Tannstein er et hardt belegg som sitter langs tannkjøttet, spesielt på innsiden av tennene i underkjeven. Det består av et bakteriebelegg som har utviklet seg til forkalket plakk, som også kalles for tannstein.

Hva er tannstein?

Plakk er et belegg som stadig dannes på tennene våre. Belegget består av bakterier som finnes i munnen hos alle. Selv om disse bakteriene er noe vi har i munnen vår til enhver tid, kan belegget utvikle seg til tannstein. Tannstein kan på lengre sikt forårsake hull i tennene og tannkjøttsykdommer (periodontitt). Tannstein kan også forekomme uten at det er plakk til stede. Dette skjer ved at kalsium og fosfater i spyttet krystalliserer seg på tannoverflaten.

Her kan du lese mer om hva tannstein er og hvordan det behandles hos tannlege.

Hva kan jeg gjøre for å kvitte meg med tannsteinen?

  • Ha god munnhygiene for å hindre at mer plakk produseres
  • Puss tennene grundig med fluortannkrem, morgen og kveld
  • Bruk tanntråd/tannstikkere og/eller mellomromsbørster for å få vekk bakterier mellom tennene
  • Er du usikker på om pusseteknikken din er god, kan du be om hjelp av tannlegen eller tannpleieren din.
  • Test pusseteknikken din med plakkkontrolltabletter. Disse vil vise deg om det er plakk igjen på tennene etter din vanlige tannpusserutine.

Ikke fjern tannsteinen selv

Det er veldig viktig at du ikke fjerner tannsteinen selv. Dette er tannlegen og tannpleierens jobb. De har lang erfaring med å fjerne tannstein, slik at det ikke skader emaljen på tennene. Dra ofte til tannpleier for å fjerne tannstein, dersom du opplever at det forekommer hyppig.

Hva skjer om jeg lar det ligge?

Tannstein har en ru overflate, hvor stadig flere bakterier kan feste seg og danne mer plakk. Bakteriene i plakket produserer syre, som kan føre til hull i tennene. I tillegg vil du kunne oppleve dårlig ånde, fordi bakteriene produserer illeluktende svovelforbindelser. I mer alvorlige tilfeller kan tannstein føre til tannkjøttbetennelse (gingivitt), eller i verst fall, løse tenner (periodontitt). Når du har mye tannstein, er det også lettere å få misfarginger på tennene. Dette kommer for eksempel av kaffe, te, vin, tobakk og soya.

Når bør jeg kontakte tannlege eller tannpleier?

Dersom du allerede har fått tannstein, er det lurt å få hjelp til å fjerne det. Tannleger og tannpleiere har spesielle instrumenter som er laget for akkurat dette, slik at ikke tennene dine blir skadet.Kontakt oss her dersom du ønsker å bestille time, eller kontakt vårt sentralbord på 44 26 88 00.

    Kontaktskjema    CAPTCHA