Vanlig stilte spørsmål hos tannlegen

I denne artikkelen gir vi deg svar på store og små spørsmål vi tannleger og tannpleiere ofte vår fra våre pasienter. Er det noe du lurer på? Ring oss gjerne på 21 06 66 68!

Hvor ofte bør jeg gå til tannlegen?

Hvor ofte du trenger å gå til tannlegen er helt individuelt. Har du problemer med tennene eller har kroniske tannkjøttsykdommer bør du gå til tannlegen hvert halvår eller ved behov, mens andre klarer seg med en undersøkelse én gang hvert andre år.

  • Har du mye tannstein eller en tannkjøttsykdom bør du gå minst hver sjette måned
  • Tar du medisiner som påvirker tannhelsen bør du gå til tannlegen hver sjette måned
  • Får du hull i tennene innimellom bør du gå til tannlegen minst en gang i året
  • Har du protese eller delprotese bør du gå til tannlegen minst hver sjette måned for rens av proteser eller gjenværende tenner
  • Har du aldri hull, få fyllinger og ellers god helse og tannhelse kan du godt vente halvannet til to år mellom hvert besøk

Her kan du lese mer om hva som påvirker hvor ofte du må gå til tannlegen.

Det aller viktigste er å ikke vente for lenge. Har du vondt i tennene bør du oppsøke tannlegen med en gang, for å unngå at tilstanden forverrer seg. Da kan munnsykdom og karies utvikle seg langt mer enn det hadde trengt, og behandlingen kan bli både dyrere og mer omfattende enn nødvendig.

Er du i tvil, bør du få en av våre tannleger til å vurdere dette for deg.

Har barn gratis tannlege?

Barn mellom 0 og 18 år har rett på gratis tannlege via en offentlig tannklinikk. Dette gjelder alle former for tannbehandling utenom tannregulering og konsultasjon hos kjeveortoped. Ved slike behandlinger dekker normalt Helfo en andel av kostnadene avhengig av hvor stor behovet for tannregulering er.

Når får barn innkalling til tannlegen for første gang?

Barnets første innkalling til tannlegen kommer automatisk i treårsalderen. Hyppigheten for innkallingene tilpasses det enkelte barnets tannhelse og behov for oppfølging. Dersom du mistenker at barnet har tannhelseproblemer før det fyller tre år, kan du enten ta direkte kontakt med en offentlig tannklinikk eller spørre en helsesykepleier.

Ved akutt behov må man alltid oppsøke en tannklinikk.

Hva gjør jeg hvis jeg slår ut en tann?

Ved alle typer akutte tannskader bør du snarest mulig oppsøke en tannklinikk. Dersom hele tannen er slått ut skal du skylle tannen, forsøke å sette den på plass og skynde seg til tannlegen. Om man ikke får satt tannen på plass, kan man holde den under tungen sin på veien til tannlegen. Hvis det ikke er mulig, oppbevar tannen i melk eller fysiologisk saltvann.

Dersom en melketann har falt ut skal du ikke sette den på plass igjen, det kan tvert imot skade den permanente tannen som skal komme opp senere. Det er likevel viktig å oppsøke tannlege og melde skaden til forsikringsselskapet.

Hva gjør jeg hvis jeg tror mitt barn trenger tannregulering?

Du bestiller en time hos den vanlige tannlegen eller tannpleier, og han eller hun gjør en selvstendig vurdering, og henviser til kjeveortoped ved behov. Deretter er det kjeveortopeden som tar den endelige avgjørelsen på om barnet trenger behandling. Hvor mye av behandlingen som dekkes av Helfo avhenger av hvor stort behovet er. Det er fastsatte takster for tannbehandlingen. I noen tilfeller kan også voksne få stønad fra Helfo, dette kan din tannlege vurdere.

Får man dekket kostnadene til tannregulering?

Barn og unge under 20 år kan ha krav på å få mellom 40 og 100 prosent stønad fra Helfo. Foreldre som lurer på om barnet deres trenger tannregulering, må gå via tannlege i den offentlige tannhelsetjenesten for å få en vurdering. Det samme gjelder unge voksne som fyller 19 eller 20 år i behandlingsåret.

Les mer om støtte til tannregulering for barn her.

Hvor lenge varer bedøvelsen når man har vært hos tannlegen?

Det varierer etter hvor du har fått bedøvelse, hvor presist det er mulig å injisere, hvor mye bedøvelse og hvilken type bedøvelse du har fått. Det kan gå alt fra en halvtimes tid til flere timer.

Når kan jeg spise etter jeg har borret et hull?

Normalt kan du helt fint spise og drikke rett etter behandlingen. Dersom du har fått en midlertidig fylling eller krone bør du vente en halvtime. Vi anbefaler alle å vente med å spise til bedøvelsen har gått ut, det er veldig lett å bite seg i kinnet ved et uhell.

Tannlegen vil alltid gi deg beskjed dersom du bør vente en stund med å spise eller drikke.

Hvordan betaler jeg hos tannlegen når jeg får dekket deler av regningen av Helfo?

Eurodent har direkteoppgjør med Helfo, som gjør at du bare betaler din andel hos oss. Du får ingen regning eller faktura, og slipper å sende inn søknaden selv. Denne delen gjør vi i Eurodent for deg.

Hvor mye koster tannbleking hos tannlegen?

Tannbleking hos Eurodent Oslo med Zoom! finner du prisen på her. Du har også muligheten til å velge hjemmebleking.

Les mer: Hva må jeg unngå etter tannbleking? 

Hvordan pusser man tenner på best måte?

Puss tennene! Dette er den aller enkleste, rimeligste og raskeste veien til sunne tenner og god munnhelse. Bruk fluortannkrem og puss både morgen og kveld, og dersom du ofte har hull eller begynnende hull i tennene kan du med fordel legge til en fluorskyll etter tannpussen.

Det finnes nesten like mange meninger om hvordan tennene skal pusses som det finnes tannleger. Skal vi gi deg noen råd, er dette de viktigste:

  • Bruk tanntråd før tannpuss. På den måten kommer børsten bedre til mellom tennene.
  • Begynn i et hjørne og puss deg grundig gjennom hele munnen. Pass på at ingen flater blir glemt. Tannpussen bør vare i minst 2-3 minutter.
  • Gi tunga en liten puss også. Der sitter det massevis av bakterier.
  • Ikke skyll munnen med vann etter tannpussen, da får ikke fluoren tid til å virke

Hva koster det å gå til tannlegen?

Hvor mye det koster å gå til tannlegen er umulig å svare på, da det avhenger av hva man skal få utført. Vårt beste tips til rimelig tannlegebehandling er å gå til tannlegen minst annethvert år for å forebygge, fremfor å vente til «alt» i munnen må behandles. Da blir regningen betraktelig høyere.

Hvis du lurer på hva de ulike behandlingene våre koster, kan du se vår prisoversikt her.

Gjør det vondt å trekke visdomstann?

Det er veldig individuelt hvor vondt det gjør å trekke eller fjerne en visdomstann. En person som trekker flere visdomstenner kan også oppleve hver trekking helt ulikt. Det er også forskjell på om det er en enkel trekking, eller en kirurgisk fjerning. Når tannen fjernes kirurgisk må man innimellom fjerne en bit av kjevebenet. Dette kan oppleves som vondt.

Det som er viktig å vite er at du ikke opplever noen som helst smerte under tannlegebesøket. Du er svært godt bedøvet og skal ikke kjenne noen ting. I timene og dagene etterpå kan det være behov for vanlig smertestillende for å dempe ømhet eller eventuelle smerter. I noen tilfeller får man resept på sterkere smertestillende og antibiotika, for å unngå betennelse. Man må gjerne bruke ispose for å hjelpe mot både smerter og hevelse.

Her kan du lese mer om visdomstenner og smerte.

Hvor mange tenner har man?

La oss begynne med de minste. Et barn har 20 melketenner. Disse er fordelt mellom 8 fortenner, fire hjørnetenner, fire forjeksler og fire jeksler. Det er store forskjeller på når barn får tenner. Noen kan få sine første tenner ved ett års alderen, mens andre kan få tenner allerede etter 3 måneder. Alle melketennene løsner og faller ut. De blir deretter erstattet med permanente tenner.

Når man har nådd 14 årsalderen har de fleste fått sine permanente tenner, men det varierer også fra person til person. Normalt vil et voksent menneske ha mellom 32 og 28 tenner. Har du 32 tenner, så har du fått alle fire visdomstennene. Disse dukker som oftest opp når man er mellom 17 og 22 år. Det er imidlertid ikke alle visdomstenner som vokser helt ut og i de tilfellene vil det se ut som du bare har 28 tenner.

PS: Visste du at hvithaien kan skifte ut så mye som 40 000 tenner i løpet av sitt liv? På det raskeste bytter den ut tenner hver åttende dag. 

Har du flere spørsmål? På denne siden har vi samlet enda flere spørsmål vi ofte opplever at våre pasienter lurer på.

    Kontaktskjema







    CAPTCHA