mistet tann

Hvis du mister en hel tann med roten intakt, kan det være mulig å få satt den tilbake der den var. Skyll den under rennende vann i minst 10 sekunder. Hvis du ikke har tilgang til vann, kan du rengjøre tannen ved å suge på den en god stund.

Undersøk deretter om roten er hel. Hold den under skarpt lys og se etter om den har sprekker, skarpe endeflater, er for kort eller mangler biter. Hvis roten er intakt, kan det være at rotcellene lever og kan vokse seg inn i tannkjøttet igjen. Rotcellene har best muligheter til å overleve hvis du får tannen på plass innen det er gått 30 minutter.

Når du har rengjort og undersøkt tannen, kan du sette den tilbake i hullet i tannkjøttet. Bruk et rent lommetørkle eller lignende til å bite forsiktig, men bare akkurat hardt nok til å holde tannen på plass til du kommer til tannlegen.

Når du ikke har anledning til å sette på plass tannen

Omstendighetene rundt hva som gjør at du får slått ut en tann, vil være avgjørende for om du har mulighet til sette den inn i munnen igjen med en gang. Det kan være at du har vært utsatt for en ulykke, eller at du ikke oppdager før en stund etterpå at tannen mangler. Da er det viktig å oppbevare den på en måte som gjør at rotcellene kan ha en sjanse til å overleve. Hvis du ikke får plassert den på skadestedet i munnen, skyll tannen godt og legg den i melk eller fysiologisk saltvann til du kommer til tannlegen.

Tannlegen undersøker skadestedet i munnen

Tannlegen bruker en avansert røntgenmaskin for å undersøke de omkringliggende tennene, tannkjøttet og kjevebenet, for å se etter andre eventuelle skader. Hvis alt er i orden og tannen er intakt, vil du få limt den løse tannen til tennene ved siden av, satt den fast ved hjelp av klips eller annen metode som  tannlegen finner best i ditt tilfelle. De neste dagene må du tygge uhyre forsiktig og gå til kontroll når tannlegen anbefaler. Hvis du er heldig vil tannen din feste seg i tannkjøttet igjen, og du kan ha den resten av livet.

Ring Eurodent for bestilling av time. Vi har tid til deg samme dag! Du finner oss i Akersgata 16, midt i Oslo Sentrum.

    Kontaktskjema    CAPTCHA