Tannpine kan være ganske ubehagelig. Kun noen få heldige mennesker er merker dem ikke. Vi kommer alle til å oppleve det og måtte oppsøke profesjonell hjelp grunnet plutselige eller kroniske smerter. Men en uutholdelig tannverk er annerledes. Hvis du har tannpine, er det viktig å finne kilden til smerten. Deretter kan behandling av smerten, hevelsen eller andre symptomer vurderes, men hva forårsaker egentlig tannpine?

De hyppigste årsakene

Tannpine eller tannsmerter er forårsaket når nerven i roten av en tann eller rundt en tann er irritert. Det kan være forårsaket av:

 • Tannråte
 • Bakterieinfeksjon
 • Tannfraktur
 • Skadet fylling
 • Tannkjøttinfeksjoner
 • Utbrudd (voksende tenner, som visdomstenner)
 • Gjentatte bevegelser som sliping

Hvilke årsaker er midlertidige/normale, og hva kan du gjøre med dem hjemme?

Ikke all tannpine krever en tur til tannlegen. Hvis smerten kommer fra rundt (i stedet for innsiden) tennene dine, kan den forsvinne. Det kan bare være lett ubehag i tannkjøttet. I løpet av denne perioden, unngå å tygge i det berørte området og spis heller mykere ting som suppe, egg og yoghurt.

Du kan skylle munnen med saltvann, bruke isposer og ta smertestillende, men hvis tilstanden vedvarer, kontakt tannlegen din.

I hvilke tilfeller anbefales det å besøke en tannlege?

Det er noen indikerende symptomer som krever et besøk til tannlegen din umiddelbart.

 • Hvis den bankende smerten vedvarer over 2 dager, kan dette bety at du trenger profesjonell tannpleie.
 • Hvis smerten er intens.
 • Hvis du har feber, til og med øreverk eller har problemer med å åpne munnen.
Tannlege som behandler uutholdelige tannsmerter

Hvordan kan du redusere en akutt smerte hjemme til du går til tannlegen?

Saltvannsskylling og kald kompress er to teknikker som kan hjelpe deg med å lindre smerte før du oppsøker tannlegen din. En bedøvende gel kan også brukes, men husk at disse ikke vil erstatte tannbehandlingen du trenger hvis du har en alvorlig tannpine.

Hvor mye smertestillende kan du ta for uutholdelig tannverk?

Smertestillende er det første du tenker på når du ser etter øyeblikkelig lindring. Det er imidlertid avgjørende å følge den anbefalte doseringen.

Det anbefales å ta 400 mg Ibuprofen (eller 600 mg Aspirin) annenhver time og 500 mg Paracetamol hver fjerde time. Dette bør tillate en fire timers pause mellom doseringer av samme smertestillende middel, som er en sikker tid for å unngå overdosering.

Snakk alltid med tannlegen din før du begynner med medisin. Husk å fortsette å ta smertestillende selv om smertene gir seg, siden hvis du slutter med de betennelsesdempende smertestillende, kan hevelsen inne i tannen komme tilbake, og smertene vil komme tilbake.

Så, hva er hoved årsakene?

Nerveskade rundt tennene er en av de vanligste årsakene til uutholdelig tannverk. Når nerven er skadet, kan den bli ekstremt følsom for all bevegelse i tannen, så vel som ekstremt kalde eller varme forhold. Det gjør det ubehagelig å spise og snakke.

Tannrotbetennelse og tannkjøttbetennelse er de to vanligste årsakene til tannpine. Pulpitis er en irritasjon i tannkjøttet. Tannmasse består av bindevev, blodårer og nerver. Emalje og dentin omgir den. Når emaljen og dentinet er svekket, utsettes massen for irriterende stoffer, noe som forårsaker en reaksjon kjent som tannpine. Pulpitt kan være:

 • Reversibel slik at pulpa kan gro hvis irritasjonen fjernes, for eksempel ved å fylle en tann med forråtnelse.
 • Irreversibel: pulpa er ikke i stand til å gro og krever pulpabehandling eller rotbehandling

Husk at tannpine kan påvirke alle, og de kan få selv de tøffeste til å knele. Ikke ignorer advarselssymptomene; kontakt i stedet tannlegen din så snart som mulig.

  Kontaktskjema  CAPTCHA