En tannimplantatoperasjon er en stor operasjon som krever tid til å komme seg. Tannlegen din vil gi deg de nødvendige anbefalingene etter operasjonen, som du må følge nøye for å unngå problemer og for å komme deg raskt.

Det vil være visse merkbare symptomer du vil møte på etter operasjonen; disse du bør være på utkikk etter.

Normale symptomer

Det er typisk og vanlig å føle ubehag etter tannimplantatoperasjon. Det varer vanligvis mellom tre og fem dager. Du kan oppleve nummenhet eller prikking i leppene, tannkjøttet, haken eller tennene på dette tidspunktet. Disse symptomene er normalt forbigående og vil av ta.

Du kan oppleve noe hevelse etter operasjonen; dette er kroppens respons på behandlingen. Dette kan skje 24 timer senere og gradvis forsvinne i løpet av de neste 10 dagene.

Du kan også ha en liten blødning: Du kan kontrollere den ved å bite på et gasbind rett over operasjonsområdet med trykk i 30-45 minutter kort tid etter operasjonen. Hvil rolig mens du løfter hodet.

Hva kan du gjøre for å akselerere helingsprosessen?

Helbredelse vil ikke skje over natten, men det er noen tips til hva du kan gjøre for å gjøre prosessen enklere og raskere.

 • Hvil, hvil, hvil. Unngå fysisk intense aktivitet og sport; la i stedet kroppen din komme seg etter behandlingen.
 • Spis myk og næringsrik mat: Varm eller krydret mat bør unngås de første 48 timene etter operasjonen siden de kan indusere blødninger og/eller irritere operasjonsstedet. Etter det er den vanlige tommelfingerregelen å kun spise myke måltider. Smoothies er for eksempel ideelle til dette; bare unngå å bruke sugerør.
 • Hold deg hydrert. Det holder deg energisk. Unngå koffeinholdige drikker og alkohol.
 • Påfør ispakker på det hovne området for å lindre smerte. Bare husk å pakke den inn i et håndkle for å unngå hudskader.
 • Skyll munnen med saltvann. Det vil redusere mengden bakterier i munnen uten å irritere operasjonssåret, og det er veldig beroligende.
 • Stump røyken. Røyking er forferdelig for helsen din generelt, men det vil redusere helingsprosessen betydelig etter en tannimplantatoperasjon. Nikotin reduserer oksygentilførselen til bein og munnvev, og kroppen din kan ikke reparere seg med en jevn hastighet uten tilstrekkelig oksygenstrøm.
 • Oppretthold god munnhygiene. Følg tannlegens råd og behandle det nye implantatet ditt som om det var en naturlig tann.

Smertestillende? Bruk dem godt.

Smertestillende er vanligvis nødvendig etter tannimplantatkirurgi. Tannlegen din vil gi deg resept på smertestillende midler for å hjelpe deg med å komme deg etter operasjonen. Reseptbelagte smertestillende midler kan være nyttige for å gi kortsiktig lindring fra sårhet og ubehag.

Hvis du kan ta ibuprofen (for eksempel Ibux®), ta 400-600 mg hver 6.-8. time eller som anvist av legen din. Ibuprofen lindrer smerte og virker betennelsesdempende.

Rådfør deg med tannlegen din hvis du har noen unike farmasøytiske behov og følg deres anbefalinger.

tannimplantat smerter røntgen illustrasjon

Unormale symptomer: hvis du opplever dette, er det på tide å besøke tannlegen din igjen!

I noen tilfeller kan det oppstå komplikasjoner etter operasjonen. Hvis du opplever følgende, oppsøk tannlege:

 • Infeksjon. Dette kan være ganske vanlig og kan behandles med antibiotika.
 • Sårt tannkjøtt. Dette kan føre til betennelse og smerte.
 • Løst implantat. I noen tilfeller smelter ikke implantatet sammen med beinet, og tannkirurgen må kanskje fjerne det. Når området er helbredet, kan du prøve prosessen på nytt.
 • Skade på nerve eller vev. Noen ganger kan en tannkirurg utilsiktet plassere et tannimplantat for nærme en nerve. Dette kan forårsake nummenhet, prikking eller smerte. Hvis de vedvarer, krever det umiddelbar oppmerksomhet. 

Hvis du er usikker på ethvert symptom du opplever, sørg for at du diskuterer bekymringene dine med tannlegen din. De er der for deg for å hjelpe.

  Kontaktskjema  CAPTCHA