en god vane som må følges hver eneste dag.

Bruk tanntråd etter måltider for å være sikker på at ingenting blir liggende igjen. Beveg tanntråden fram og tilbake mellom tennene, med trykk mot hver eneste tann.

Du kan med fordel kjøpe en tanntrådholder, da denne gjør det lettere å komme godt til i hvert mellomrom. Du kan også bruke mellomromsbørste om det passer bedre for deg, og tannpirker etter måltider vil også ha en effekt. Tanntråd er like viktig å bruke for barn og unge, da det er en skånsom måte å holde tenner og tannkjøtt rene på, og det er viktig at de får inn gode vaner rundt tannhelse i ung alder.

Vi gjentar: Bruk tanntråd, hver eneste dag!

Bestill time hos Eurodent for en årlig sjekk, og tannlegen vil gi deg en status på dine tenner. En god rens med jevne mellomrom er med på å holde tannstein borte, som gjør det enklere for deg å holde plakken unna. Bestill time her.

  Kontaktskjema  CAPTCHA