Slik forebygger du tannkjøttsykdom

Det finnes i hovedsak to typer tannkjøttsykdommer; gingivitt og periodontitt. Gingivitt er en tannkjøttbetennelse, med symptomer som hevelser, blødning, smerter og rødhet i tannkjøttet. Tannkjøttbetennelse kan være veldig ubehagelig hvis det ikke behandles. Heldigvis finnes det løsninger.

Periodontitt arter seg ved at vevet som fester tannen brytes ned, som kan føre til at tennene blir løse og faller ut. Dette er ikke reversibelt og det bør være stort fokus på forebygging før det går så langt. Man kan være genetisk anlagt for periodontitt, men det kan også være en konsekvens av ubehandlet gingivitt.

Felles for de ulike sykdommene i tannkjøttet er at de som regel kommer av utilstrekkelig munnhygiene. Dårlig tannpuss og manglende bruk av tanntråd etterlater biofilm på tennene, som gir grobunn for bakterier. Dersom man har dårlig tannhygiene, lar man døren stå på gløtt for tannkjøttsykdommer.

Både periodontitt og gingivitt kan behandles hos tannlegen. Med ekstra dyprens av tannstein og bakterier under tannkjøttlommene, samt god hygiene hjemme kan gingivitt behandles, og symptomene på periodontitt bremses.

Forebygg tannkjøttsykdommer daglig

For å unngå tannkjøttsykdommer er det viktig med god, daglig munnhygiene. Dette er en kombinasjon av handlinger man utfører, som for eksempel å pusse tennene og bruke tanntråd, og handlinger man ikke utfører, som å drikke brus. Sammen vil disse tiltakene redusere plakk på tennene og syreangrep på tenner og tannkjøtt, i tillegg til at bakterier får dårligere levekår i munnhulen.

Tannpuss, tanntråd og godt kosthold er de viktigste tiltakene for å forebygge tannkjøttsykdommer. Ved å spise sunt, unngå spising mellom måltidene samt unngå sukker og brus, gjør du allerede en god jobb med å redusere mulighetene for angrep på tenner og tannkjøtt. Sammen med tannpuss, minimum to ganger daglig, er dette en god start.

Bruk av tanntråd og tannpirkere er andre tiltak som forebygger tannkjøttsykdommer. Matrester som blir igjen mellom tennene fører til plakk og biofilm som tiltrekker seg bakterier, og bør fjernes. Vi anbefaler bruk av tanntråd minst to ganger daglig, gjerne før tannpuss, for å holde tenner og tannkjøtt rene.

Grunnen til at vi anbefaler tanntråd før tannpuss, er fordi fluoret i tannkremen får størst virkning dersom tannflaten er ren. I tillegg oppleves tennene renere og glattere etter puss, og man kan dermed bli fristet til å hoppe over tanntråden.

Alle vet det, men få gjør det konsekvent

Gode råd om munnhygiene er allment kjent i Norge, og har vært det i mange år. Kunsten er å gjennomføre det konsekvent, akkurat som med trening. Dersom du sørger for å forebygge tannkjøttsykdommer, unngår du flere besøk hos oss, i tillegg til at du sparer deg for både utgifter og ubehageligheter.

Få god tann- og munnhelse med følgende grep:

  • puss tennene minst to ganger hver dag
  • bruk tanntråd eller mellomromsbørste før hver tannpuss
  • oppretthold et sunt kosthold med lite sukkerholdig mat og drikke
  • bruk munnskyllevann etter råd fra tannlegen
  • ikke drikk den første timen etter tannpuss eller skyll, slik at fluoren får tid til å virke

Bestill tannlegetime online her, eller ring vårt sentralbord på 44 26 88 00.

    Kontaktskjema







    CAPTCHA