Tannfylling er et alternativ dersom et hull er i ferd med å oppstå. For å forhindre flere skader på tannen, legges det en tannfylling som erstatning. Fyllingen erstatter i tillegg tannens funksjon og form, og bidrar til en enklere hverdag for deg som har begynnende hull.

Hvilken fylling får jeg?

Du og din tannlege hos oss finner ut hvilket fyllingsmateriale du har, etter hvilket behov det skal dekke. Tannlege vil først identifisere hullets størrelse, dens beliggenhet, pris og hvilke allergiske reaksjoner du kan få. Hos Eurodent benytter vi porselens- og tannfargede fyllinger. Sammenlignet med tradisjonell amalgamfylling gir dette et naturtro utseende, som ligner på dine naturlige tenner.

Plast- og komposittfylling

Kompositt er godt egnet for å fylle mindre hull, og er det materiale som brukes i størst grad når vi snakker om fylling.

Porselensfylling

Porselensfylling brukes gjerne i de tilfellene hvor tannskadene er mer omfattende, hvor det ikke er like gunstig med plastfylling. Dette er et sterkt og holdbart materiale, som tar vare på mye av tannens substans. I tillegg til det naturtro utseende, oppstår det også svært sjeldent allergiske reaksjoner for de som får porselensfylling.

Bruker dere amalgam?

Har du tidligere fått utført en fylling, kjenner du nok til amalgamfylling. Dette er et svært holdbart materiale, men er etter 2008 blitt forbudt for å redusere utslipp av kvikksølv i naturen. Vi tilbyr derfor ikke amalgamfylling, men porselen-, plast- og komposittfylling.

Har du allerede amalgamfylling er det ingen grunn til å bytte den ut, så lenge den fungerer som tiltenkt.

Kan man bytte tannfyllingen?

Selv om funksjonen av fyllingen er god kan man oppleve at fyllingen kan endre farge over tid. Våre tannleger hjelper deg med å bytte fyllingen dersom du selv synes at fargen har blitt mørkere og sjenerende. Vi sørger for et naturlig resultat med våre fyllingsalternativer.

Hvor lenge varer en fylling?

Verken amalgam- eller komposittfylling varer livet ut. I løpet av en levetid kan du forvente å bytte fylling, hvor lenge en fylling varer er avhengig av materiale, tannlege og dine levevaner. Studie utført av UiO og Den offentlige tannhelsen i Hordaland fant at amalgamfyllingene hadde lenger holdbarhet enn komposittfyllingene, men at også amalgam måtte byttes ut etter en viss tid. Én av hovedårsakene til bytte var tannråte i fyllingskantene, både når det gjaldt amalgam- og komposittfylling.

Generelt kan vi trekke frem flere faktorer som avgjør fyllingens levetid:

  • Fyllingens størrelse, mindre fyllinger varer lenger pga. enklere renhold
  • Bittforhold og gnissing av tennene
  • Renhold
  • Kosthold

Har du spørsmål til fyllinger eller ønsker å bestille tid til konsultasjon? Ta kontakt med oss i dag, enten via vårt kontaktskjema, telefon eller e-post.