Har du lyst på et hvitere smil? Mange av oss drømmer om å ha perleblanke tenner som lyser opp ansiktet vårt. Men hva er egentlig tannbleking, og hvordan fungerer det hos tannlegen? I denne saken skal vi gi deg en innføring i hva du kan forvente av en tannblekebehandling, hvilke fordeler og ulemper det har, og hvordan du kan ta vare på resultatet etterpå.

Men først, litt om tannblekingens historie. Det er nemlig ikke et nymotens ønske å ha hvite tenner! 

Allerede i antikken brukte folk ulike metoder for å bleke tennene sine, som å gni dem med urter, aske, sitronsaft eller til og med urin! Disse metodene var ikke bare lite effektive, men også skadelige for tannemaljen og tannkjøttet. I dag vet vi heldigvis bedre, og derfor bruker vi moderne og høyteknologiske metoder som er både trygge, smertefrie og effektive hos tannlegen.

Slik bleker vi tenner

Tannbleking er en trygg og effektiv måte å fjerne misfarginger som har trengt inn i tannoverflaten. Tannlegen bruker et blekemiddel som inneholder hydrogenperoksid, som bryter ned fargepigmentene i emaljen.

Du kan velge mellom å bleke tennene hos tannlegen eller hjemme med individuelt tilpassede blekeskinner. Begge metodene gir gode resultater, men hjemmebleking tar litt lenger tid. Du må bruke blekeskinnene i 10-14 dager, minst 2-3 timer per dag. Det er viktig å unngå mat og drikke som kan misfarge tennene i denne perioden, som kaffe, te, rødvin og tobakk.

Hjemmeblekesett og gjør-det-selv-løsninger som lover fantastiske resultater på TikTok bør du unngå. I beste fall fungerer det ikke, i verste fall kan det føre til alvorlige skader på emaljen, tannkjøttet og helseproblemer.

Det finnes også hjemmesett du kan bruke i samtråd med tannlegen og disse fungerer faktisk godt, men det tar lenger tid før du oppnår ønsket resultat. Uansett vil du få de beste resultatene hos tannlegen, ettersom det kun er her du kan få bleking med over 0,1% hydrogenperoksid, som er det effektive virkemiddelet i tannbleking.

Tannbleking – alt du trenger å vite

Dette kan du forvente under tannbleking

Før behandlingen undersøker tannlegen tennene dine for å vurdere om de er egnet for bleking, og hvilken metode som passer best for deg. Tannlegen påfører blekemiddelet på tennene dine, og bruker en spesiell lampe for å aktivere virkemiddelet. Behandlingen varer vanligvis mellom 30 og 60 minutter, avhengig av hvor mye du ønsker å bleke tennene dine.

Under behandlingen kan du slappe av i tannlegestolen, og tannlegen vil sjekke at du ikke har noe ubehag eller smerter. Ising i tennene kan forekomme, og dette er normalt, men om isingen blir for kraftig må du si ifra til tannpleier eller tannlege.

Etter behandlingen vil du få råd om hvordan du kan ta vare på det nye smilet ditt, og hva du bør unngå av mat og drikke som kan misfarge tennene igjen. Du kan også få med deg et hjemmeblekingssett som du kan bruke for å vedlikeholde resultatet.

Bivirkninger av tannbleking

Som alle kosmetiske behandlinger kan tannbleking ha enkelte bivirkninger. Disse er vanligere om man bruker hjemmebleking.

Noen mennesker kan oppleve økt følsomhet for varme, kulde, søtt eller surt etter tannbleking. Dette skyldes at blekemiddelet kan trenge inn i tannens emalje og påvirke nerveenderne i tannbenet. Følsomheten er som regel forbigående og avtar etter noen dager.

Når du utfører tannbleking hos tannlegen kan blekemiddelet påføres mer nøyaktig, og du slipper i større grad økt følsomhet etterpå. Et tips er å spørre tannlegen din om tannkrem for sensitive tenner. Du bør også unngå veldig varm eller kald drikke og syrlige matvarer i etterkant.

Blekemiddelet kan også irritere tannkjøttet hvis det kommer i kontakt med det. Dette kan føre til rødhet, hevelse, sårhet eller blødning. For å unngå dette, bør man være forsiktig med å påføre blekemiddelet og følge instruksjonene nøye. Nok en god grunn til å utføre blekingen hos tannlegen. Hvis man bruker skinner eller strips til hjemmebleking, bør man sørge for at de passer godt og ikke overlapper tannkjøttet. Hvis man opplever tannkjøttskade, bør man stoppe behandlingen og kontakte tannlegen.

I noen tilfeller kan tannbleking ha motsatt effekt og forårsake misfarging eller flekker på tennene. Dette kan skje hvis man har fyllinger, kroner, broer eller implantater som ikke blekes på samme måte som naturlige tenner. Det kan også skje hvis man bruker for høy konsentrasjon av blekemiddel, forlenger behandlingstiden eller gjentar behandlingen for ofte.

    Kontaktskjema







    CAPTCHA