Tannstillingsfeil er den vanligste tilstanden innen tannlegebehandling (odontologi) og brukes som et paraplybegrep for å karakterisere noe som er mer enn bare en kosmetisk bekymring (f.eks. overbitt). Ideelt sett bør tennene være rette, noe som sikrer et ideelt bitt. Tannstillingsfeil og feil bitt kan ha flere ubehagelige konsekvenser.

Dette inkluderer tannkjøttsykdom, tannråte, hull eller til og med taleproblemer. I denne artikkelen ses det nærmere på overbitt, noen vanlige overbitt plager, hvor mye overbitt er normalt og hvordan fikse horisontalt overbitt. I tillegg omtales kryssbitt, saksebitt, underbitt, dypt bitt og åpent bitt.

Hvilke typer tannstillingsfeil skiller vi mellom?

Den mest kjente typen skjeve tenner kalles overbitt.

Så, hva er overbitt? Dette oppstår når de øverste fortennene strekker seg utover de nederste fortennene. Det er enkelt å avdekke at du kan ha overbitt: Du kan føle et gap mellom den fremste øvre og de nederste tennene, eller du kan skyve tungen mellom tennene når kjeven klemmes sammen.

De fleste har et lite overbitt, noe som ikke utgjør mye av et problem mesteparten av tiden (du kan høre med tannlegen hvor mye overbitt er normalt). Mer alvorlige tilfeller krever profesjonell tannbehandling.

Vi kan også skille mellom ulike andre typer tannstillingsfeil:

  • Kryssbitt er hvor de øverste tennene passer inn i de nedre tennene
  • Underbitt er hvor de nedre tennene sitter lenger fram enn de øverste tennene
  • Åpent bitt er hvor de øverste tennene og bunntennene ikke har kontakt med hverandre eller biter i riktig posisjon
  • Trangstilling, når det ikke er nok plass til tennene, eller avstand kan være utfordringen, dvs. når tennene er spredt for langt fra hverandre
  • Dypt bitt er hvor de øverste fortennene overlapper de nederste tennene

Hvordan kan vi behandle overbitt?

Ikke alle tannstillingsfeil krever tannbehandling, men hvis tilstanden din anses som alvorlig, kan tannlegen foreslå ulike behandlinger for å forhindre problemer i fremtiden.

Tannregulering brukes vanligvis til å korrigere plasseringen av tennene dine (tenk overbitt før og etter), og den gode nyheten er at det er mange forskjellige typer tilgjengelig i disse dager.

Tannregulering før etter mot overbitt

Streng bak tennene («retainer») kan også bidra til å omjustere tennene.

Hvis du opplever at det er overfylt blant tennene, kan fjerning være løsningen. I mer alvorlige tilfeller anbefales kirurgi for å omforme kjeven.

Det å fikse tannstillingsfeil skjer ikke på et øyeblikk, vanligvis kan det ta opptil 6 måneder eller til og med to år. Dette er avhengig av behandlingstypen du mottar. Men tannlegen din vil sørge for at du får den beste og mer effektive behandlingen for å få smilet du fortjener.

Hva skjer hvis vi behandler overbitt for sent?

Det å besøke tannlegen er noe folk ofte utsetter. Jada, det er ingens favorittaktivitet å fikse mellomrom mellom tennene eller et horisontalt overbitt.

Men, hvis du ikke klarer å behandle dine tannstillingsfeil i tide, kan det få alvorlige konsekvenser.

Bortsett fra den nevnte ubehagelige tannkjøttsykdommen og tannråte, kan det til og med endre måten ansiktet ditt ser ut, forårsake ubehag mens du spiser og hyppig biting av kinnene i munnen.

I noen tilfeller kan det til og med føre til lesping eller andre merkbare endringer i måten du snakker på.

Tannregulering

Når eller på hvilket stadium burde vi behandle tannstillingsfeil?

De gode nyhetene er at det aldri er for sent å behandle dine tenner for tannstillingsfeil, overbitt før og etter behandling er to veldig forskjellige ting. Mens mange tror at tannregulering og andre behandlinger bare er for barn, kan du bli kvitt de skjeve tennene uansett alder.

Det finnes en løsning for alle, selv de over 50 år.

Hva påvirker prisen på behandlingen?

Kostnaden for utretting av f.eks. overbitt, eller fikse mellomrom mellom tennene, er avhengig av mange faktorer.

Den første og mest åpenbare er behandlingstypen du vil gjennomgå. Hvis du for eksempel tenker på tannregulering, vil du se at det er et stort utvalg av typer (fra metall til usynlige) og merker. Hyppigheten av besøkene til tannlegen din kan også påvirke den totale kostnaden.

Likevel er konklusjonen at det aldri er for sent å få perfekt justerte tenner og smile til verden med selvtillit. Ikke la «overbitten» din påvirke helse og selvtillit.

    Kontaktskjema    CAPTCHA