Hvorfor gjør det vondt i tennene?

Hvis du opplever ubehag og smerter i tennene eller i tannkjøttet, kan det skyldes flere ulike årsaker. Noen ganger er det ikke så lett å vite hva som er årsaken til ubehaget. Da er det viktig å kontakte en tannlege så fort som mulig, for å sette i gang nødvendig behandling hvis det trengs.

Hva slags tannproblemer finnes?

Det finnes mange ulike tannhelseproblemer. Det er likevel noen som er vanligere enn andre, og som kan behandles effektivt:

Ising i tennene

Ising i tennene kan skyldes at tannemaljen ikke klarer å beskytte nerven. Dette skjer når emaljen er skadet eller ikke er til stede, eller når tannen har blitt utsatt for en skade, for eksempel karies. Hvis tannkjøttet trekker seg tilbake vil deler av tannroten som ikke er beskyttet av emalje bli eksponert, og dette kan også føre til ising. Årsaker til at dette forekommer er ofte for hardt tannstell, med hard tannbørste eller tannkrem med for mye slipemiddel. Feil børsteteknikk og for hardhendt pussing kan også slite ned det beskyttende tannkjøttet. 

Ising kan forebygges med fluortannkrem og -munnskyllevann, og ved å kutte ut syreholdig mat og drikke som skader emaljen. 

Karies

Karies eller tannråte, som vi også kaller hull i tennene, er en vanlig årsak til smerter i tennene. Hvis tannen kun er skadet overfladisk i emaljen, kan det ofte være nok å behandle med fluor og godt tannstell. Hvis deler av tannen er blitt ødelagt, settes det en fylling. Om tannen derimot er veldig ødelagt, vil tannlegen tilpasse og sette en krone over tannen. Hvis tannråten når helt inn til tannmargen må tannen rotfylles før det kan settes krone på den. 

Les mer om tannkroner og hvordan de brukes i tannbehandling her!

Visdomstenner

Visdomstenner er jeksler som noen ganger kommer fram hos voksne i alderen 18-30 år. Disse kan skape betennelse i tannkjøttet eller presse mot andre tenner i munnhulen hvis det ikke er plass til dem. Begge deler kan oppleves som smertefullt. Som regel vil den beste behandlingen være å trekke visdomstennene hvis de skaper problemer. 

Hva er viktig å vite om å trekke visdomstenner? Les mer om behandlingen og tiden etter operasjonen her. 

Betennelse

Betennelse kan oppstå i tennenes nerver, rotspisser og i tannkjøttet. Tilfeller av betennelse i tannkjøtt kan ofte behandles ved rensing av tennenes overflate. Ved betennelse i nerve og rotspiss skyldes det bakterier som har trengt inn i et hull eller en fylling. Da må man behandle med rotfylling så raskt som mulig. At betennelsestilstander oppstår kan skyldes ulike årsaker, for eksempel medisinbruk, tannimplantater, piercinger og infeksjoner. Noen ganger er det også en kombinasjon av disse og dårlig tannstell. 

Vil du vite mer om tannhelse? Les om tann- og munnhulesykdommer på Store Medisinske Leksikon her. 

Mindre kjente tann- og munnhulesykdommer

I noen tilfeller kan smerter og ubehag skyldes mer sjeldne tilstander og årsaker. Det kan henge sammen med andre sykdommer i resten av kroppen, eller være en bivirkning av medisin eller annen behandling. Uansett hva man mistenker er grunnen til at man har vondt i tenner, tannkjøtt, kjeve eller munnhule generelt bør man oppsøke et tannlegekontor. Slik kan man raskt fastslå smertenes årsak, og begynne behandling. 

Kontakt oss i dag for konsultasjon

Opplever du ubehag i tennene eller i munnhulen? Nøl ikke med å kontakte oss for en konsultasjon! Bestill time hereller ring vårt sentralbord på nummeret 44268800.

    Kontaktskjema    CAPTCHA