Har du tannlegeskrekk? Vi hjelper deg.

Når du har trukket en visdomstann, har du et åpent sår bakerst i munnen som trenger beskyttelse og stell for å unngå infeksjon som kan gi ytterligere komplikasjoner. Ofte blør det noen timer etter trekkingen. Dette er kroppens egen måte å holde sårstedet rent og fritt for bakterier. Når blødningen har stanset, er det ting du kan gjøre for å være på den sikre siden.

Lurer du på om du har behov for å trekke visdomstann, eller lurer på hvordan behandlingen foregår? Her kan du lese mer om trekking av visomstann.

De tre første timene etter behandling

La blødningen få gjøre jobben sin de tre første timene og unngå mat, drikke og skylling av munnen. Du får en steril kompress i såret, og som regel vil tannlegen sende med deg et par rene kompresser som du kan bruke til å bytte så lenge det blør. Ikke bruk annet til å legge i såret enn kompressene tannlegen gir deg. 

I dagene etter trekkingen

Det kan være vanskelig å holde området helt bakerst i munnen rent. Når blødningen har stanset, og du har tatt ut kompressen, er det derfor viktig å å rense såret. Det finnes midler å få kjøpt på apoteket som Curasept, Chlorhexamed, eller Corsodyl som er ypperlige til formålet. Bruk et antiseptisk skyllemiddel etter hvert måltid til såret begynner å heles. Det tar rundt en uke før tannkjøttet ditt har fått den første, tynne beskyttende hinnen over såret som gir beskyttelse mot infeksjon. 

En liste med gode råd

Vi har laget en liste med gode råd for deg som nettopp har trukket visdomstenner:

 • Unngå å skylle munnen eller spise noe de to-tre første timene etter trekking.
 • Ikke rør ved såret med tungen eller fingrene.
 • Du kan spise som normalt, men mange foretrekker supper og myk mat i dagene etter.
 • Mange opplever at såret blør en stund etterpå. Er det plagsomt kan du bite på en steril bomullsdott eller et gasbind en liten stund av gangen.
 • Får du hevelser kan du pakke inn en ispose og holde mot kinnet i 15 minutter av gangen.
 • Du kan merke at det er litt vanskelig og gape, og i noen tilfeller svelge, dette forsvinner etter et par dager.
 • Unngå alkohol det første døgnet, og røyking under hele tilhelingsfasen.
 • Hold munnen ren for å unngå betennelse i såret, tannlegen gir deg instruksjoner om skylling og tannpuss.
 • Unngå trening og fysiske anstrengelser de første dagene. Dette kan belaste såret og føre til ytterligere blødning.

Smertestillende

Hvis du har smerter etter trekkingen, kan du bruke en kombinasjon av Ibux og Paracet, eller sterkere medisiner tannlegen din har skrevet ut på resept. Smertene forsvinner helt i løpet av få dager. 

Ring oss for en prat om dine visdomstenner, og bestill time hos Eurodent Oslo. Du finner oss i Akersgata 16, midt i Oslo Sentrum. Telefonnummer: 21 06 66 66.

  Kontaktskjema  CAPTCHA