Periodontitt er en alvorlig form for tannkjøttsykdom som kan føre til tap av tenner hvis den ikke behandles. Kort sagt er periodontitt en betennelse i tannkjøttet og beinet som støtter tennene, forårsaket av bakterielt plakk som bygger seg opp på tannoverflaten.

Hvor omfattende behandling man trenger vil naturligvis avhenge av sykdomsbildet og alvorlighetsgraden på betennelsen. Derfor er det viktig at du oppsøker tannlege så raskt som mulig, hvis du tror du har periodontitt. Oppdager man tilstanden tidlig, kan man unngå mye smerte, ubehag og mer inngripende behandling.

I denne artikkelen vil vi gå nærmere inn på hva periodontitt er, hvordan du kan gjenkjenne symptomene, hva som forårsaker det og hvordan du kan forebygge og behandle det.

Hva er periodontitt?

Periodontitt, ofte bare kalt tannkjøttbetennelse, er en infeksjon i tannkjøttet som kan føre til tap av tannfeste og til slutt tap av tenner. Sykdommen utvikler seg gradvis, vanligvis som et resultat av dårlig munnhygiene og opphopning av bakterier langs tannkjøttlinjen.

Over tid kan betennelsen føre til nedbrytning av tannkjøttet og det omkringliggende vevet.

Årsaken til periodontitt er bakterier som vokser på tannoverflaten i spalten mellom tannen og tannkjøttet. Disse bakteriene danner et belegg kalt plakk, som kan hardne til tannstein hvis det ikke fjernes regelmessig.

Plakk og tannstein irriterer tannkjøttet og forårsaker betennelse, som kalles gingivitt. Gingivitt er en mild form for tannkjøttbetennelse som kan reverseres med god munnhygiene. Hvis gingivitt ikke behandles, kan betennelsen spre seg til de dypere delene av støttevevet og bryte ned festefibrene og kjevebenet. Dette kalles periodontitt, og er en irreversibel tilstand som krever profesjonell behandling.

Periodontitt – symptomer, årsaker og behandling


Periodontitt utvikler seg ofte langsomt og smertefritt, og mange er ikke klar over at de har sykdommen før de merker at tennene blir løse eller forskyver seg.

Noen av de viktigste årsakene til periodontitt er dårlig munnhygiene, dårlig bruk av tannbørste, røyking, stress, diabetes, hormonelle endringer og genetiske faktorer. For å forebygge periodontitt er det viktig å pusse tennene og bruke tanntråd regelmessig, unngå tobakk og alkohol, spise sunt og besøke tannlegen regelmessig for rengjøring og kontroll.

Symptomer på periodontitt

Symptomene på periodontitt kan variere i alvorlighetsgrad og inkluderer:

 • Tannkjøttsblødning: Blødning ved tannpuss eller bruk av tanntråd er et vanlig tidlig tegn på periodontitt.
 • Rødhet og hevelse: Tannkjøttet kan virke betent og hovnet opp rundt tannene.
 • Tannløsning: Tannkjøttet begynner å trekke seg tilbake, og tennene kan føles løsere.
 • Dårlig ånde: Kronisk dårlig ånde, selv etter tannpuss, kan være et tegn på avansert periodontitt.
 • Pus mellom tennene: Infeksjonen kan føre til dannelse av puslommer mellom tannkjøttet og tennene.
 • Endringer i tannstilling: Tennene kan endre posisjon eller føles trangere på grunn av tap av tannfeste.

Behandling av periodontitt

Periodontitt er en alvorlig tannkjøttsykdom som kan føre til tap av tenner hvis den ikke behandles tidlig nok. Behandlingen avhenger av hvor fremskreden sykdommen er, men har som mål å fjerne bakterier og betennelse i tannkjøttet og beinet som støtter tennene. Noen vanlige behandlingsmetoder er:

 • Skalering og rotplaning: Dette er en dyp rengjøring av tennene som fjerner plakk og tannstein både over og under tannkjøttet. Dette kan gjøres hos tannlegen eller tannpleieren med lokalbedøvelse.
 • Antibiotika: Dette er medisiner som dreper eller hemmer veksten av bakterier som forårsaker periodontitt. Antibiotika kan gis som tabletter, munnskyll, gel eller fiber som legges i tannkjøttslommene.
 • Kirurgi: Dette er et inngrep som gjøres når skalering og rotplaning ikke er nok til å stoppe sykdommen. Kirurgi kan innebære å løfte opp tannkjøttet for å fjerne bakterier og skadet vev, eller å transplantere sunt vev for å dekke blottlagte røtter.

Behandling av periodontitt krever også god munnhygiene hjemme og regelmessige kontroller hos tannlegen for å hindre tilbakefall.

Tidlig diagnose og behandling er avgjørende for å forhindre alvorlige komplikasjoner av periodontitt, inkludert tap av tenner og økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Disse har økt risiko for tannkjøttbetennelse

Studier viser at spesielt røykere er utsatt for tannkjøttbetennelse. Generelt dårlig munnhygiene, alkoholmisbruk, usunt kosthold, hormonelle endringer, diabetes og visse medisiner kan også gjøre at du er mer utsatt for tannkjøttbetennelse.

Forebygging av periodontitt

Den beste måten å forebygge periodontitt på er å ha en god munnhygiene som fjerner plakk fra alle flater av tennene hver dag. Dette innebærer:

 • Å pusse tennene to ganger om dagen med fluortannkrem.
 • Å bruke tanntråd, mellomromsbørster eller andre hjelpemidler for å rense mellom tennene.
 • Å gå til regelmessige kontroller hos tannlege eller tannpleier for å fjerne eventuell tannstein og sjekke tannhelsen.

  Kontaktskjema  CAPTCHA