Hva er en bittskinne, og når trenger du den?

En bittskinne er et hjelpemiddel som brukes for å behandle problemer med muskulatur og tygging i kjeveledd. Bittskinnen settes som oftest inn i munnhulen om natten, og den skal som regel bare brukes midlertidig. En bittskinne kan benyttes både i øvre og nedre halvdel av kjeven.

Hva kan man behandle med en bittskinne?

Bittskinne brukes for å behandle funksjonsproblemer i enten kjeveledd eller tyggemuskulatur. Hvis du opplever smerter og anspenthet i tyggemuskler og kjeve kan det være en indikasjon på at du kan trenge en bittskinne. Slike smerter kan spre seg, og forårsake ubehag i selve ansiktet, tinningen, kjeveleddet eller ved øret.

Gnissing av tenner kan også føre til at emaljen blir slitt vekk. Emaljen er det ytterste laget på tennene våre, som skal beskytte dem. Ved å bruke en bittskinne beskytter du også emaljen din.

Hvordan få bittskinne

Hvis du skal ha bittskinne, må du undersøkes av en tannlege som vurderer om du har behov for en slik behandling. Hvis tannlegen anser det som nødvendig med bittskinne, må det tas avtrykk av under- og overkjeve. Det må også tas et avtrykk av selve bittet. Basert på avtrykkene tas det en avstøping til en bittskinne som er tilpasset din munnhule.

Dersom du har TMD, kjeveleddsproblematikk, kan bittskinnen dekkes av Helfo. Dette hjelper vi i Eurodent deg med.

Les mer: Vanlige stilte spørsmål hos tannlegen.

Mulige startproblemer og ubehag

Noen ganger kan bittskinnen oppleves som ubehagelig eller ukomfortabel når du først begynner å bruke den. Dette er rett og slett fordi det er uvant å bruke den, og effekten av behandlingen kan forårsake mindre ubehag i muskulatur, tenner, kjeve eller tannkjøtt. Dette går fort over etter å ha brukt skinnen en stund. Om du opplever store problemer med en bittskinne uten at det normaliserer seg over tid, må du ta kontakt med tannlegen din.

Vedlikehold av bittskinne: Hygiene og oppfølging

For at en bittskinne skal fungere optimalt, er det viktig å være renslig og opprettholde god hygiene når du bruker den. Du må huske på å:

  • Skinnen må holdes ren, og det enkleste er å legge skinnen i et glass med vann og 1 teskje natron, dette renser på en skånsom måte. Skyll godt og puss med en myk tannbørste om nødvendig.
  • Desinfisere skinnen omtrent to til tre ganger i måneden med korrekt desinfiseringsmiddel
  • Pusse tennene før du setter inn bittskinnen

Når du bruker bittskinne er det også viktig å få oppfølging fra tannlegen din, slik at bittskinnen og effekten av den kan kontrolleres jevnlig.

Behøver du tannlegebehandling?

Uansett om du behøver bittskinne eller annen type behandling av tennene dine, kan Eurodent hjelpe deg. Bestill en time hos oss i dag for å få en evaluering av dine tenners behov.

    Kontaktskjema    CAPTCHA