Røntgenbilde rotfylling
Foto: Radiant Guy, Flickr

Rotfylling er en type behandling man utfører når nerven i tannen er skadet eller død. Oftest som følge av en bakterieinfeksjon. Rotfylling er nødvendig for at pasienten skal kunne beholde tannen.

Konsekvenser av den skadde eller døde nerven

Som oftest er tannen blitt skadet på grunn av et stort kariesangrep eller en sprekk. Behandles ikke nerven som er skadet eller død, vil bakteriene spre seg til tannens rotspiss. Dermed vil det oppstå en betennelse i benet rundt rotspissen, som igjen fører til at en tannbyll dannes. Denne tannbyllen gir hevelse og kan også føre til en fistelåpning («kvise på tannkjøttet»). Betennelsen i nerven kan gi tannpine, eller være helt symptomfri slik at det oppdages ved et rutinemessig røntgenbilde.

Tegn på at man trenger en rotfylling

Det kan være vanskelig å oppdage om man har en betent eller infisert nerve i tannen. Det finnes mange symptomer, men har man en betent nerve vil man ofte oppleve ubehag når man drikker eller spiser noe varmt eller kaldt. Dette ubehaget kan komme og gå over en lang periode. Man kan også oppleve at smertene flytter seg oppover mot tinningen, og det kan være vanskelig å identifisere akkurat hvilken tann som gjør vondt. Ofte går smertene over i en kraftig tannverk.

Dersom nerven er død, og det har oppstått infeksjon føles ofte tannen «for høy» når man tygger, og den føles øm. Dersom du har en infisert, betent eller død nerve oppdages dette raskest hos tannlegen.

Hvordan foregår en rotfylling?

Først vil nerven og bakterier fjernes inne i tannen. Kanalene hvor nerven har vært, renses ut og fylles så igjen med en masse. For å sikre at alle bakterier er borte, må et bakteriedrepende innlegg legges i tannen i en periode. Likevel kan det i noen tilfeller være slik at ikke alle bakterier blir borte. Da kan en kirurgisk fjerning av rotspissen være nødvendig. En rotfylling er en komplisert behandling som krever tid og presisjon. En tann har alt fra en til fire rotkanaler, og det kan bli mer tidkrevende jo flere kanaler tannen din har.

Gjør det vondt å rotfylle?

Det skal normalt være smertefritt å rotfylle en tann. Du vil få lokalbedøvelse under behandlingen og verken kjenne smerte eller ubehag. I noen tilfeller er betennelsen så kraftig at pasienten må ha påfyll av bedøvelse i løpet av behandlingen. I de tilfellene hvor dette er nødvendig, vil prosedyren utføres av en spesialist på området. Du kan være trygg på at våre dyktige tannleger tar godt vare på deg som pasient.

Viktig med kontroll etter rotfylling

En rotfylling kan som nevnt være en komplisert tannbehandling. Rotkanalene kan ha forskjellige utforming, og selv utført av en svært dyktig tannlege kan noen komplikasjoner oppstå. Infeksjon kan blusse opp på nytt og det kan oppstå et fraktur i tannen. Rotfylte tenner har heller ikke nøyaktig samme funksjon som før. Derfor er det ekstra viktig med etterkontroll en gang i året.

Pris på rotfylling hos Eurodent i Oslo

En rotfylling vil variere i pris avhengig av kompleksiteten av behandlingen. Når du benytter deg av våre dyktige tannlegene vil du rundt 1.000,-, sammenlignet med andre norske private tannleger. Etter rotfylling kan man trenge en toppfylling eller en krone. Dette kommer i tillegg. Tannlegen anbefaler deg hva som er best for deg.

På våre hjemmesider finner du en fullstendig oversikt over prisene ved alle våre klinikker.

Kontakt oss her dersom du ønsker å bestille time, eller kontakt vårt sentralbord på 44 26 88 00.

    Kontaktskjema    CAPTCHA