Rette tenner etter tannregulering.

De aller fleste av oss har opplevd blødninger i tannkjøttet. Dette kan oppstå når du pusser tennene, bruker tanntråd eller tannpirker eller kommer borti tannkjøttet av andre årsaker. Blødninger i tannkjøttet kan skyldes flere ulike faktorer. Som regel er det helt ufarlig, men det vil uansett være verdt å få en tannlege til å gjøre en vurdering av hvorvidt det er nødvendig med en form for behandling.

Årsaker til blødende tannkjøtt

Det er sjeldent tannkjøttet blør uten grunn. Dersom du merker at du ofte blør i tannkjøttet burde du ta det som et tegn på at tannkjøttet ditt vil fortelle deg noe. Det kan være noe så enkelt som at du har begynt å bruke tanntråd etter et lengre opphold eller kjøpt en ny og hardere tannbørste. Da vil blødningene som regel opphøre etter kort tid. Andre grunner til at tannkjøttet blør kan være:

 • tann- eller tannkjøttrelaterte infeksjoner
 • mangel på vitamin K
 • overdrevent tobakkforbruk
 • diabetes
 • leukemi
 • bruk av enkelte medisiner
 • graviditet
 • blødersykdommer
 • skjørbuk

Det er også noen mennesker som rett og slett har et følsomt tannkjøtt som vil blø fra tid til annen, uansett hva de gjør. Da kan vi kun anbefale regelmessige tannlegebesøk, slik at din tannlege vil oppdage eventuelle forandringer.

Blødende tannkjøtt kan skyldes en tannkjøttbetennelse

Blødninger fra tannkjøttet er et svært vanlig symptom på en tannkjøttbetennelse, og dersom en betennelse er årsaken til blødningene er det viktig å ta tak i dette umiddelbart. En tannkjøttbetennelse som er på begynnerstadiet kalles gingivitt. Denne typen betennelse er det mulig å få bukt med på egenhånd gjennom god munnhygiene, men det er viktig å ta tilstanden på alvor. Les mer om gingivitt her.

Dersom gingivitt forblir ubehandlet vil det kunne utvikle seg til den mer alvorlige tilstanden periodontitt. Periodontitt kan gi varige skader og i verste fall føre til at tennene løsner og faller ut, og kan kun behandles av en tannlege. Hva periodontitt er kan du lese mer om her.

Tannlegen kan hjelpe deg med å forebygge blødende tannkjøtt

Fordi det kan være en rekke årsaker til at tannkjøttet ditt blør, vil første steg i behandlingen alltid være å finne ut hva som er galt. Dette kan tannlegen din hjelpe deg med. På en konsultasjon vil tannlegen din foreta en grundig rens av munnen din, og fjerne plakk og belegg det kan være vanskelig for deg å få bort på egenhånd. Tannlegen kan også gi deg gode råd og veiledning knyttet til god munnhygiene. Dersom mer omfattende behandling er nødvendig vil tannlegen følge deg opp.

Ønsker du hjelp med å få bukt med blødninger i tannkjøttet? Bestill time ved din nærmeste Eurodent-klinikk i dag.

  Kontaktskjema  CAPTCHA