Innimellom opplever vi å bli syke eller få et virus, og er i en periode smittsomme ovenfor andre mennesker. For de fleste av oss er det helt ufarlig, og går over etter en stund. For andre derimot, kan så lite som en forkjølelse ha alvorlige konsekvenser. Derfor burde man være ekstra oppmerksom når man oppsøker områder med store folkemengder, eller steder hvor mennesker i risikogruppen kan oppholde seg og potensielt bli smittet. Tannlegekontoret er et av disse områdene, og det er spesielt noen tilstander man skal være litt ekstra oppmerksom på når dersom man har en tannlegetime i det tidsrommet man er smitteførende.

Barn med influensa

Influensa

I løpet av vintersesongen får mellom fem og ti prosent av befolkningen influensa. Det finnes ulike typer influensa, og den sprer seg ofte raskt mellom mennesker. Med jevne mellomrom utvikler influensasesongen seg til en epidemi i befolkningen. Dette er grunnen til at vi får tilbud om influensavaksiner, og det er derfor det både er nasjonal og internasjonal overvåkning av influensa.

Influensa smitter ved luft-, dråpe, og kontaktsmitte. Ofte spres viruset ved at den smitteførende hoster eller nyser, og ved at andre puster inn dråper som inneholder influensavirus. I andre tilfeller lander disse dråpene på overflater, som i noen tilfeller fører til kontaktsmitte ved berøring. Kun en liten smittedose er nok til å gi sykdom. Dersom du er smittet, kan du mest sannsynlig videreføre sykdommen allerede dagen før du får symptomer, og er smittebærende i tre til fem dager. Det er vanlig å si at man er smittebærende så lenge man har feber.

For de aller fleste går det helt fint å få influensa. Som regel opplever man feber, smerter i kroppen og generelt nedsatt allmenntilstand. Det er ubehagelig, men går som regel over etter sju til ti dager. Det finnes derimot risikogrupper i samfunnet hvor influensa kan ha alvorlige konsekvenser. Dette er blant annet gravide etter 12. svangerskapsuke, eldre og folk med nedsatt immunforsvar eller kroniske sykdommer.

Dersom du har fått influensa og det er mulig at du er smittebærende, burde du vurdere å utsette tannlegetimen. Ikke fordi det er farlig å gå til tannlegen med influensa, men fordi det kan utgjøre en fare for risikogruppene. Dersom du har fått influensa er tommelfingerregelen å holde seg hjemme til symptomene avtar.

Herpes

En stor del av befolkningen er smittet med herpesvirus, men det er ikke alle som får utbrudd i form av forkjølelsessår på lepper, i munnen eller på øyets hornhinne. Forkjølelsessårene oppstår når viruset aktiveres og går ut i nervefibrene i huden. De som har opplevd at herpesviruset aktiveres vil mest sannsynlig oppleve at dette er et tilbakevendende problem, hvor forkjølelsessår oppstår på samme sted med visse mellomrom. Årsaker til at herpesviruset reaktiveres kan blant annet være stress, forkjølelse og menstruasjon.

Et aktivt herpessår er smittsomt, både for deg og andre rundt deg. Det vil si at du burde ta ekstra hensyn når skal til tannlegen. Dersom du har et aktivt herpessår og har en tannlegetime i denne perioden, burde du vurdere å utsette timen din. Dette er fordi herpes kan overføres fra ett sted til andre områder i munnen under tannlegebehandling, og kan føre til mer alvorlige konsekvenser. Er behovet for tannlege er akutt, anbefaler vi å ta kontakt med tannlegen i forkant og forklare situasjonen, slik at tannlegekontoret er forberedt og kan ta nødvendige forhåndsregler.

Smittsomme barnesykdommer

Det samme gjelder dersom du eller barnet ditt har smittsomme barnesykdommer. De fleste barnesykdommene er ufarlige for den øvrige befolkningen og de mer alvorlige barnesykdommene er heldigvis de aller fleste vaksinert mot. Likevel skal du være påpasselig dersom du eller barnet ditt har fått påvist en smittsom barnesykdom, igjen for å beskytte de i samfunnet som ikke har samme forutsetninger for å takle sykdommen som barn og generelt friske mennesker.

En av de vanligste og mest smittsomme barnesykdommene vi har er vannkopper. De aller fleste får denne sykdommen når de er barn, og det er som regel helt ufarlig. Dersom man har hatt vannkopper en gang, er man immun for resten av livet. Denne sykdommen oppleves verre, jo eldre man er. Her smittes viruset gjennom dråpesmitte eller direkte kontakt med en som er smittet. Det anbefales å holde seg inne i den perioden man er smittsom. Det vil si at det også kan være greit å ta tannlegetimen når symptomene og sykdommen har gitt seg.

Er du i tvil om du burde møte opp til tannlegetimen?

Det er alltid bra å være sikker. Derfor burde du ta kontakt med tannlegekontoret, dersom du er i tvil om du kan dra til tannlegen eller ikke. Er du syk, men har akutt behov for en tannlegetime, så er det greit å si ifra – slik at tannlegekontoret kan ta nødvendige forholdsregler i forkant av timen.

Har du spørsmål om smitte og sykdom ved tannlegebesøk? Ta kontakt med oss via vårt online kontaktskjema, eller ring vårt sentralbord på telefon 45 26 88 00.

    Kontaktskjema







    CAPTCHA