Har du tenner som står skjevt eller i feil stilling? Ønsker du et bedre smil og et sunnere bitt? Da kan tannregulering være løsningen for deg. 

Tannregulering er en behandling som retter opp tenner og kjeve ved hjelp av ulike typer apparater som påfører et forsiktig trykk på tennene. Det er mange grunner til å velge dem, både av estetiske og funksjonelle årsaker. 

Vi skal se nærmere på hva tannregulering er, hvordan det fungerer, hvor mye det koster og hva du kan forvente av resultatet.

Hva er tannregulering?

Tannregulering er en kjeveortopedisk behandling, og utføres derfor av en spesialist i kjeveortopedi. Når du får tannregulering, er det gjerne fordi du har tenner som står for tett sammen, er skjeve, eller har for stort mellomrom. 

Videre kan de også korrigere bittfeil, hvis du har underbitt, kryssbitt eller overbitt som påvirker tyggefunksjonen din negativt og forårsaker unødvendig slitasje på tennene dine. 

En tannregulering fungerer ved å legge et forsiktig trykk på tennene, slik at de gradvis flytter seg. Samtidig får bein og muskler tid til å tilpasse seg den nye posisjonen. 

Derfor kan dette være en tidkrevende behandling, men resultatene er svært gode for en rekke tann- og kjeveortopediske problemer.

tannregulering før etter

To typer tannregulering

Når vi tenker på tannregulering, ser de fleste av oss for seg en lang rad metall- eller keramikk-braketter, som er limt på tennene. Disse holdes sammen av en metalltråd. 

En stadig mer populær behandling er derimot en avtakbar regulering som benytter gjennomsiktige plastskinner – Invisalign.

Denne typen regulering synes nesten ikke når den er i bruk, og har den store fordelen at den kan fjernes under tannpuss og når man spiser. Resten av døgnet skal den være i bruk. 

Med Invisalign bytter man ut skinnene etter hvert som behandlingen fungerer. 

Hvordan fungerer Invisalign?

Invisalign er et populært alternativ til fast regulering, og gir et langt mer diskret resultat når reguleringen festes. Reguleringen må fortsatt tilpasses dine tenner, og dette gjøres takket være avansert digital scanning av kjeven din.

Hvordan fungerer usynlig regulering?

Skinnene, eller aligners som vi også kaller de, legger gradvis trykk på tennene dine slik at de flytter seg mot ønsket posisjon. 

Usynlig tannregulering er dessuten langt mer komfortabelt i bruk, siden du slipper skarpe kanter, metalltråder og dårlig munnhygiene. Fordi man fjerner den under tannpuss og måltider er det også mer hygienisk, og du slipper at matrester og smuss setter seg fast i reguleringen. 

De har imidlertid noen ulemper som er verdt å vurdere. Det krever at du følger opp behandlingen selv. Alignerne må nemlig sitte på i minst 22 timer per døgn for å fungere som de skal, og du kan derfor ikke glemme å ta de på etter et måltid eller tannpuss. 

Tannregulering med Invisalign fungerer heller ikke for alle typer ortopediske problemer, som f.eks. alvorlige feilstillinger og enkelte bittproblemer. Den har rett og slett ikke samme kraft som tradisjonell regulering. I tillegg koster det også mer enn vanlig tannregulering – men den gode nyheten er at du også kan få behandling til en lavere pris hos Eurodent i Budapest, og dermed spare mye. 

Tannregulering for voksne

Mange tror kanskje at tannregulering bare er noe for barn og unge, men det er faktisk aldri for sent å rette opp tennene. Enten det er snakk om funksjonelle ortopediske utfordringer eller rent estetiske grunner, kan tannregulering for voksne løse mange utfordringer

Bitt- og tyggeproblemer kan ofte føre til unødvendig slitasje på tennene over tid, og en tannregulering kan dermed også spare deg for fremtidige kostnader hos tannlege, ved å løse årsaken til at disse problemene oppstår. 

Jente med tannregulering på en tannklinikk

Noen fordeler med tannregulering i voksen alder kan være: 

  • En vakrere smil og bedre selvtillit
  • Bedre bitt- og tyggefunksjon, som også reduserer risiko for skader og slitasje senere
  • Du kan ofte velge mellom tradisjonell regulering og mindre synlige alternativer

Pris på tannregulering

Prisen varierer ut fra hvilken type apparatur du velger, hvor omfattende behandlingen er, hvor lenge du skal ha reguleringen på og hvilken klinikk du går til. Klikk her for å se våre priser på tannregulering, og husk at du kan få den samme behandlingen utført av spesialist hos Eurodent i Budapest, til en langt lavere pris. 

Om dette er aktuelt anbefaler vi på det sterkeste at du kommer til en av våre klinikker i Norge først, slik at vi kan gjennomføre en kartlegging og hjelpe deg videre i behandlingen. 

Hvor lenge må man ha regulering? 

Ettersom behandling med tannregulering er tilpasset deg, dine tenner og situasjon, kan behandlingstiden også variere. 

Med faste braketter – eller klassisk tannregulering, om du vil – kan man rette opp i de fleste typer feilstillinger, bitt- og tyggefeil. Derfor avhenger behandlingstiden av hvor alvorlige problemene er i utgangspunktet. 

Gjennomsnittlig behandlingstid med tannregulering er rundt to år. Små problemer kan ofte løses på rundt seks måneder, mens mer alvorlige utfordringer ofte krever behandling i opptil tre år.

Invisalign

Med usynlig tannregulering som bruker plastskinner får du en mindre synlig behandling. Også her avhenger behandlingstiden av dine individuelle behov. Det er verdt å nevnte at alignere laget av plast skal byttes ut annenhver uke. 

Dersom din kjeveortoped mener at Invisalign er et godt alternativ for deg, kan du regne med seks måneder til halvannet år, men opptil to års behandlingstid er vanlig. 

Invisalign

Tannregulering – en løsning på alt? 

Selv om tannregulering kan løse en rekke kjeveortopediske helseutfordringer og estetiske feil, er det ikke alt som kan løses med regulering. I enkelte tilfeller kan man også ha behov for kjeveoperasjon. 

Likevel er det ofte nok med tannregulering for å løse problemer som underbitt, overbitt, kryssbitt og feilstillinger som skaper utfordringer. Resultatet blir et penere smil og bedre tyggefunksjon. Har du spørsmål om tannregulering? Ikke nøl med å ta kontakt med oss for en konsultasjon.

    Kontaktskjema    CAPTCHA