Tannregulering har vært brukt i flere tiår for å korrigere tannstillingsfeil og skape vakre smil. Men tradisjonelle tannreguleringer har også noen ulemper, som ubehag, synlighet og vanskeligheter med å holde tennene rene. Heldigvis finnes det nå et alternativ som kan gi deg et perfekt smil uten metalltråder og fester: Invisalign.

Invisalign er en revolusjonerende metode for å rette tennene med usynlig tannregulering. Det består av gjennomsiktige, avtakbare og skreddersydde skinner. I denne artikkelen skal vi forklare alt du trenger å vite om Invisalign, fra hvordan det fungerer til hva det koster.

Invisalign – alt du må vite om usynlig tannregulering

Hva er Invisalign?

Invisalign er et system med usynlig tannregulering som består av plastskinner som legger seg over tennene og flytter dem gradvis til ønsket posisjon. Skinnene er laget av et spesielt materiale som kalles SmartTrack, som er designet for å gi en behagelig og presis passform. Skinnene er også tilpasset hver enkelt pasient, basert på en 3D-skanning av munnen.

Usynlig tannregulering – slik fungerer det:

 • Du får en gratis konsultasjon hos en kjeveortoped som vil vurdere om du er en god kandidat for behandlingen.
 • Tannlegen tar en 3D-skanning av tennene dine, og bruker et dataprogram til å lage en behandlingsplan som viser hvordan tennene dine vil bevege seg over tid.
 • Du får se en simulering av det endelige resultatet før du bestemmer deg for å starte behandlingen.
 • Du får utlevert et sett med skinner som du skal bytte hver 1-2 uke, avhengig av tannlegens anbefaling. Hver skinne vil flytte tennene dine litt nærmere målet.
 • Du skal bruke skinnene minst 22 timer om dagen, og bare ta dem ut når du spiser, drikker eller pusser tennene.
 • Du skal gå til regelmessige kontroller hos tannlegen for å overvåke fremgangen og få nye skinner.

Fordeler

Fordi skinnene nesten er usynlige, kan smile med selvtillit også mens du bruker reguleringen. Ingen vil legge merke til at du har skinner på tennene, så du kan føle deg trygg og komfortabel i sosiale situasjoner.

Skinnene er også komfortable, sammenlignet med vanlig tannregulering. Derfor slipper du plager med sårhet og irritasjon i munnen. Dette er mye takket være det glatte materialet som ikke skraper eller gnager mot kinn og tannkjøtt.

En annen stor fordel er at det blir mye enklere å holde tennene rene mens du bruker regulering. Vanlig tannregulering har den store ulempen at de ofte kommer i veien for en god tannpuss, og at smuss, matrester og plakk samles opp på fester og metalltrådene. Invisalign kan du derimot ta ut av munnen når du skal pusse tenner eller bruke tanntråd.

At skinnene er avtakbare har også flere fordeler, for eksempel når du skal spise og drikke. For de som har brukt vanlig regulering, er det et kjent problem at enkelte matretter fester seg i reguleringene eller setter flekker på skinnene. Dette slipper du altså helt med Invisalign.

At Invisalign i tillegg er så effektive som de er, betyr at du kan rette de fleste tannstillingsfeil av moderat grad uten tradisjonell regulering. Dette har også flere studier bekreftet. Behandlingstiden varierer fra 9 – 18 måneder for de fleste pasienter, og som oftest vil pasienter få en kortere behandlingstid med Invisalign, sammenlignet med tradisjonell tannregulering, ifølge studier.

Ulemper med Invisalign

Det finnes også noen ulemper og utfordringer med, men de kan håndteres med litt tilpasning og disiplin. En av dem er at man må huske å bruke skinnene nok timer hver dag, ellers vil ikke behandlingen fungere som den skal.

Det kan være fristende å ta dem ut oftere enn nødvendig, spesielt i begynnelsen når man kjenner litt ubehag eller trykk på tennene. En annen utfordring er at man må venne seg til å snakke med skinnene i munnen, noe som kan påvirke uttalen eller gi litt sikling i starten.

Det går som regel over etter noen dager, men man kan øve seg hjemme eller foran et speil for å bli mer komfortabel.

Passer Invisalign for meg?

Invisalign kan behandle de fleste typer av tannstillingsfeil, som overbitt, underbitt, kryssbitt, åpent bitt, trangstilling og mellomrom. Skinnene kan også brukes til å korrigere mindre tilfeller av tilbakefall etter tidligere tannreguleringsbehandling.

Behandlingen passer for både voksne og ungdommer som ønsker et diskret og praktisk alternativ til tradisjonelle tannreguleringer. Det er imidlertid noen krav som må oppfylles for å være en god kandidat for behandlingen:

 • Du må ha sunne tenner og tannkjøtt, uten alvorlige hull eller betennelser.
 • Du må ha alle permanente tenner på plass, eller være ferdig med visdomstannutvikling.
 • Du må være villig til å følge behandlingsplanen nøye, og bruke skinnene minst 22 timer om dagen. Det krever rett og slett mer disiplin enn vanlig tannregulering.
 • Du må ha realistiske forventninger til hva Invisalign kan oppnå. Selv om dette er en effektiv behandling, er det fortsatt tilfeller der tradisjonell regulering fungerer bedre.

Tilfeller hvor Invisalign ikke er anbefalt

Det er noen tilfeller hvor Invisalign ikke er egnet eller effektivt. For eksempel, hvis du har alvorlige bittproblemer som krever kirurgi eller omfattende bevegelse av kjevebenet, kan ikke Invisalign gi deg det resultatet du ønsker. Hvis du har store hull i tennene, mangler mange tenner, eller har broer eller implantater, kan Invisalign være vanskelig å tilpasse og feste. Det er derfor viktig å få en grundig vurdering av tannlegen din før du velger Invisalign.

Behandlingsprosessen

Hvis du bestemmer deg for å gå for Invisalign, vil behandlingsprosessen se omtrent slik ut:

 • Du går til en Invisalign-sertifisert kjeveortoped for undersøkelse, røntgen og avtrykk. Dere vil også diskutere mål, forventninger, prisoverslag og behandlingsplanen.
 • Tannlegen sender modelldata til Invisalign, som benytter avansert 3D-teknologi for å lage en digital modell over tennene dine. Du får også se en simulering av hvordan tennene vil se ut når behandlingen er ferdig.
 • Invisalign lager spesialtilpassede skinner basert på designet. Disse får du hos tannlegen eller i posten.
 • Skinnene skal du bruke i minst 22 timer per døgn. Annenhver uke (eller etter anvisning fra tannlegen din) bytter du til et nytt sett med skinner.
 • Du må gå til regelmessig kontroll for å sjekke fremgangen din. Du får også råd fra tannlegen om vedlikehold av skinnene og rengjøring av tennene under behandlingen.
 • Tannlegen kan gi deg en retainer som du kan bruke om natten for å holde tennene på plass etter endt behandling. Dette bidrar til å forhindre tilbakefall.

Hvor lang tid tar behandlingen?

Behandlingstiden med Invisalign varierer avhengig av hvor mye tennene må flyttes, men i gjennomsnitt tar det mellom 9 og 18 måneder. Pasienter kan forvente å se resultater allerede etter noen få uker.

Hvor mye koster Invisalign?

Kostnader for Invisalign i Norge varierer avhengig av hvor omfattende behandlingen er, men i gjennomsnitt ligger de mellom 40 000 og 80 000 kroner.

Invisalign i Oslo

Hvis du er på jakt etter Invisalign i Oslo kan du gjerne ta turen innom Eurodent for en hyggelig samtale og konsultasjon med en av våre dyktige kjeveortopeder. Vi er spesialister på tannregulering og har kontorer både i Oslo, Bergen og Budapest.

  Kontaktskjema  CAPTCHA