Hva er periodontitt?

Periodontitt er en utbredt tilstand der tannkjøttet og dypere periodontale strukturer blir betente. Denne betennelsen i tannkjøttet tar oftest form av rødhet, hevelse og en tendens til å blø under tannpuss, og skyldes en oppsamling av bakterier på tennene. Dette er en naturlig del av kroppens forsvarssystem, men kan forårsake alvorlig skade dersom det går ubehandlet. Går det for langt, kan betennelsen spre seg til under tannkjøttet og langs tennenes røtter. Ved kronisk marginal periodontitt kan i verste fall tennene løsne og til slutt falle ut.

Periodontitt på et tidlig stadie

Tannkjøttsykdommen periodontitt er forårsaket av bakterier, og av den lokale betennelsen som utløses av disse bakteriene. Selv om bakteriene er til stede i munnen også hos friske mennesker, kan de være skadelige når forholdende ligger til rette for en ukontrollert utvikling. Dette forekommer når plakk bestående av bakterier og matrester bygger seg opp over tid. Særlig mellomrom mellom tennene og andre vanskelige tilgjengelige steder er utsatt.

Dette gjør at bakteriene trives og er i stand til å formere seg, og produserer skadelige biprodukter. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, fører kronisk betennelse til at benet i kjeven ødelegges og tennene går tapt. Hos mange mennesker er dette en gradvis prosess som foregår over mange år og kan være vanskelig å oppdage uten jevnlige undersøkelse hos tannlege. Noen unge voksne har imidlertid en veldig aktiv form for sykdommen som forårsaker tidlig løsning og tap av tennene.

Ved den minste mistanke om tannkjøttbetennelse er det altså meget viktig at du kontakter tannlege.

Hva er forskjellen på periodontitt og gingivitt?

Periodontitt starter alltid som en betennelse i tannkjøttet, også kjent som gingivitt. Gingivitt er ikke alltid like lett å gjenkjenne, men blødning fra tannkjøttet er et vanlig tegn du bør være oppmerksom på. Tannkjøttet kan være rødt og hovent, og tennene kan virke misfarget med små flak.

Hvordan kan jeg selv oppdage periodontitt?

Dersom gingivitten går ubehandlet, kan det utvikle seg til periodontitt. Dette skjer ofte uten noen åpenbare varselstegn. Du kan dog oppleve økt blødning fra tannkjøttet fremprovosert av tannpuss eller spising, i enkelte tilfeller kan blødningen tilsynelatende starte av seg selv.

Blødning fra tannkjøttet kan være mindre merkbart hos røykere, på grunn av effekten nikotin har på blodkar: Blodkarene drar seg sammen, og minsker blodgjennomstrømingen.

Vedvarende dårlig ånde er et annet tegn på at noe ikke er som det skal være, og tilbaketrukket tannkjøtt er et annet faresignal. Du kan også oppleve at tennene er løse eller det virker som de har flyttet litt på seg. I enkelte tilfeller vil symptomene føre med seg smerter. 

Om man slurver med tannlegebesøkene, skjer det ofte at periodontitten ikke blir oppdaget før personen er godt voksen og symptomene virkelig er fremtredende. I disse tilfellene kan det ha oppstått betydelig skade, og behandlingen kan både bli omfattende og kostbar. Derfor er det meget viktig at man besøker tannlege med jevne mellomrom, slik at symptomer oppdages så tidlig som mulig.

Hva er årsakene til periodontitt?

I en sunn munn finner du over 700 ulike arter av bakterier, hvorav de fleste er helt ufarlige eller nødvendige for en sunn tannhelse. Om vi over tid slurver med tannpuss og munnskyll, vil bakterieforekomsten bygge seg opp ved tannkjøttet. Dette er ypperlige forhold for farlige bakterier, som får tid til å blomstre. 

I andre tilfeller er periodontitt forårsaket av oppbygging av bakterier i form av plakk på tennene.

Hvis den myke bakterieplakken ikke fjernes ved børsting, blir det på sikt en hard avsetning på tannen som kalles tannstein. Tilstedeværelsen av tannstein er en katalysator for veksten av bakterier mot tannrøttene. Når betennelsen når dypt, blir festet av tannkjøttet til rotene løsere og det dannes en spalte mellom den. Denne spalten er det perfekte stedet for skadelige bakterier, og her får de formere seg i fred. Dette driver sykdomsprosessen videre, ofte uten synlige symptomer. Her frigjør bakteriene giftstoffer, som utløser kroppens forsvarsmekanismer

Alvorlighetsgraden og hastigheten på utvikling  av periodontitt avhenger av en rekke faktorer: 

  • Antall og type bakterier som er til stede
  • Hvor sterke individets forsvarsmekanismer er
  • Tilstedeværelsen eller fraværet av visse risikofaktorer som immunrespons, røyking, diabetes, osv.

Hva kan jeg gjøre for å forhindre periodontal sykdom?

Periodontal betennelse er ikke uunngåelig. Gingivitt og periodontitt kan forhindres gjennom god munnhygiene og rutinemessige undersøkelser.

Her kan du lese mer om hvordan du kan forhindre tannkjøttsykdom.

Hva er konsekvensene av periodontitt?

Periodontitt er en av de største årsakene til tanntap. Hvis utviklingen av periodontitt ikke blir stoppet, ødelegges støttestrukturene til tennene og tannbeinet. Tennene vil til slutt løsne, og falle ut av seg selv eller kreve ekstraksjon. Andre vanlige problemer er forskyvning av tennene og eksponering av tannrøtter som et resultat av at tannkjøttet trekker seg tilbake. 

Det er nå forstått at ubehandlet periodontitt kan ha innvirkning på generell helse; for eksempel utgjør den økt risiko for komplikasjoner under graviditet og også en økt risiko for hjertesykdommer og diabetes.

Hva er risikofaktorene for periodontitt?

Ikke alle stiller likt når det gjelder risikoen for å pådra seg periodontitt. En rekke faktorer økter sjansen for tannkjøttsykdommer, deriblant stress, systemiske sykdommer som diabetes, og viktigst av alt, røyking.

Røyking og periodontitt

Røykere har en betydelig høyere sannsynlighet for å utvikle periodontitt enn ikke-røykere.

Hos røykere utvikler periodontitten seg mye raskere, og de potensielle konsekvensene oppstår også tidligere enn hos de som ikke røyker. Dersom du røyker og merker det minste ubehag i munnen, anbefales det derfor at kontakter tannlege umiddelbart.

Periodontitt må behandles av tannlege

En av de største utfordringene med periodontitt er at det utvikler seg gradvis over tid, og ikke oppdages før betennelsen har satt seg ordentlig. Periodontitt er en utvikling av den mindre alvorlige tannkjøttsykdommen gingivitt, men mens gingivitt lar seg behandle hjemme gjennom god tannhygiene må periodontitt behandles av en tannlege.

Les mer om gingivitt og hvordan dette kan forebygges her.

Mange oppdager ikke at de har periodontitt før de opplever mer fremtredende og alvorlige symptomer, som at tennene virker løse, flytter litt på seg eller at de har sterke smerter. Da kan det allerede ha oppstått betydelig skade, og behandlingen blir mer kostbar og omfattende. Samtidig øker sjansen for at periodontitt også får innvirkning på generell helse.

Slik behandler tannlegen periodontitt

Dersom tannlegen har en mistanke om periodontitt, vil det utføres undersøkelser av munnhulen for å avdekke betennelsesforandringer. Røntgenbilder vil også kunne bidra til å sette diagnosen. Grundig tannrens vil alltid være en del av behandlingen av periodontitt. Ved dype tannkjøttlommer tilbys ofte kirurgisk periodontittbehandling, og det kan være nødvendig å skjære bort betent vev for å komme til ved bakteriebelegget. Ved kirurgiske inngrep eller dersom betennelsen gir store smerter vil behandlingen utføres med lokalbedøvelse. For kirurgiske operasjoner blir pasienten henvist til spesialist i periodonti.

Les mer om behandling av tannkjøttbetennelse her. 

Tannimplantater for periodontittdisponerte pasienter

Generelt er prognosen for pasienter med periodontitt god, og de aller fleste pasientene vi behandler kan leve godt med sykdommen uten plager. For pasienter som opplever tap av tenner og utstrakt periodontal nedbrytning som følge av periodontitt, finnes det heldigvis også gode alternativer. Utviklingen innen tannimplantater har vært godt nytt på dette området. 

På våre klinikker tilbyr vi tannimplantater med All-on-4, som er en god løsning for deg som mangler tenner grunnet periodontitt. Les mer om behandlingen her.

Bestill din neste tannlegetime i dag!

Jevnlige tannlegebesøk er blant det viktigste du kan gjøre for å ivareta egen tannhelse. Begynner det å bli en stund siden sist er det kanskje på tide å ta turen innom oss. Vi legger en hensiktsmessig behandlingsplan, og gir deg gode råd om hvordan du best tar vare på tennene dine hjemme mellom tannlegebesøkene. Bestill time hos din nærmeste Eurodent tannklinikk i dag!

    Kontaktskjema







    CAPTCHA