Tannbehandling i utlandet.

Hvor lang tid det kan gå mellom hver undersøkelse eller kontroll hos tannlegen er individuelt, og varierer fra person til person. Normalt anbefales en intervall på opp til to år for pasienter som har friske tenner, frisk munnhule, normalt tannfrembrudd og normalt god helse. Det er flere faktorer som påvirker hvor ofte du bør dra til tannlegen:

 • Sykdom
 • Medisinbruk
 • Tannpussevaner
 • Kosthold
 • Livsstil

Du har kanskje vært hos tannlegen og fått anbefalt at det ikke bør gå mer enn noen måneder før du kommer tilbake? Eller du har muligens fått beskjed om at du kan vente et par år til neste besøk?

Ikke vent for lenge med nytt tannlegebesøk

Dersom du venter for lenge mellom kontrollene dine hos tannlegen, kan sykdom utvikle seg langt før det oppdages, og du kan ende opp med å ha behov for omfattende og kostbar behandling. Sørg derfor for at det ikke går for lang tid mellom hvert tannlegebesøk og unngå unødvendige kostnader og komplikasjoner.

Derfor må du dra til tannlegen

Pasienter med friske tenner og frisk munnhule, og ellers god allmenntilstand, kan vanligvis besøke tannlegen én gang annethvert år. Allikevel finnes det flere grunner til å besøke tannlegen oftere.

Du bør dra til tannlegene oftere enn annethvert år dersom:

 • Du har mange fyllinger, da det lettere kan oppstå hull i disse, og det kan være vanskelig å oppdage hullene uten et røntgenbilde hos tannlegen.
 • Har fått beskjed av tannlegen om at du har små, begynnende hull som har behov for oppfølgning.
 • Har protese, da kan disse få et bakteriebelegg på seg over lengre tid, og dermed kan en rens av protesen være nødvendig. I tillegg er det anbefalt å dra en gang i året for pasienter med delproteser, slik at tannlegen kan rense de gjenstående tennene.
 • Pasienter med tannkjøttsykdommer som periodontitt, har et større behov for å gå oftere til tannlegen. Det er svært viktig med profesjonell rens for å fjerne plakk og tannstein, slik at tennene bevares lengst mulig. Disse pasientene må også være svært nøye med tannhygienen hjemme.
 • Har sykdommer som har stor påvirkning på tennene. For eksempel vil en pasient som tidligere har gjennomgått strålebehandling ha nedsatt spyttproduksjon, noe som kan føre til økt kariesrisiko. Enkelte medisiner har samme virkning, som for eksempel antidepressiva. Derfor burde pasientene som bruker disse medikamentene regelmessig dra til tannlegen, for å sjekke for hull og andre tannrelaterte utfordringer.

Dra regelmessig til tannlegen

Barn blir automatisk innkalt til tannlege eller tannpleier i den offentlige tannhelsetjenesten. Etter fylte 18 år er du selv ansvarlig for å besøke tannlegen regelmessig. Et tannlegebesøk kan være forebyggende og spare deg for fremtidige komplikasjoner, så det kan være lurt å ikke la det gå for lenge mellom hvert besøk selv om du ikke opplever problemer eller smerter. Dersom du ofte glemmer å bestille time hos tannlegen, kan du be om fast innkallelse etter dine behov.

Kontakt oss her dersom du ønsker å bestille time, eller kontakt vårt sentralbord på 44 26 88 00.

  Kontaktskjema  CAPTCHA