Visdomstenner, eller tredjemolarer som de også kalles, er de siste tennene som dukker opp i munnen, vanligvis når vi er mellom 17 – 25 år. Selv om store problemer med visdomstennene har blitt mindre vanlig enn før – mye takket være stor fremgang i teknologi og metode hos tannlegen – er det fortsatt noen som opplever problemer som fører til at visdomstennene må trekkes. 

Enten det er på grunn av manglende plass, unaturlig rotasjon, delvis frembrudd eller betennelse, så har visdomstennene en iboende evne til å bli et irritasjonsmoment for mange av oss. 

Hvis du har havnet i den situasjonen, har du sannsynligvis mange spørsmål. Hvordan forbereder jeg meg? Hvordan går selve operasjonen for seg? Hva med smertene?

Før, under og etter trekking av visdomstann

Før du skal operere ut en visdomstann vil tannlegen din gjennomføre en grundig evaluering. 

Dette inkluderer røntgenbilder for å bestemme posisjonen til tannen og dens forhold til nærliggende strukturer.

Forbered deg til operasjonen ved å følge alle instruksjoner fra tannlegen din, som kan inkludere faste, spesielt hvis du skal ha generell anestesi – bedre kjent som narkose. 

Sørg også for å ordne transport hjem etter operasjonen, siden du ikke vil være i stand til å kjøre hvis du har fått annet enn lokalbedøvelse. 

Trekking av visdomstann er vanligvis en poliklinisk prosedyre, noe som betyr at du kan gå hjem samme dag. Du vil motta lokalbedøvelse, sedasjon (delvis narkose) eller generell anestesi (full narkose), avhengig av hvor kompleks operasjonen er og ikke minst, ditt komfortnivå. Dette avtales naturligvis på forhånd. 

Etter operasjonen vil du ha en gauzepute over såret for å hjelpe med å stoppe eventuelle blødninger.

Det er viktig å ikke forstyrre området og unngå ting som røyking, sugerørsbruk eller tygging av mat i området.

En kvinne som drikker med sugerør

Hva koster det å operere ut visdomstann?

Kostnadene for å fjerne visdomstennene varierer avhengig av flere faktorer, inkludert kompleksitet og typen anestesi som brukes.

I Norge kan en visdomstannoperasjon koste mellom 2000 og 5000 kroner per tann, avhengig av disse faktorene. Det er også gode muligheter for å spare penger ved å utføre prosedyren i utlandet, for eksempel hos Eurodent i Budapest. 

Hvor lang tid tar det å operere ut en visdomstann?

Den faktiske prosedyren for å fjerne en visdomstann tar vanligvis mellom 45 minutter og 2 timer, avhengig av hvor mange tenner som skal trekkes og hvor kompleks prosedyren er.

Hvor lenge er man hoven etter å ha fjernet visdomstann?

Etter operasjonen kan du forvente noe smerte og hovenhet. Dette er normalt og kan håndteres med reseptfrie smertestillende medisiner eller medisiner foreskrevet av tannlegen din.

Isposer kan også brukes til å redusere hevelse. Smerten og hevelsen er vanligvis verst i løpet av de første 24-48 timene etter operasjonen, men de begynner å avta etter dette.

Hvor lenge du er hoven avhenger av din individuelle situasjon. Generelt sett kan du forvente hovenhet i området i opptil 10 dager etter operasjonen. Hvis hevelsen varer lenger enn dette, bør du kontakte tannlegen. 

Hvor lenge har man vondt etter operasjon av visdomstann?

Mengden smerte du opplever etter trekking av visdomstenner, varierer betydelig fra person til person. Noen opplever minimalt ubehag, mens andre kan oppleve mer intense smerter. 

Mye av dette er avhengig av kompleksiteten til prosedyren og hvordan kroppen din reagerer. Under operasjonen vil du imidlertid være under anestesi og inngrepet skal være helt smertefritt. 

En kvinne prøver å lindre en alvorlig visdomstannsmerte

Når kan man spise etter å ha trukket visdomstann?

Etter trekking av visdomstann kan du sannsynligvis begynne å spise igjen så snart bedøvelsen har sluppet taket, men du bør holde deg til myke matvarer i noen dager. 

Unngå å spise hard, krydret eller varm mat som kan irritere såret. Prøv å tygge maten på den motsatte siden av munnen til der visdomstannen ble fjernet for å unngå unødvendig press på det området.

Etter operasjonen av visdomstennene er det viktig å ta vare på munnhelsen. Fortsett å pusse og bruk tanntråd, men unngå området der inngrepet er gjort de første dagene for å la det gro i fred.

Du kan også skylle forsiktig med en saltvannsløsning, som kan bidra til å holde området rent.

Trekking av visdomstenner er en vanlig prosedyre som mange mennesker gjennomgår. Selv om det kan være litt ubehagelig, er det mange strategier for å håndtere smerte og fremme rask helbredelse. Forberedelse og god kommunikasjon med tannlegen din kan hjelpe deg med å vite hva du kan forvente og gjøre prosessen så smidig som mulig.

    Kontaktskjema    CAPTCHA