Har du periodontitt? Dette må du vite

Periodontitt er en betennelse i tennenes støttevev, som oppstår som følge av at det samler seg bakterier ved tannfestet over tid. Vanlige symptomer på periodontitt er rødhet, hevelser og blødninger i tannkjøttet.

Dersom periodontitt forblir ubehandlet, kan det i verste fall føre til at tennene løsner og faller ut. Opplever du smerter og blødning i tannkjøttet, anbefaler vi derfor at du får det sjekket ut av en tannlege.

Periodontitt må behandles av tannlege

En av de største utfordringene med periodontitt er at det utvikler seg gradvis over tid, og ikke oppdages før betennelsen har satt seg ordentlig. Periodontitt er en utvikling av den mindre alvorlige tannkjøttsykdommen gingivitt, men mens gingivitt lar seg behandle hjemme gjennom god tannhygiene må periodontitt behandles av en tannlege.

Les mer om gingivitt og hvordan dette kan forebygges her.

Mange oppdager ikke at de har periodontitt før de opplever mer fremtredende og alvorlige symptomer, som at tennene virker løse, flytter litt på seg eller at de har sterke smerter. Da kan det allerede ha oppstått betydelig skade, og behandlingen blir mer kostbar og omfattende. Samtidig øker sjansen for at periodontitt også får innvirkning på generell helse.

Slik behandler tannlegen periodontitt

Dersom tannlegen har en mistanke om periodontitt, vil det utføres undersøkelser av munnhulen for å avdekke betennelsesforandringer. Røntgenbilder vil også kunne bidra til å sette diagnosen. Grundig tannrens vil alltid være en del av behandlingen av periodontitt. Ved dype tannkjøttlommer tilbys ofte kirurgisk periodontittbehandling, og det kan være nødvendig å skjære bort betent vev for å komme til ved bakteriebelegget. Ved kirurgiske inngrep eller dersom betennelsen gir store smerter vil behandlingen utføres med lokalbedøvelse. For kirurgiske operasjoner blir pasienten henvist til spesialist i periodonti.

Les mer om behandling av tannkjøttbetennelse her. 

Dette kan være tegn på periodontitt

Jo tidligere periodontitt oppdages, desto større er sjansen for å få stoppet utviklingen fullstendig. Derfor er det viktig å være oppmerksom på eventuelle endringer i tenner og tannkjøtt, og ta tak i dette så fort det oppstår. De vanligste symptomene på periodontitt er:

  • rødhet i tannkjøttet
  • blødning ved tannpuss eller bruk av tanntråd
  • dårlig ånde

Dessverre er det slik at periodontitt er en kronisk sykdom, og selv om du får stoppet utviklingen i en periode vil det kunne blusse opp igjen. Har du fått påvist periodontitt er det derfor spesielt viktig å gå regelmessig til tannlege eller tannpleier, som kan rense og fjerne bakterier i munnen som det er vanskelig å få bukt med på egen hånd.

Les mer om hvordan du kan forebygge tannkjøttsykdom her.

Tannimplantater for periodontittdisponerte pasienter

Generelt er prognosen for pasienter med periodontitt god, og de aller fleste pasientene vi behandler kan leve godt med sykdommen uten plager. For pasienter som opplever tap av tenner og utstrakt periodontal nedbrytning som følge av periodontitt, finnes det heldigvis også gode alternativer. Utviklingen innen tannimplantater har vært godt nytt på dette området. 

På våre klinikker tilbyr vi tannimplantater med All-on-4, som er en god løsning for deg som mangler tenner grunnet periodontitt. Les mer om behandlingen her.

Bestill din neste tannlegetime i dag!

Jevnlige tannlegebesøk er blant det viktigste du kan gjøre for å ivareta egen tannhelse. Begynner det å bli en stund siden sist er det kanskje på tide å ta turen innom oss. Vi legger en hensiktsmessig behandlingsplan, og gir deg gode råd om hvordan du best tar vare på tennene dine hjemme mellom tannlegebesøkene. Bestill time hos din nærmeste Eurodent tannklinikk i dag!

    Kontaktskjema    CAPTCHA