Opplever du hovent tannkjøtt rundt en tann? Dette tyder på at tannkjøttet ditt er infisert eller irritert. Tannkjøttet består av et fibrøst vev som er fylt med blodårer. Tannkjøttet ditt skal tåle et helt liv med tygging og drikking.

Rette tenner etter tannregulering.

Det kan være vanskelig å oppdage betennelse i tannkjøttet selv, fordi det sjeldent gir smerter. Men om tannkjøttet ditt forandrer farge, kan det være tegn på at noe ikke er som det skal. Normalt tannkjøtt skal være fast og lyse rødt i fargen. Er det veldig rødt, ømt og hovent kan det tyde på en betennelse.

Problemer i tannkjøttet kan ha flere årsaker.

Tannbyll – Tannabscess

En tannbyll, også kalt tannabscess kan være en av grunnene til at tannkjøttet ditt er ømt og hovent. Det er en smertefull infeksjon i roten av tennene eller mellom tennene og tannkjøttet. Dersom denne infeksjonen forblir ubehandlet, kan dette føre til alvorlig smerte, infeksjon og tap av en eller flere tenner. En tannbyll oppstår ofte etter en skade på tannen, hvor tannens innerste del, pulpa, blir betent og dør. Da kan det oppstå bakterier som fører til infeksjon, som kan skape en lomme med puss.

Det finnes tre typer tannbyller/tannabscess:

Det er tre hovedtyper av tannbyller:

Tannbyll ved roten av en tann er den vanligste formen. Det oppstår når pulpa blir infisert og dør.

Tannbyll i tannkjøttet som delvis dekker en tann, kan oppstå når tannen ikke har fullt brutt ut, som for eksempel i visdomstenner. Tenner som er delvis dekket av tannkjøtt, kan være vanskelige å holde rene og bakterier kan oppstå.

En tannbyll langs en tann oppstår når tannkjøttet rundt tannen blir infisert med bakterier. Dette henger oftest sammen med andre tannkjøttsykdommer, der bakteriene har havnet under overflaten av tannkjøttet. Dette kan skape skader på kjevebenet og vevet rundt tannen.

Vanlige symptomer på tannbyll / tannabscess

  • Bankende smerte
  • Rødhet og hevelse
  • Følsomhet mot kalde eller varme drikker
  • Vond smak i munnen
  • Feber

Slik behandler man tannabscess / tannbyll

Dersom du har fått en tannbyll, må man fjerne kilden til problemet, altså smittekilden. Dette gjøres enten ved rotfylling, å trekke tannen eller ved å drenere byllen ved hjelp av et lite rør over flere dager.

Hvordan unngå tannbyll?

De fleste tannbyller oppstår grunnet dårlig tannhygiene. Det viktigste du kan gjøre er å pusse tennene minst to ganger om dagen, bruke riktig pusseteknikk, bruke tanntråd og oppsøke tannlege jevnlig og spesielt ved hull og skader på tann.

Gingivitt

Betent tannkjøtt kan også være et tegn på gingivitt, som er tannlegespråk for «betent tannkjøtt». Gingivitt er en tannkjøttsykdom som er enkel å behandle, men kan være vanskelig å oppdage. Det er viktig å oppdage gingivitt i tide, så det ikke utvikler seg til å bli mer alvorlig, i form av periodontitt.

Symptomer på gingivitt kan være rødt, ømt og hovent tannkjøtt som blør ofte. Blør du alltid når du pusser tenner og bruker tanntråd? Om du ikke er veldig hardhendt når du pusser tennene, kan dette være et tegn på gingivitt. Andre symptomer er smerte når du spiser eller drikker noe varmt og kaldt, tannkjøtt som ser ut som det trekker seg bort fra tennene samt løse tenner.

Desto tidligere du oppdager gingivitt, jo enklere er det å behandle det!

Ta kontakt med oss i Eurodent dersom du oppdager forandringer eller ubehag i tannkjøttet.

Har du et sår på tannkjøttet?

Et sår på tannkjøttet, eller noe som kan likne en kvise eller boble i nærheten av tannen din, kan være tegn på en fistel. Dette kan være en betennelse rundt tannroten eller i tannkjøttet. Hvis smertene forsvinner i seg selv uten noe behandling, er det mulig at nerven i tannen er død. Allikevel er ikke problemet løst, ettersom det kan komme flere komplikasjoner når nerven er død. Ta kontakt med oss dersom du har problemer med tannkjøttet.

Kontakt oss her dersom du ønsker å bestille time, eller kontakt vårt sentralbord på 44 26 88 00.

    Kontaktskjema    CAPTCHA