De fleste voksne har opplevd den uventede smertefulle følelsen av tilfeldig bankende smerte bak i munnen. Fordi det rammer så mange mennesker, vil de fleste reagere med sympati og vil mest sannsynlig råde deg til å få trukket ut den verkende visdomstannen. Men først, la oss ta et skritt tilbake og se på det store bildet.

Visdomstennene dukker opp fra baksiden av tannkjøttet og er de siste tennene som dukker opp. Dette kan være en smertefull prosess, som resulterer i hovent tannkjøtt og tilbakevendende smerter. Ditt tredje sett med jeksler dukker vanligvis opp mellom 17 og 21 år, og de fleste har fire visdomstenner, en i hvert hjørne.

De sliter med å “finne” plass til å vokse ordentlig fordi de kommer for sent, med alle 28 voksentennene på plass. Sluttresultatet? Noen visdomstenner bryter deretter ut i vinkel, kommer delvis ut gjennom tannkjøttet eller forblir fanget under tannkjøttet.

Hva er den ideelle alderen for trekking av visdomstenner?

Tannleger er enige om at de fleste bør få utført prosedyren mellom 18 og 24 år, når roten har vokst til omtrent to tredjedeler av full størrelse. Dette forenkler prosedyren.

Visdomstennene dine er ferdige etter fylte 24 år, men helingsprosessen er fortsatt relativt rask sammenlignet med eldre. Når denne rutineoperasjonen utføres på en eldre pasient, kan det være ytterligere risiko.

Når bør du fjerne visdomstennene dine?

Det er klare indikasjoner på at du bør få trukket ut visdomstennene. Indikasjoner som gjør at du ikke kan trekke på skuldrene fordi de forårsaker merkbare og smertefulle symptomer.

 1. Smerter i kjeven og generelt ubehag i munnen. I løpet av prosessen kan visdomstennene vokse i blokkerte og feiljusterte retninger, og som et resultat legger de økende press på de omkringliggende tennene og hele kjevelinjen.
 2. Tannkjøttet ditt blir rødt og hovent.
 3. Ansiktet ditt kan hovne opp.
 4. Du opplever dårlig ånde
Grafikk av visdomstenner som må fjernes

Når kan du vente med fjerning av visdomstenner med noen symptomer som allerede viser seg?

Som tidligere nevnt, anbefales det generelt å trekke visdomstennene så raskt som mulig; Imidlertid anbefaler noen tannleger nå en vent-og-se-tilnærming. Rådfør deg alltid med tannlegen din for å finne den beste protokollen for deg, siden det påvirker enkel uttrekking, restitusjonstid og ubehag etter operasjonen. Sørg for at visdomstennene dine blir sjekket hver gang du har en regelmessig kontroll.

Rådfør deg med tannlegen din hvis du opplever symptomer: din tredje jeksel har kanskje ikke utviklet seg eller brutt ut tilstrekkelig til å rettferdiggjøre fjerning. Dessverre kan fravær av symptomer fortsatt indikere underliggende problemer: noen symptomer kan oppstå under tannkjøttet.

Hvor lang tid tar det å fjerne visdomstennene? Hvordan er prosedyren?

Det finnes ingen enkel fasit innen odontologi, slik det er på de fleste andre felt. Noen visdomstenner er mer utviklet enn andre, og røttene deres kan sitte forskjellig. Hvert tilfelle og ekstraksjon er unik og avhengig av tilstanden til tennene dine.

I noen tilfeller er uttrekking like enkelt som enhver annen tanntrekking, men hos andre kan tannen fjernes i seksjoner for å unngå å forstyrre for mye benvev.

Avhengig av omfanget av prosedyren, kan du få lokalbedøvelse for enkle ekstraksjoner, sedasjon for mer kompliserte ekstraksjoner, eller generell anestesi for mer kompliserte prosedyrer hvis du er en nervøs tannpasient.

 • Dette etterfølges av et snitt for å eksponere tann og kjeveben.
 • Tannlegen fjerner bein som blokkerer tilgangen til tannroten
 • Ved behov deler de opp tannen i seksjoner for å gjøre fjerningen enklere
 • Fjerner tannen
 • Renser stedet for den fjernede tannen for rusk fra tannen eller beinet
 • Syr såret lukket for å fremme heling, men det er ikke alltid nødvendig

Prosedyren tar normalt opptil 45 minutter

Hva kan du forvente etter fjerning av en visdomstann?

Det kan ikke overvurderes hvor unikt hvert enkelt tilfelle er. Etter prosedyren kan de fleste forvente følgende.

 • Blødning: Omfattende blødninger kan oppstå umiddelbart etter fjerning; unngå derfor å spytte for hardt for å unngå å løsne blodproppen fra kontakten. Husk å bytte gasbind på uttrekkingsstedet som anvist av tannlegen din.
 • Smerte: Avhengig av smertegraden anbefales enten OTC eller reseptbelagte smertestillende midler. 
 • Hevelse og blåmerker på kinnene: Isposer bidrar til å redusere hevelser. Blåmerker lindrer saktere. 
 • Aktivitet: Prøv å få så mye hvile som mulig på operasjonsdagen. Du bør unngå anstrengende aktivitet i en uke til fordi det kan føre til tap av blodproppen fra kontakten.
 • Drikke: Husk å holde deg hydrert. Avstå fra alkohol, koffein, brus og varme drikker i minst 24 timer. Du bør også unngå å bruke sugerør de første 24 timene. 
 • Mat: De første 24 timene, spis kun myk mat som yoghurt. Du kan spise halvmyk mat senere hvis du er i stand til å tolerere dem. For å unngå sårirritasjon, unngå mat med “karakter” (hard, seig, varm, krydret, for å nevne noen). 
 • Munnhygiene: Børsting, skylling og/eller spytting er ikke tillatt de første 24 timene etter operasjonen. Du kan gjenoppta din vanlige rutine; bare vær ekstra forsiktig rundt det berørte området. 
 • Røyking: Du bør ikke røyke 72 timer etter operasjonen, da det kan bremse helingsprosessen. 
 • Sting (hvis du har noen): Avhengig av stingene dine, kan de naturlig løse seg opp i løpet av et par uker, om ikke må du bestille en time for å få dem tatt ut. 

Å få fjernet visdomstenner er en av de vanligste tannprosedyrene. Sørg for at du er på linje med tannlegen din og tar den riktige avgjørelsen.

  Kontaktskjema  CAPTCHA