Tannstein kan føre til hull i tennene

Tannstein er et hardt belegg som sitter på tennene langs tannkjøttkanten. Spesielt underkjeven er utsatt for tannstein. Tannstein er enkelt forklart forkalket plakk, altså bakteriebelegg som har sittet på tennene i lang tid.

Tannstein kan oppstå på to måter: Enten ved at mineraler i spyttet ditt har blandet seg med plakk, og over tid blitt til en forkalkning. Eller ved at kalsium og fosfor i spyttet ditt krystalliseres og binder seg til plakket på tennene dine, og dermed forsteines.

Den største utfordringen med tannstein er at den skaper en ru overflate på tennene, som er et ideelt sted for mer plakk og tannstein å oppstå.

Tannsteinen kan føre til hull i tennene

Bakteriene i plakket produserer syre som kan føre til hull i tennene. I tillegg produserer de svovelforbindelser som gir dårlig ånde. I mer alvorlige tilfeller kan tannstein føre til tannkjøttbetennelse, gingivitt, eller tannløsningssykdom som periodontitt.

Unngå disse mat- og drikkevarene dersom du har tannstein

Dersom du har tannstein er det lettere å få misfarging på tennene. Særlig mat- og drikke som kaffe, vin, te, tobakk og soya kan gi misfarging. Det viktigste en kan gjøre for å forebygge tannstein er å ha god munnhygiene slik at mengden plakk reduseres.

Er pusseteknikken din god nok?

Tannstein kan både fjernes og forebygges ved å ha gode rutiner for tannpuss. I tillegg til vanlig tannpuss, bør du også bruke tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørste. Er du usikker på om pusseteknikken din er god nok, kan du få opplæring av tannpleier.

Dersom du ønsker å sjekke om tannpussen din er god nok, kan du bruke plakkontroll-tabletter etter at du har pusset tennene og skylt munnen godt med vann. Disse tablettene skal tygges, holdes i munnen i 30 sekunder før de spyttes ut og munnen skylles. Dersom det er plakk igjen på tennene, blir dette farget rødt. Deretter kan du pusse tennene på nytt for å få bort all farge.

Hvordan kan jeg redusere mengden tannstein?

Puss tennene dine grundig og bruk tanntråd, tannstikker eller mellomromsbørster for å få vekk bakterier som ligger mellom tennene. Noen har mer anlegg for å få tannstein enn andre. Dette avhenger av spyttets sammensetning og den enkeltes pusserutiner. Dra gjerne også regelmessig til en tannpleier for en profesjonell tannrens.

Les også: Hva kan jeg selv gjøre med tannstein?

Hvor ofte bør jeg fjerne tannstein?

Dersom du fjerner tannstein når den er relativt ny, er den myk og enkel å fjerne. Jo lenger det går mellom besøkene hos tannlege eller tannpleier, kan det bli vondere. Jo lenger tannsteinen får sitte, jo oftere skjer det at den sitter helt nede mot tannkjøttet, som kan bli ubehagelig.

Det kan derfor være lurt å gå fast til tannlege eller tannpleier, som kan fjerne tannstein fortløpende. Vi anbefaler en gang i året, eller hvert halvår for deg som er ekstra plaget. Bestill time hos en av våre klinikker her, eller ring vårt sentralbord på 44 26 88 00.

    Kontaktskjema    CAPTCHA