Forebygg dårlig ånde med god munnhygiene

Dårlig ånde er et utbredt problem, og oppleves ofte som ubehagelig. Les mer om årsaker til dårlig ånde og hvordan du kan få bukt med problemet her.

Dårlig ånde skyldes i de fleste tilfeller en bakteriedannelse i munnen. Å våkne med dårlig ånde en gang innimellom er helt normalt, men det vil likevel oppleves som litt ubehagelig og sjenerende for de fleste. Plages du av dårlig ånde og lurer på hvordan du kan forebygge det? Ofte vil gode rutiner for munnhygiene være et godt sted å starte.

Derfor får du dårlig ånde

Den vanligste kilden til dårlig ånde er altså bakterier som finnes i munnen. Bakteriene er med på å bryte ned matrester for å forhindre at dette får ligge og gjøre skade på tennene. Når proteinene brytes ned frigjøres svovelforbindelser, og det er dette som potensielt kan avgi en vond lukt.

Andre årsaker til dårlig ånde kan være at det skilles ut stoffer fra lunger eller mandler, eller at du er rammet av en tannkjøttsykdom. Dersom dette er tilfellet er det viktig at du tar grep for å forebygge dette umiddelbart. Les mer om gingivitt her og periodontitt her.

Opplever du dårlig ånde over lengre tid, anbefaler vi at du tar det opp med tannlegen din. I mange tilfeller vil tannlegen kunne finne ut hvor problemet ligger.

Hvordan unngå dårlig ånde

Så hva kan du selv gjøre for å bekjempe dårlig ånde? Som nevnt i innledningen kommer du ofte langt med å opprettholde en god munnhygiene! Vi anbefaler alle å pusse tenner og tunge hver morgen og kveld, sammen med regelmessig bruk av tanntråd. Med gode rutiner for tannpuss og -rens får du fjernet bakteriebelegget i munnen, og du får bort matrester og annet snacks som ellers ville blitt en kilde til vond lukt.

Det er likevel ikke slik at tannpuss alene er en garanti for god ånde. Det vil fremdeles finnes bakterier i munnen som vil gå til angrep på døde celler fra slimhinnene eller protein i spyttet. Også dette kan avgi vond lukt, og du vil kunne våkne opp med dårlig ånde selv om du har tatt en grundig rengjøring av munnen kvelden før.

Spytt, mat og drikke kan fjerne illeluktende gasser

Dersom du våkner og kjenner at ånden ikke er på topp, kan også spytt, mat og drikke hjelpe mot den vonde lukten. Når du spiser, drikker eller spyttproduksjonen tiltar, vil nemlig en del av gassene i munnen forsvinne. Derfor skal du altså ikke hoppe over frokosten i håp om at dette vil gi deg bedre ånde. Tvert imot bør du huske på å spise regelmessig, og drikk gjerne vann innimellom.

Sliter du med at du er mye tørr i munnen, kan dette også bidra til den dårlige ånden. Ofte kan det hjelpe å skylle munnen med vann. Det kan også være en god idé å tygge tyggis eller spise pastiller da dette stimulerer spyttproduksjonen.

Sink nøytraliserer svovelforbindelsene

Det er mange som tyr til munnskyllevann eller tannkrem med sink for å bli kvitt dårlig ånde. Sink bidrar til å nøytralisere svovelforbindelsene som bakteriene i munnen produserer. Dermed kan sinkholdige produkter bidra til å dempe eller eliminere vond lukt.

Vi anbefaler regelmessige tannlegebesøk

Når det kommer til å opprettholde en god og sunn munn, legger du et godt grunnlag gjennom god munnhygiene i hverdagen. Samtidig vil det alltid være deler av munnen hvor det er vanskelig å komme til for rengjøring på egen hånd. Derfor er det også viktig med regelmessige tannlegebesøk. En kontroll hos tannlege vil alltid innebære grundig rens av munnen, som vil fjerne bakteriedannelse og bidra til å redusere dårlig ånde.

Vi hjelper deg med å ta vare på dine tenner. Kontakt din nærmeste Eurodent-klinikk for å bestille en konsultasjon i dag.

    Kontaktskjema    CAPTCHA