For mange av oss er tanken på rotfylling skremmende. Det høres jo veldig inngripende ut, men heldigvis kan rotfylling gjennomføres fullstendig smertefritt med dagens teknologi. Men hva er egentlig rotfylling, når er det nødvendig, hvor mye koster det, og får man smerter etter rotfylling? 

Vi får ofte spørsmål om dette, og i denne saken skal vi besvare alt du lurer på om prosedyren, slik at du er godt forberedt. 

Hva er rotfylling? 

En rotfylling er en behandling som blir nødvendig når tannens indre del, altså nerven, er infisert eller skadet. Hvis dette får stå ubehandlet kan det føre til alvorlige plager, problemer og smerte. 

Den vanligste årsaken til at rotfylling blir nødvendig, er dype hull som har nådd nervecellen. Men også tannslitasje, tannkjøttbetennelse og skader som har gått ut over nerven kan gjøre det nødvendig med en rotylling. 

Det er i så fall tannlegen din som avgjør dette, etter en grundig undersøkelse med røntgenbilder for å fastslå hva årsaken til problemet er. 

Om rotfylling er nødvendig for å redde tannen, må tannlegen fjerne den døde nerven og rense rotkanalene grundig. Deretter fylles disse inn med et sterilt materiale som forsegler mot nye infeksjoner. Når dette er gjort kan tannen bygges opp igjen med en fylling eller en krone.

rotfylling

Mange som hører ordet “rotfylling” synes det høres veldig skummelt ut. Og selv om prosedyren kunne være ekstremt smertefull i gamledager, er det heldigvis ikke slik nå lenger. En rotfylling kan nemlig gjennomføres helt uten smerter, takket være god lokalbedøvelse. 

Rotfylling er et veldig godt alternativ til å trekke tannen, siden du får bevart både utseendet og tannens funksjon. 

Hvor lang tid tar rotfylling?

Mange lurer også på hvor lang tid rotfylling tar. Ofte krever behandlingen to eller flere besøk hos tannlegen, og noen ganger kan det være behov for en spesialist innen endodonti, dersom det er vanskelig å nå frem til rotkanalene for en grundig rens. 

Behandlingen i seg selv er også noe tidkrevende, og hvert besøk hos tannlegen kan ta fra 30 – 90 minutter. Noen tenner er mer kompliserte å behandle enn andre, og individuelle forskjeller påvirker naturligvis også dette. 

Spør gjerne tannlegen din før du setter deg i stolen, så kan de ofte gi deg et godt tidsestimat. 

Smerter etter rotfylling

Etter en rotfylling er det ikke uvanlig at man blir litt om i tannen og området rundt. Noen får også milde til moderate smerter, som fint kan behandles med reseptfrie smertestillende i korte perioder. 

Litt ubehag er normalt og dette kan vare fra noen dager til uker. Noen får også vanskelig for å tygge med tannen den første tiden etter behandlingen, men også dette går gradvis over når tannen får leges.

Pågående tannbehandling på en tannklinikk

Pris på rotfylling

Rotfylling varierer i pris, basert på hvor komplisert prosedyren er og hvor mange tenner som må  behandles. Hvilken tann som skal behandles er også avgjørende for prisen. 

Hos oss får du muligheten til å spare stort på tannbehandlingen ved å gjennomføre den hos Eurodent i Budapest, men vi kan også gjennomføre rotbehandling på alle våre klinikker i Norge. Du kan lese mer om våre priser her.

Hvordan vet jeg om jeg trenger rotbehandling? 

Men hvordan vet man om man trenger rotfylling? Her er noen av de vanligste tegnene på at man kan trenge rotbehandling – men husk at det alltid vil være tannlegen som avgjør hva som er riktig behandling for deg, basert på en grundig undersøkelse. Derfor bør du aldri utsette besøket til tannlegen hvis du opplever noen av disse symptomene. 

  • Vedvarende smerte: Hvis du har konstant eller tilbakevendende smerte i en tann, kan det være et tegn på at nerven i tannen er betent eller infisert. Smerten kan kjennes dyp eller overfladisk, den kan stråle ut i ansiktet, kjeven eller andre tenner. Dette kan gjøre det vanskelig å avgjøre hvilken tann som er skadet, basert på smerten alene. 
  • Følsomhet for varme og kulde: Hvis tannen gjør vondt når man spiser eller drikker noe varmt eller kaldt, kan det være et tegn på at nerven i tannen er skadet.
  • Hovent tannkjøtt: Hvis tannkjøttet rundt den smertefulle tannen blir hovent, rødt eller ømt, kan det være et tegn på at det er en infeksjon i roten av tannen. 
  • Smerter når man spiser eller tar på tannen: Hvis tannen gjør vondt når man tygger mat eller trykker på den med fingeren eller tunga, kan det være et tegn på at nerven i tannen er betent eller infisert.
  • En sprukket eller skadet tann: Hvis tannen har fått en sprekk, et brudd eller en annen skade, kan det være et tegn på at nerven i tannen er utsatt for bakterier og forråtnelse. 

Tannmobilitet: Hvis tannen føles løs eller beveger seg når man biter sammen, kan det være et tegn på at det er en infeksjon i roten av tannen.

    Kontaktskjema







    CAPTCHA