Før moderne tanntråd ble tilgjengelig, brukte folk brukte hår, pinner og fibre for å rengjøre mellom tennene. Den første patenten for tanntråd som vi kjenner den i dag, ble imidlertid gitt i 1874, og siden da har tanntråden blitt en viktig del av daglig munnhygiene over hele verden.

Tanntråd er et nyttig verktøy for å fjerne matrester og plakk som kan samle seg mellom tennene. Ved å bruke tanntråd regelmessig kan man forebygge hull, tannkjøttsykdommer og dårlig ånde. Tanntråd bidrar også til å holde tennene rene og hvite, så den er vel så viktig for smilet som for å unngå hull og kostbare besøk hos tannlegen.

Tanntråd bør brukes minst en gang om dagen, helst etter måltider eller før man pusser tennene. Det finnes ulike typer tanntråd, som voksede, u-voksede, tykke, tynne, smaksatte og fluorholdige.

Hvilken tanntråd du bør velge, avhenger av hva du foretrekker. For barna er ofte smakssatte tanntråder det enkleste, så lærer du de om god tannhygiene allerede fra ung alder.

Derfor må vi bruke tanntråd

Det er flere gode grunner til å bruke tanntråd. De bidrar til å fjerne små partikler som kan sitte fast mellom tennene. Det er nemlig ikke slik at en runde med tannbørsten fikser alt: det er mye tannbørsten ikke får tak i, og som vi må fjerne på annet vis. Siden tannstikkere av tre eller plast er harde og kan irritere eller skade tenner og tannkjøtt, anbefaler vi alltid at du går for en tråd i stedet.

Ved å fjerne plakk regelmessig forhindrer du også bakterievekst som kan angripe tannkjøttet og føre til inflammasjon og infeksjon, som for eksempel gingivitt. Å forhindre slike sykdommer bidrar dessuten til å bevare tennene hele livet, ettersom tannkjøttbetennelse i verste fall vil føre til tap av tenner.

Du forebygger også hull og skader på tennene som kan bidra til misfarging og tannpine, beskytter emaljen. En ren munn betyr også bedre ånde.

Slik bruker du tanntråd riktig

Hvordan bruke tanntråd riktig?

Å bruke tanntråd riktig er enklere enn mange tror.

  • Velg en tanntråd som passer til dine behov. Det finnes ulike typer tanntråd, som voksede, u-voksede, tykke, tynne, smaksatte og fluorholdige.
  • Klipp av en passende lengde av tanntråden, omtrent 40-50 cm. Vind endene rundt pekefingrene på hver hånd, og la det være noen centimeter med tanntråd mellom fingrene.
  • Før tanntråden forsiktig inn mellom to tenner, og beveg den opp og ned langs sidene av hver tann. Unngå å presse tanntråden mot tannkjøttet, da dette kan forårsake blødning eller irritasjon.
  • Bruk en ren del av tanntråden for hver mellomrom, og kast den brukte tanntråden etter bruk. Ikke gjenbruk tanntråden, da dette kan overføre bakterier mellom tennene.
  • Skyll munnen med vann etter at du har brukt tanntråd, for å fjerne eventuelle rester.
  • Bruk tanntråd minst én gang om dagen, helst før du pusser tennene, slik at fluor fra tannkremen får gjøre jobben sin etterpå.

Ofte stilte spørsmål om tanntråd

Hvor ofte bør man bruke tanntråd?

Du bør bruke tanntråd daglig, helst en gang om dagen og før du pusser tennene. I kombinasjon med en grundig tannpuss etterlater dette en ren og frisk munn. Det er best å bruke tanntråd på kvelden, slik at du fjerner dagens oppsamlede smuss og matrester før du legger deg. Du kan også bruke tanntråd etterhvert måltid.

Skal man bruke tanntråd før eller etter tannpuss?

Tannkjøttsykdommer, tannråte og oppsamling av plakk kan over tid føre til tap av tenner. Det er best å bruke tanntråden før tannpuss, slik at fluor i tannkremen får bli på tennene etter tannpussen. Det er fordi fluor bidrar til å forhindre kariesbakterier som skader emaljen.

Hvordan bruke tanntråd riktig?

Klipp et langt stykke tanntråd og vikle det rundt pekefingeren med et mellomrom på 5 til 10 cm. Hold tanntråden stram, og bruk tomlene for å styre den forsiktig mellom tennene med en sagbevegelse. Påfør et lett trykk og forsikre deg om at du dekker så mye av tannens krummede overflate som mulig. Vær forsiktig så du ikke skader tannkjøttet, men sørg for å rengjøre mesteparten av mellomrommet. Når du fjerner tanntråden fra mellom tennene, bruk den samme sagbevegelsen som da du førte den inn.

    Kontaktskjema    CAPTCHA