Ising i tennene er ofte en plagsom tilstand som kan oppstå flere ganger i livet. Årsaken til den ubehagelige følelsen kan ofte skyldes følsomme tannhalser.

Årsaken til ising i tennene

Ofte kan årsaken til ekstra følsomme tenner være feil bruk av tannbørste. Over tid kan dette føre til at tannkjøttet trekker seg tilbake, og blottlegger rotoverflaten. Du vil derfor kunne merke en ubehagelig følelse når du drikker noe syrlig eller kaldt. Berøring og børsting av tennene og også være vondt. Pass på at du pusser korrekt, feil børsteteknikk over tid kan føre til slitasjeskader på selve tannen. Konsekvensen er at tannen må restaureres med fylling.

Det finnes likevel mange årsaker til at du kan oppleve ising i tennene, og det er derfor nødvendig at du tar kontakt med en tannlege for å identifisere og bistå med riktig tiltak for behandling.

Andre årsaker kan være:

Slitasje i emaljen

Har du generell dårlig tannhelse, kan slitasje i emaljen være årsaken til at du opplever ising i tennene. Årsaken til dette er et skadet emalje blottlegger den ellers porøse dentinet, som igjen sørger for en vond følelse. Normalt er årsaken til slitasje, særlig på tannhalsene, tannpuss med børste.

Sprekkdannelser i fylling eller rotfylling

Større og mindre sprekker i tennene kan føles som ising i tennene når du drikker noe kaldt eller syrlig. Har du dype eller utette fyllinger kan dette også bidra til at du opplever smerter.

Andre årsaker

Dersom du er redusert etter en sykdom, kan dette være en årsak til at du opplever ising i tennene når du konsumerer noe kaldt. Som regel er dette noe som går over av seg selv, men god fokus på tannhygiene.

Hva kan jeg gjøre selv?

Før du begynner behandling av ising i tennene er det lurt å identifisere årsaken. Normalt vil du kunne få god effekt av fluorbehandling, som hjelper og styrker tannbeinet slik at det blir mindre følsomt. Overgang til myk eller en elektrisk tannbørste vil være en god investering for fremtiden, for å unngå skader på tennene.

Dersom det er sprekkdannelser eller problemer med en gammel fylling vil det være nødvendig å høre med tannlege for videre behandling. Ofte etterfyller de blottlagt område med fyllingsmateriale.

Ta kontakt i dag dersom du mistenker at ising i tennene kan skyldes sprekkdannelser eller utette fyllinger.

    Kontaktskjema    CAPTCHA