Hvem vil ikke ha det perlehvite Hollywood-smilet som blåser alle av banen? Selv om spørsmålet er retorisk, er svaret langt fra det. Det er ikke en drøm å ha et smil som avslører et perfekt skinnende, velholdt sett med tenner. Estetisk tannbehandling kan hjelpe deg med å forbedre utseendet på tennene og smilet. Og fasetter er et ganske opplagt valg.

Hva er skallfasetter?

En fasett er en porselenstann som plasseres over den slipte overflaten til en naturlig tann, i henhold til definisjonen. I lekmannstermer er en fasett- eller skallfasett et spesiallaget skall som er festet til overflaten av tennene. Det brukes først og fremst til å skjule et ujevnt sett med tenner, sprekker, flekker og andre feil som du ønsker å holde skjult. Det er en veldig populær kosmetisk tannbehandlingsprosedyre med god grunn: de er personlige, praktiske og estetisk tiltalende.

Hvordan er det forskjellig fra porselenskroner? Når skal jeg vurdere kroner?

Debatten om fasetter vs. porselenskrone er ikke ny. For å ta den beste avgjørelsen, må man først forstå de grunnleggende forskjellene og formålene med hver prosedyre. Det eneste de har til felles er at de begge endrer utseendet til dine eksisterende tenner. I motsetning til fasetter, som ganske enkelt dekker overflaten av tennene dine, innebærer en krone en strukturell endring.

Kroner:

Tannkrone
Tannkrone
 • betydelig skade (som slitasje)
 • utover tradisjonell restaurering (som brukket tann, etter rotbehandling osv.)
 • gjenoppbygger manglende del av tann om nødvendig
 • brukes på individuelle tenner

Fasetter:

 • forbedrer utseendet til en ellers intakt tann
 • brukes på flere tenner

Tannlegen din vil kunne avgjøre hvilken prosedyre som er best for deg, men den generelle ideen er at fasetter er for et mer attraktivt, selvsikkert smil og brukes av rent kosmetiske årsaker.

Hva er de primære materialene som brukes til skallfasetter?

Fasetter er vanligvis laget av porselen eller glasskeramikk. Grunnen til dette er at disse materialene ligner emaljen til en mennesketann og slites nesten identisk med dine naturlige, normale tenner.

Videre er disse materialene lett å tilpasse, slik at du kan oppnå den ideelle fargenyansen for et naturlig utseende og attraktivt smil. En annen fordel er at de lett formes for å passe perfekt. Det påførte porselenslaget er tynt, og krever liten modifikasjon av den naturlige tannen den skal sitte på. De er langvarige, og hele prosedyren er minimalt skadelig.

Typer porselens tenner

Som med de fleste ting i livet, finnes det mange typer porselensfasetter, og det vil være opp til deg og tannlegen din å avgjøre hvilken som er best for deg.

 1. Permanente fasetter: er irreversible og permanente. De kan holde tennene dine trygge i opptil to tiår. Fordi de varer og er holdbare, er dette de dyreste løsningene.
 2. Same-day non-prep fasetter: en hurtigløsning som kan vare i opptil 7 år, krever ingen emaljefjerning og kan påføres samme dag. De er til og med flyttbare.

Fordeler og ulemper med skallfasetter

Så det hele høres fantastisk ut, ikke sant? Man kan ikke la være å lure på om det er noen ulemper med skallfasetter. 

Fordelene ser ut til å være ganske åpenbare, men for presisjonens skyld, her er en oversikt:

 1. Flekkbestandig
 2. Slitesterk, langvarig

Umiddelbare flotte resultater

 1. Mindre problemer er reparert og ikke lenger synlige
 2. Kan erstatte skadet tannemalje

La oss nå skissere noen av ulempene:

 1. Tannlegen din vil kunne avgjøre hvilken prosedyre som er best for deg, men den generelle ideen er at fasetter er for et mer attraktivt, selvsikkert smil og brukes av rent kosmetiske årsaker.
 2. Hva er de primære materialene som brukes til fasetter?
 3. Fasetter er vanligvis laget av porselen eller glasskeramikk. Grunnen til dette er at disse materialene ligner emaljen til en mennesketann og slites nesten identisk med dine naturlige, normale tenner.
 4. Videre er disse materialene lett å tilpasse, slik at du kan oppnå den ideelle fargenyansen for et naturlig utseende og attraktivt smil. En annen fordel er at de lett formes for å passe perfekt. Det påførte porselenslaget er tynt, og krever liten modifikasjon av den naturlige tannen den skal sitte på. De er langvarige, og hele prosedyren er lite skadelig.
 5. Fasettene kan bli skadet
 6. Irreversibel (i de fleste tilfeller)
 7. Kan forårsake tannfølsomhet
 8. Kortere levetid som kroner eller broer

Alle disse faktorene må vurderes nøye og diskuteres med en tannlege før du fortsetter med prosedyren.

Hvor lenge varer de?

Fasetter kan vare alt fra 5 til 30 år, avhengig av type. Det endelige materialet som brukes avgjør om du velger en permanent eller ikke-prep-type. Uansett hva du bestemmer deg for, er fasetter fortsatt en veldig god og pålitelig løsning hvis du vil ha et selvsikkert smil igjen.

Før og etter

en jente og skallfasetter

En enkelt porselenstann kan koste alt fra 6.500 kr til 7.500 kr. Å ha et komplett sett vil selvfølgelig ha større innvirkning på bankkontoen din. Fordi alles behov er forskjellige, er det vanskelig å anslå en kostnad for en enkelt pasient.

Som du kan se, er ikke det berømte Hollywood-smilet, som er beundret og misunnet av mange, en fjern fantasi. Innen kosmetisk tannbehandling finnes det flere alternativer og løsninger som vil gi deg en langvarig og estetisk tiltalende løsning, slik at du aldri trenger å skjule smilet ditt igjen. Rådfør deg med tannlegen din for å finne den beste løsningen for deg.

  Kontaktskjema  CAPTCHA