Sprukket jeksel, hva må jeg gjøre?

Hvis du får sprekk i en jeksel, kan det oppstå lommer inn til roten som kan gi infeksjon som gjør vondt. En sprekk i tannen din kan utvides og trekke seg sammen når du tygger, noe som kan oppleves smertefullt. En annen måte du kan kjenne at noe er galt med tannen, er at det iser når du drikker eller spiser noe kaldt eller varmt. 

Hvorfor sprekker jeksler?

Sprekker i jeksler kan oppstå der tennene dine er svakest. Det kan for eksempel være i jeksler som er svekket av store fyllinger eller kroner, og som utsettes for hard belastning når du tygger. Skjærer du tenner når du sover om natten, kan det føre til at en jeksel sprekker av den vedvarende belastningen. I slike tilfeller er det lurt å snakke med tannlegen om en tannskinne som kan forebygge slitasjen tanngnissing gir. Jekslene er de sterkeste tennene våre. Derfor er det også de som utsettes for den tyngste slitasjen når vi tygger. 

Behandling ved sprukket jeksel 

En sprukket jeksel kan ikke gro sammen igjen. Derfor må du til tannlegen så fort som mulig for å få den reparert. Hvis du venter for lenge kan sprekken utvide seg når du tygger, slik at du må ha rotfylling. Tannen kan i verste fall sprekke langt ned i roten og dele den i to. Da er det ingen annen løsning enn å fjerne tannen og erstatte den med et implantat, eller en tannbro. Ikke vent med å oppsøke tannlegen hvis du oppdager en sprekk i en jeksel. Ring tannlegen med en gang!

Vi har time på dagen i Oslo sentrum 

Hos oss trenger du ikke å vente på å bli behandlet. Vi har alltid time på dagen når du har vondt og trenger hjelp raskt, eller hvis det har skjedd noe med tannen din som kan utvikle seg til det verre i løpet av kort tid. 

Kontakt Eurodent for bestilling av time. Vi har tid til deg samme dag! Du finner oss i Akersgata 16, midt i Oslo Sentrum.

    Kontaktskjema    CAPTCHA