Tannkjøttbetennelse, kjent som gingivitt i medisinske termer, er en vanlig og ofte mild form for tannkjøttsykdom som forårsaker irritasjon, rødhet og hevelse (inflammasjon) av gingiva, det området av tannkjøttet som omkranser tennene. Til tross for at sykdommen som regel har milde eller til og med ingen symptomer i tidlige stadier, kan ubehandlet tannkjøttbetennelse utvikle seg til periodontitt, som i verste fall kan føre til tap av tenner. 

Hva er tannkjøttbetennelse?

Tannkjøttbetennelse oppstår når plakk, en klissete film av bakterier, bygges opp på tennene og blir hard, noe som fører til tannstein som kan irritere tannkjøttkanten. Faktorer som røyking, genetisk predisposisjon, dårlig ernæring og visse sykdommer bidrar til utviklingen av denne tilstanden. Hvis man ikke behandler tannkjøttbetennelsen, kan gingivitt utvikle seg til periodontitt, en mer alvorlig infeksjon som kan skade beinet som støtter tennene.

Symptomer på tannkjøttbetennelse

Tidlige tegn på tannkjøttbetennelse inkluderer rødt og hovnet tannkjøtt som blør lett når du pusser tennene. Dette er ofte det første symptomet som tyder på at noe er galt. Vedvarende dårlig ånde eller en vond smak i munnen kan også være et symptom på tannkjøttbetennelse. Uten behandling kan symptomene utvikle seg til mer alvorlige problemer som tilbaketrukket tannkjøtt, dannelsen av dype lommer mellom tennene og tannkjøttet, og tap av tenner.

Diagnose

Tannkjøttbetennelse diagnostiseres av tannlegen, som kan måle tannkjøttlommer, ta røntgenbilder for å se etter benforandring, og gjennomføre en visuell undersøkelse av munnen din. Hvilke symptomer du har merket selv er også viktig for å diagnostisere tannkjøttbetennelse, og derfor er det viktig at du går jevnlig til tannlegen og forteller om eventuelle symptomer og forandringer du oppdager i munnen din.

Tannkjøttbetennelse: Forebygging, symptomer og behandling

Behandling

Det første en tannlege trolig velger å gjøre dersom du har tannkjøttbetennelse, er en grundig rengjøring av tennene. Da fjernes plakk og tannstein fra overflaten og under tannkjøttlinjen. Dette kan bidra til å stoppe eller reversere tidlig tannkjøttbetennelse. Dette er noe du bør gjøre forebyggende et par ganger i året, dersom du er spesielt utsatt for tannkjøttbetennelse.

Scaling og root planing

Dette er en dypere form for rengjøring som utføres under lokalbedøvelse. Tannlegen skraper bort plakk og tannstein fra røttene til tennene ved hjelp av en skalpell eller en ultralydmaskin. Deretter glatter de ut overflaten av røttene for å gjøre det vanskeligere for plakk og bakterier å feste seg igjen.

Forebygging

Forebygging er nøkkelen til å bekjempe tannkjøttbetennelse. God munnhygiene, inkludert riktig børsteteknikk og regelmessig bruk av tanntråd, er essensielt. Livsstilsendringer som å slutte å røyke og spise et balansert kosthold bidrar til å forebygge tannkjøttbetennelse. Dessuten er regelmessige tannlegebesøk viktig for å oppdage betennelsen tidlig, slik at den kan behandles så raskt som mulig.

Potensielle komplikasjoner

Når tannkjøttbetennelse ikke behandles kan det øke risikoen for alvorlige helseproblemer som hjertesykdom, diabetes og komplikasjoner under graviditet. Tannkjøttbetennelse kan føre til ødeleggelse av tannkjøtt, tannløshet og andre alvorlige helseproblemer.

Periodontitt – når betennelsen i tannkjøttet sprer seg

Når tannkjøttbetennelsen er mild kaller vi den gingivitt. Men den kan spre seg og bli mer alvorlig. Da kaller vi det periodontitt. 

Periodontitt er en alvorlig form for tannkjøttsykdom som kan føre til tap av tenner hvis den ikke behandles. Det er en betennelse i tannkjøttet og beinet som støtter tennene, forårsaket av bakterier i plakk. Får du periodontitt har betennelsen altså spredt seg til – og skader – bena som støtter opp tennene i munnen din.

Noen av symptomene på periodontitt er:

Symptomene er i mange tilfeller de samme som for gingivitt, men ofte mer intense og mer alvorlige. I tillegg vil du merke at tannkjøttet kan trekke seg tilbake, slik at tennene ser lengre ut, at tenner løsner eller flytter på seg, og smerter når du tygger.

Konklusjon

Tannkjøttbetennelse er en alvorlig tilstand som krever oppmerksomhet og omsorg. Det er viktig å ta denne tilstanden på alvor og å snakke med en tannlege hvis du opplever noen av symptomene som er nevnt i denne artikkelen.

Enten du trenger en tannlege i Oslo, Trondheim eller Bergen, har Eurodent lang erfaring og spesialkompetanse på å behandle betennelse i tannkjøttet. Det er ingen tvil om at en sunn munn er en viktig del av en sunn kropp, så ikke nøl med å gå jevnlig til tannlegen, og spør oss gjerne om det er noe du lurer på.

    Kontaktskjema    CAPTCHA