Smerter i tann med krone

En tann består av to deler; tannkrone og tannrot. Tannkronen er den delen av tannen som synes i munnen. Dersom tannen blir veldig ødelagt på grunn av hull eller knekker slik at det ikke vil hjelpe med fylling, vil du mest sannsynlig få lagd og satt på en ny tannkrone hos tannlegen.

Før i tiden ble tannkroner laget av gull og porselen, men på grunn av blant annet høye gullpriser, nye materialer og metoder har man gått over til å bruke porselen og andre typer metaller. 

Det er mange fordeler ved å få satt inn en tannkrone. For det første er tannkroner en funksjonell løsning og ser ut som ekte tenner. For det andre er tannkroner sterke og kan tåle mye belastning. I tillegg vil den beskytte tannkjøttet fra å skades ytterligere. Her kan du lese mer om hva tannkroner er og når man trenger det.

Hva skyldes smertene?

Som oftest er det uproblematisk å tilpasse nye tannkroner. Noen kan oppleve ubehag den første tiden etter at nye tannerstatninger er på plass. Kroner blir satt inn med lokalbedøvelse, og det er normalt å føle ubehag når denne går ut. Dette er som oftest fordi det har blitt utført en mindre operasjon på tannen, og den trenger tid til å gro. Dette regnes som normalt, og som regel forsvinner smertene etter en kort periode. Smertene kan reduseres ved bruk av reseptfrie smertestillende og betennelsesdempende midler. Noen kan også oppleve ising i tennene i et par uker etter at tannkrona er satt inn. Dersom det iser i tennene kan det hjelpe med daglig fluorskylling og tannkrem som motvirker ising. 

Tannen kan også føles øm etter at en ny krone er satt inn. En årsak til dette kan være at kronen sitter litt for høyt i forhold til bittet. Dette løses ved at tannlegen sliper ned kronen, slik at den passer bedre inn i bittet. Noen ganger kan det være nødvendig med flere justeringer før den nye tannkronen fungerer optimalt.

En annen årsak til smerter kan være at nerven har blitt eksponert under preparasjonen. 5-10% av tenner som får påsatt krone kan ha behov for rotfylling. Dette kan vi dessverre ikke vite på forhånd, da smertene kommer i ettertid. Les mer om fylling og rotfylling her. 

Ta kontakt med oss dersom du er i tvil

Skulle noen av plagene vedvare burde du ta kontakt med oss. Vi vil kunne hjelpe deg med akutte smerter, forebygging og tilpassing av tannkroner. Eurodent har lange åpningstider – fra 08:30 til 20:00 fra mandag til fredag og fra 10:00 til 18:00 på lørdager. Du kan enkelt bestille time ved å ta kontakt eller bruke vår online timebestilling.

    Kontaktskjema    CAPTCHA